Στον αστερισμό IRIS και POS για τον απόλυτο έλεγχο του χρήματος στην αγορά

Τι θα φέρουν από το νέο έτος οι 14 βασικές αλλαγές που επέρχονται στο φορολογικό σύστημα

Ουσιαστικότερα αποτελέσματα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «μαύρου» χρήματος στην αγορά. Αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα» που θα επιδιώξει να κερδίσει η κυβέρνηση με την ανατολή του 2024.

Το «οπλοστάσιο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ πλέον ο μηχανισμός είναι σε θέση μάχης με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που περιλαμβάνει «πακέτο» μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Η αγορά, από τις αρχές του 2024, μπαίνει άμεσα στον «αστερισμό» του IRIS και των POS που επιβάλλονται σε επιπλέον 35 επαγγελματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί σχεδόν καθολική παρακολούθηση όλων των συναλλαγών, που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα πραγματοποιούνται πλέον μόνο ηλεκτρονικά. Στόχος της κυβέρνησης, με βάση τις μέχρι σήμερα κινήσεις, είναι όπως υιοθετηθεί το «μοντέλο» που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου και δεν είναι άλλο από την πλήρη κατάργηση της χρήσης μετρητών στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο νέος νόμος, με το «καλάθι» των αλλαγών που περιλαμβάνει τόσο τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, όσο και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ακόμη και την αυστηριοποίηση των προστίμων για χρήση μετρητών.

Και στην κτηματαγορά

Ο νέος χρόνος βέβαια φέρνει ανατροπές και στην κτηματαγορά, καθώς ριζικές παρεμβάσεις αναμένονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με απώτερο στόχο την αυτορρύθμιση της αγοράς, δηλαδή την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων με αυτές που «τρέχουν» στην αγορά. Στο αμέσως επόμενο εξάλλου χρονικό διάστημα αναμένεται η ένταξη στο σύστημα και των τελευταίων 2.167 περιοχών, που αντιστοιχούν στο 1,5% της επικράτειας και εντοπίστηκαν μέσω της τελευταίας απογραφής από τη Στατιστική Αρχή το 2021.

Βασικές αλλαγές

Αναλυτικότερα, πάντως, με το ξημέρωμα του 2024 επέρχονται οι κατωτέρω, μεταξύ άλλων, βασικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα:

1. Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων θα γίνει το 2024, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, με τεκμαρτό τρόπο, με συγκεκριμένες μόνο εξαιρέσεις, όπως για νέους επαγγελματίες, πολύτεκνους κ.ά.

2. Οριζόντια μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, που σήμερα είναι 650 ευρώ και πλέον θα διαμορφωθεί στα 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Για κάθε επιπλέον υποκατάστημα το τέλος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

3. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά.

4. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά με τη χρήση τραπεζικών εργαλείων.

5. Η καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με χρεωστική κάρτα.

6. Αυξάνεται το πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά. Για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, από 100 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

7. Υποχρεωτική διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATA όλων των εσόδων και εξόδων.

8. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις υποχρεώνονται πλέον σε ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων.

9. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS τον Μάρτιο του 2024.

10. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

11. Αμοιβή από 100 μέχρι 3.000 ευρώ στους πολίτες που καταγγέλλουν, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», περιστατικά εκδόσεως αποδείξεων από παραποιημένες ή παραβιασμένες ταμειακές μηχανές.

12. Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια στους κινηματογράφους, τα θέατρα και ζωολογικούς κήπους, αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

13. Μεγαλύτερη θα είναι στο εξής η μείωση φόρου για ανακαίνιση ακινήτων.

14. Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μακροχρόνιων μισθώσεων. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Πηγή:Naftemporiki.gr