Υποχρεωτικό το μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο-πώς λειτουργεί

Το σύστημα καταγραφής δεδομένων συμβάντος που είναι η επίσημη ονομασία του μαύρου κουτιού για τα αυτοκίνητα, όπως την χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα έγγραφά της, είναι υποχρεωτικό στα νέα επιβατικά και επαγγελματικά van από τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο από τις 7 Ιουλίου του 2024 το μαύρο κουτί θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που ταξινομούνται για τις αγορές της Ευρώπης.

Το μαύρο κουτί, είναι κάτι σαν το αντίστοιχο των αεροπλάνων που όπως έχουμε μάθει δυστυχώς από αεροπορικές τραγωδίες, είναι πορτοκαλί. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων πρόκειται για μια μικρή συσκευή που καταγράφει κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος.

Παράλληλα καταγράφει ορισμένες παραμέτρους για σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή πέντε δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση και 0,3 δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση.

Καταγραφή τεχνικών δεδομένων

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα τέτοιο σύστημα, καταγράφει και αποθηκεύει τα ακόλουθα δεδομένα: ταχύτητα, πέδηση, θέση και κλίση του αυτοκινήτου στο δρόμο και πώς αντιδρούν τα ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας. 

Επιπλέον, αναλύει εάν ενεργοποιείται το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης – το eCall έγινε υποχρεωτικό στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2018. Το EDR (Event Data Recorder) πρέπει να αποθηκεύει τις πληροφορίες “με υψηλό επίπεδο ακρίβειας και εξασφαλισμένη βιωσιμότητα των δεδομένων”. Αποθηκεύει επίσης τις πληροφορίες που αφορούν τη μάρκα και το μοντέλο του οχήματος, καθώς και τον εγκατεστημένο εξοπλισμό.

Δεν απενεργοποιείται

Είναι ενσωματωμένο στη μονάδα ελέγχου των αερόσακων και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Ενεργοποιείται αυτόματα όταν ενεργοποιούνται οι αερόσακοι και οι εντατήρες ζωνών ασφαλείας. Επιπλέον, αρχίζει να καταγράφει όταν ανιχνεύσει σύγκρουση μέσω του εμπρός καπό ή όταν υπάρξει διαφοροποίηση της ταχύτητας πλευρικά ή κατα μήκος της κίνησης άνω των 8 km/h.

Οι πληροφορίες που καταγράφονται από το σύστημα ανήκουν στον οδηγό ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Τα δεδομένα συλλέγονται ανώνυμα και δεν καταγράφεται οποιοσδήποτε άλλος τύπος πληροφορίας που θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη.

Τα δεδομένα διατίθενται μόνο στις αρμόδιες αρχές ως βοήθημα κατά τη διαδικασία διερεύνησης του ατυχήματος.