Ομιλία Κασσελάκη και ψηφοφορίες – Τι αναμένεται την τελευταία μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Όσα θα συμβούν την τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Με τη δήλωση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη αλλά και το κάλεσμα για εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η χθεσινή ταραχώδης 3η μέρα του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα Κυριακή, τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει στις 11:00, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε στο προεδρείο του συνεδρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες των συνέδρων. Σημειώνεται ότι τα ζητήματα της τελικής ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών, ο τρόπος που θα γίνει (υβριδικά ή μόνο με κάλπη) καθώς και η πρόταση για αναβολή τους -που χθες συγκεντρώθηκε πλήθος υπογραφών για αυτόν τον σκοπό- αναμένεται να συζητηθούν σήμερα εκτενώς.

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διχασμένα, ενώ διάχυτη είναι η αγωνία για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ωστόσο, ήδη κάποια από αυτά παίρνουν το μέρος του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Παραδείγματος χάριν η Αθηνά Λινού, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Ζαχαριάδης έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στην Όλγα Γεροβασίλη. Στον αντίποδα, Πέτρος Παππάς, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη και Ευάγγελος Αποστολάκης πήραν θέση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Η στάση Πολάκη

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα και στη στάση που θα κρατήσει ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, που αν/και είχε στηρίξει στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές ένθερμα τον Στέφανο Κασσελάκη η σχέση μεταξύ τους είχε παγώσει.

«Για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη Αριστερά, για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής»

Ωστόσο, με χθεσινοβραδινή δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Παύλος Πολάκης τόνισε πως «πρόεδρο έχουμε και τον εκλέξαμε πρόσφατα για αυτό δεν χρειάζονται ξανά εκλογές», λέγοντας, μάλιστα, ότι ήταν λάθος η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν το συνέδριο.

Το σημερινό στρογγυλό τραπέζι

Ακόμη, σήμερα είναι προγραμματισμένο το τελευταία στρογγυλό τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, από τις 10:00 έως τις 12:00 θα συζητηθεί η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το στρογγυλό τραπέζι θα διεξαχθεί στην αίθουσα Α’ του κλειστού του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο και θα συζητήσουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

«Ρόλος του προέδρου είναι να πείθει, όχι να απειλεί»

«Ρόλος του προέδρου είναι να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Και αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο κρίσιμος στα πολυσυλλεκτικά κόμματα διακυβέρνησης. Έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για να σημειώσει ότι «πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα, να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί», προσθέτοντας πως «χρειάζεται συλλογική δουλειά, όχι ενός ανδρός αρχή».

«Μου αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντησή μου είναι ότι είμαι παρούσα. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη, περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να κυβερνήσουμε, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Είμαι υπερήφανη για όσα πετύχαμε, είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», είπε ακόμη η κυρία Γεροβασίλη.

Και απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, του είπε: «Αγαπητέ πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από εμάς».

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή δηλώνω παρούσα. Για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη Αριστερά, για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής, για μια πραγματικά προοδευτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός», όπως είπε.

Το υπονοούμενο Κασσελάκη για την επόμενη μέρα

Σημειώνεται πως, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη ήταν ακόμη στο βήμα του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σηκωθεί από τη θέση του και, μόλις η νέα του εσωκομματική αντίπαλος ολοκλήρωσε την ομιλία της, έσπευσε να την προϋπαντήσει, να τη χαιρετίσει δια χειραψίας και να ζητήσει τον λόγο.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν όμορφο αγώνα, για να μπορέσει το κόμμα μας να αγαπήσει τα μέλη του έμπρακτα», ανέφερε με νόημα, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει στο κόμμα «ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

«Θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας», τόνισε, με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν πως η δέσμευση αυτή του κ. Κασσελάκη αποτελεί ένα… πρώτης τάξεως «καρφί» για την Όλγα Γεροβασίλη.

Παράλληλα, δήλωσε πως «για να μπορέσει η δική μας αριστερή αλήθεια να κερδίσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να πάμε το γρηγορότερο δυνατόν σε εκλογές προέδρου στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Αυτή είναι η εισήγησή μου προς το συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει».

Πηγή:in.gr