Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό

Αθήνα.- Στην πρώτη της ενημερωτική Συνεδρίαση υπό τον νέο της Πρόεδρο κ. Φίλιππο Φόρτωμα, Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ,  η «Διακομματική Επιτροπή για την Διασπορά» (sic) Αντικείμενό της επιτροπής είναι η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων του ελληνικού λαού και της Βουλής με τον απανταχού Ελληνισμό η μελέτη των προβλημάτων των απόδημων Ελλήνων, η προώθηση της επίλυσής τους, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων.

ΠρόεδροςΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΦόρτωμας Φίλιππος
Α’ ΑντιπρόεδροςΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΤζάκρη Θεοδώρα
Β’ ΑντιπρόεδροςΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣΛιακούλη Θεοφάνη Ευαγγελία

Ο Πρόεδρος κ. Φίλιππος Φόρτωμας στην εισαγωγική του ομιλία επεσήμανε τη σημασία και την οικουμενικότητα της ελληνικής Γλώσσας που την καθιστούν, όπως είπε, «παγκόσμια εξ ορισμού». Ο κ. Φόρτωμας είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα δουλέψει με αφοσίωση και ζήλο για να στηρίξει το Υπουργείο Εξωτερικών για να αναγνωρισθεί από τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ η Ημέρα Ελληνισκής Γλώσσας ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Επίσης, ο κ. Φόρτωμας είπε ότι για όλα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο ελληνισμό θα  αντιμετωπισθούν ενώ θα υπάρξουν ειδικές συνερδιάσεις της Επιτροπής ώστε με διακομματική συναίνεση να προταθούν λύσεις.

Η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε παρέμβασή της έθεσε θέμα σωστής προετοιμασίας της Επιτροπής με την εκ των προτέρων ενημέρωση των Μελών της Επιτροπής επί των εισηγήσεων  και των θέσεων της κυβέρνησης έτσι ώστε, όπως είπε, να μπορεί η αντιπολίτευση να να επεξεργάζεται τις θέσεις και να τοποθετείται πάνω στις εισηγήσεις.

Η Β΄ Αντιπρόεδρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λιακούλη Θεοφάνη είπε πως «ερχόμαστε με καλή διάθεση να ακούσουμε για τον πολιτικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει η Κυβέρνηση και να τοποθετηθούμε».

Ο Υφυπουργός  Γ. Κώτσηρας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γιώργο Κώτσηρας καλωσορίζοντας στα καθήκοντά του τον νέο πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής τόνισε ότι απαιτείται συνεννόηση, διάλογος, και ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις θέσεις των κομμάτων επί της εθνικής στρατηγικής που προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα ο Υφυπουργός τόνισε πως «Η αναβάθμιση της σχέσης με τον Απόδημο Ελληνισμό είναι κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, που επιδεικνύουμε εμπράκτως με πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Αποδήμων και θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη μητέρα πατρίδα». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα «Πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε, καταρχάς, στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αποδήμων Ελλήνων. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ειδική ενότητα για τους Έλληνες του εξωτερικού στον ιστότοπο gov.gr και τον ψηφιακό βοηθό mAIgov, που επιτρέπει τη διάδραση των πολιτών με το ελληνικό δημόσιο σε 25 γλώσσες. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στην ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών, ένα «μεγάλο στοίχημα» στο οποίο «θα επενδύσουμε συστηματικά», προκειμένου να βελτιωθεί η επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με τις Προξενικές Αρχές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), το οποίο τέθηκε από σήμερα σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr, ώστε να τοποθετηθούν επ’ αυτού οι ομογενείς και να αξιοποιηθούν προτάσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί «έναν οδικό χάρτη»,  «μια ενοποιημένη, συνεκτική και διαρκώς επικαιροποιούμενη στρατηγική με συγκεκριμένες προτεραιότητες». Στους στόχους του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη δικτύων και δομών της ομογένειας, η αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Το θέμα της ελληνομάθειας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, είπε ο Υφυπουργός και αναφέρθηκε στην επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com στα γαλλικά και γερμανικά καθώς και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν πρόσφατα οι Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η σχέση της Ελλάδας με τον Απόδημο Ελληνισμό είναι «μια σχέση δομική, εθνική, συστατική για τον Ελληνισμό», τόνισε ο κ. Κώτσηρας και πρόσθεσε ότι η  αξιοποίηση των Αποδήμων «με όραμα και στοχοθεσία» αφορά «συνολικά τον Ελληνισμό και την υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων παγκοσμίως».

