Τι λένε στην ΕΡΤ οι τρεις Έλληνες -και ελληνικής καταγωγής- σκηνοθέτες που ίσως διεκδικήσουν Όσκαρ

Λίγο πριν από τα Όσκαρ του 2024 έξι δημιουργοί Έλληνες ή με ελληνική ρίζα διεκδικούν μια θέση στη δεκάδα των υποψηφίων για την κατηγορία καλύτερης ταινίας. 

Οι δύο πρωταγωνιστές των χρυσών Σφαιρών, ο Αλεξάντερ Πέιν και ο Γιώργος Λάνθιμος ανάμεσα στους ανθρώπους που θα διεκδικήσουν μια θέση στη 10άδα των Όσκαρ καλύτερης ταινίας για τις ταινίες «Poor Things» και «Τα Παιδιά του Χειμώνα».

Η πρώτη έχει ήδη διανεμηθεί και η δεύτερη θα κάνει σύντομα πρεμιέρα. Μάλιστα σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής θα βρεθούν στην Ελλάδα σε μια ειδική προβολή.

Χρήστος Νίκου

Ο συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου στον «Κυνόδοντα» Χρήστος Νίκου με την ταινία του «Νύχια», όπως τελικά αποδόθηκε στα Ελληνικά, βρίσκεται ανάμεσα σε αυτή την εξάδα.

«Νομίζω ότι αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την ταινία -αν και υπάρχει σίγουρα μια συγγένεια με αυτό που ζήσαμε στον κόβιντ- είναι ότι για την αγάπη ουσιαστικά δεν πρέπει αν ψάξουμε πολλά πράγματα» λέει στην ΕΡΤ.

Ενώ προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε συνέχεια απαντήσεις, πρέπει απλά να το νιώσουμε. Και να προσπαθήσουμε να το νιώσουμε, και να καταλάβουμε γιατί το νιώθουμε».

Νικολάι Αρσέλ

Ο Νικολάι Αρσέλ εκπροσωπεί τη Δανία στα Όσκαρ με την ταινία του «Γη της Επαγγελίας», το όνειρό του είναι όμως να κάνει έστω μια Ελληνική ταινία στη ζωή του.

«Μιλάω ελληνικά γιατί η μάνα μου ήταν από τη Λέσβο» λέει στην ΕΡΤ.

Επιημαίνοντας: «Κάθε καλοκαίρι πηγαίνουμε σταθερά με όλη την οικογένεια. Για αυτό το λόγο μιλάω “έτσι και έτσι” ελληνικά. Θα ήθελα να πάω στην Ελλάδα και να κάνω ένα έργο εκεί (μια ταινία). Θα ήταν πάρα πολύ ωραία».

Ντάνυ Φιλίππου

Οι Ντάνυ και Μιχαήλ Φιλίππου, δεύτερης γενιάς Έλληνες από τον Αυστραλία, μετά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του «Μίλα μου» [και το επικείμενο σίκουελ], «βάζουν πλώρη» για Χόλυγουντ.

Ο Ντάνυ, εξομολογείται: «Οι γονείς μου γεννήθηκαν στην Αυστραλία. Οι παππούδες μου ήταν από την Κύπρο. Εμείς (εννοώντας τον αδελφό του) ήμασταν πολύ βλάκες για να μάθουμε ξένες γλώσσες. Έχω απόσπαση προσοχής και δυσκολεύομαι να μαθαίνω ξένες γλώσσες».

Σημειώνεται ότι, και η Νία Βαρντάλος με το τρίτο μέρος του «Γάμος αλά Ελληνικά» έχει τα εχέγγυα να είναι στη 10, αν και, βάση προγνωστικών, είναι δύσκολο να το καταφέρει.

Πηγή: Αποκλειστικό Ρεπορτάζ ΕΡΤ