Στο Κάιρο σήμερα ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία – ορόσημο μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου για το μεταναστευτικό

Στις ευρωαιγυπτιακές συνομιλίες συμμετέχουν η Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο καγκελάριος της Αυστρίας, η πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Κάιρο.- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Βον Ντερ Λάινεν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Το μεταναστευτικό που οξύνεται είναι το κυρίαρχο αίτημα στην ατζέντα των συζητήσεων καθώς η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην ευρωαιγυπτιακή συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στο  Κάιρο.

Στις 13:15 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι (Abdel Fattah El-Sisi) – άλλωστε η Ελλάδα ανέδειξε πρώτη το στρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή και τη στρατηγική σχέση που έχει η Ευρώπη μαζί της.

Στις 14:30 (βάσει προγράμματος) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών και στη συνέχεια (στις 17.15) οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στο τραπέζι ευρωπαϊκό πακέτο 7,4 δισεκατ. ευρώ

H αιγυπτιακή οικονομία χρειάζεται στήριξη, και στο τραπέζι είναι ένα γενναίο ευρωπαϊκό πακέτο 7,4 δισεκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Θα πέσουν στο τραπέζι και δάνεια, και χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις. Θα γίνει επίσης μια συζήτηση για να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους μια συνδιάσκεψη επενδύσεων για την Αίγυπτο ώστε να στηριχθεί η οικονομία της και οι νέοι της να στηριχθούν και να μη φύγουν από τη χώρα, με την Αίγυπτο να αναλαμβάνει την ευθύνη να φυλάσσει καλύτερα τα σύνορα της και να δέχεται επιστροφές μεταναστών.

Τα ενεργειακά είναι επίσης στο τραπέζι.

Το ενεργειακό άφορα τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη με τη διασύνδεση μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου με τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο αρχικά στη χώρα μας και από εκεί στην Ευρώπη να είναι ένα έργο που έχει ενταθεί και στον ευρωπαϊκό προγραμματισμό.

Πηγή: skai.gr