Ο Γ.Γ. Ι. Χρυσουλάκης

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση της Επιτροπής, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης.  Κ. Χρυσουλάκης στην δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε σ΄αυτά που έχουν γίνει και την πορεία προς τον στρατηγικό σχεδιασμό και επεσήμανε ότι η γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αποκατάστησε την επαφή με δίαυλους επικοινωνίας και ζήτησε την εμπράκτη στήριξη  ώστε μέσω του διαδικτύου να ισχυροποιηθεί η επικοινωνία με τις ελληνικές κοινότητες και τους ομογενειακούς συλλόγους. Ακόμη ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στο έργο της Γραμματείας για την φιλοξενία παιδιών της ομογένειας.

Μία άλλη παράμετρος του έργου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και ΔΔ ήταν η συμμετοχή και η βοήθεια που προσέφερε στις εθνικές εκλογές όπου για πρώτη φορά συμμετείχαν και πάνω από 6.000  Ελληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού ενώ ιδιάιτερη Μνεία έκανε ο κ. Χρυσουλάκης στο Πρόγραμμα διαδικτυακής πλατφόρμας www.staellinika.com  η οποία έχει μηδενικό κόστος για το ελληνικό κράτος και παρέχεται δωρεάν στα παιδιά της ομογένειας, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες γλώσσες.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την καθιέρωση  Παγκόσμιου ομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, το πρώτο έγινε στη Θεσσαλονίκη, έδρα του Απόδημου Ελληνισμού, έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα φιλοξενεία παιδιών της ομογένειας από διάφορες χώρες , ενώ αναφέρθηκε και στα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2024.

Ο Στυλιανός Πέτσας, από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε στη σημερινή ομογένεια και στη γενιά του Brain Drain η οποία αν και βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα δύσκολα θα επιστρέψει καθώς χρειάζεται κανείς διαφορετικό κώδικα για να επικοινωνήσει μαζί της ενώ επεσήμανε την ανάγκη να αναπτυχθεί δράση από πλευράς γενέτειρας τονίζοντας ότι έχουμε όφελος από την ομογένεια σαν Ελλάδα και σαν ελληνισμός.

Ο Αθαν. Παπαθανάσης από την ΝΔ τόνισε ότι η Διακομματική πρέπει να συμβάλει στο Δημόσιο Διάλογο, πως είναι σημαντική η χαρτογράφιση των ομογενειακών Συλλόγων, αναφέρθηκε στην Επιστολική ψήφο και στην επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο Συντυχάκης Εμ. Του ΚΚΕ επεσήμανε ότι το Κόμμα του εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις για την άρση των περιορισμών στον νόμο για την ψήφο των Αποδήμων  τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την ομογένεια «ως εκλογική πελατεία».

Ο Παράσχος Παπαδάκης, Ελληνική Λϋση, έθεσε ερώτημα εάν αληθεύει ότι έχουν κλείσει δεκάδες ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τον ερωτώντα βουλευτή να κάνει υπομονή μέχρις όπου γίνει μία συνεδρίαση με προσκεκλημένη την υπουργό Παιδείας.

Ο Αλέξανδρος Ζέρβας από τους Σπαρτιάτες ζήτησε να γίνει απογραφή του συνόλου των Ελλήνων του εξωτερικού, που βρίσκονται και πόσοι είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε στους Έλληνες της Μαριούπολης τους οποίους, όπως είπε, “οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν να τους αφήσουν να φύγουν”.

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας, από την Πλεύση Ελευθερίας,  ομογενής 4ης γενικάς ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ομογενείς βλέπουν  τα πράγματα  από διαφορετική οπτική, τόνισε πως Μητρώο Α[ποδ΄’ημων Ελλήνων δύσκολο πολύ είναι να συνταχθε’ι “οι απόδημοι, είπε, είναι κινούμενος πληθυσμός” και ότι θα ήθελε να έχει γίνει διάλογος γοια την Εθνική Στρατηγική “πριν αυτή βγει στη δημόσια διαβούλευση”.. Τόνισε πως το ΣΑΕ δεν έπερεπε να διαλυθεί και ότι “αυτός είναι ο βασικός θεσμός που θα ενισχύσει την αμφίδρομη σχέση με την ομογένεια”.

Τέλος, άλλοι ομιλητές έθεσαν το θέμα  αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων από Διενείς Οργανισμούς, την βοήθεια της ΠαΔΕΕ για την προστασία των Ελήνων της Συρίας κ.α.