Τα ανεκτίμητα οφέλη ενός ποιοτικού ύπνου στην υγεία του οργανισμού μας

Ένας απολαυστικός, οκτάωρος ύπνος είναι ό,τι χρειάζεται το σώμα και το μυαλό, για να ανακάμψουν έπειτα από μία απαιτητική ημέρα και να προετοιμαστούν για την επόμενη.

Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την απόλαυση που μας προσφέρει ένας βαθύς ύπνος, έπειτα από μία απαιτητική ημέρα. Ενόσω εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας προσπαθεί να ανακάμψει, να γεμίσει «μπαταρίες» και να προετοιμαστεί για την αμέσως επόμενη ημέρα. Μοιάζει απίθανο πως περνάμε περίπου το 1/3 της ζωής μας στην «αγκαλιά του Μορφέα», ωστόσο, αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβουμε πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει ένας καλός ύπνος στην ποιότητα ζωή μας.

Αρκετοί θεωρούν πως όταν κοιμόμαστε χαλαρώνουμε ή ξεκουραζόμαστε, όμως, η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια αυτής της προσωρινής «παράλυσης» συντελούνται κάποιες διεργασίες στο εσωτερικό του οργανισμού, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την υγεία μας. Ενώ κοιμόμαστε ρυθμίζονται τα επίπεδα του στρες στο σώμα μας, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και ταξινομεί τις πληροφορίες που έλαβε μέσα στην ημέρα, το σώμα αποτοξινώνεται, ενώ χρησιμοποιεί την αυξητική ορμόνη για να καταπολεμήσει φλεγμονές στο εσωτερικό του.

Βέβαια, τα οφέλη ενός καλού ύπνου δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω, για αυτό έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με όλα όσα προσφέρει στην υγεία μας εν γένει, αυτή η βραδινή «ιεροτελεστία» ξεκούρασης.

Ενισχύει τη βέλτιστη λειτουργεία του εγκεφάλου

Ο ύπνος είναι «το Α και το Ω» για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως η αυπνία αποτελεί ένα πολύ κοινό «σημάδι», ένα σημάδι που προδίδει μία πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή, όπως είναι η κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει διότι, όταν ένα άτομο δεν έχει ένα σταθερό ωράριο με τον ύπνο ή δεν συμπληρώνει καθημερινά τις απαιτούμενες ώρες ύπνου για να μπορεί να ισορροπήσει τα επίπεδα του στρες στον εσωτερικό του οργανισμού, σε βάθος χρόνου μπορεί ακόμη και να απορρυθμιστεί συναισθηματικά, να οδηγηθεί στην εξάντληση. Αντίθετα, ένας καλό, χορταστικός ύπνος βοηθά στην νοητικές λειτουργίες, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα, μας βοηθά να ηρεμούμε και να είμαστε πιο ευδιάθετοι μέσα στην ημέρα.

Βοηθά σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους

Ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και καλή ποιότητα ύπνου είναι τα τρία βασικά στοιχεία για να απολαμβάνουμε μία καθημερινότητα γεμάτη ευεξία. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει αποδειχθεί πως μία ελλιπής ρουτίνα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την όρεξή μας, καθώς και τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο ορμόνες, τη γκρελίνη η οποία στέλνει το σήμα της πείνας στον εγκέφαλο, αλλά και στη λεπτίνη, η οποία στέλνει το σήμα του κορεσμού και την πληρότητας. Αυτές οι δύο ορμόνες επηρεάζονται από την ποιότητα του ύπνου μας και πολλές φορές μας οδηγούν σε υπερβολές ή ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Βελτιώνει την υγεία και την όψη της επιδερμίδας μας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όταν κοιμόμαστε δεν ξεκουράζεται μόνο το σώμα και το μυαλό, αλλά και η επιδερμίδα μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, εκτός από εμάς, δείχνει και η επιδερμίδα μας κουρασμένη. Ενόσω κοιμόμαστε, τα κύτταρα του δέρματος αναπλάθονται και αποβάλλουν τις τοξίνες με τη βοήθεια της μελατονίνης, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Συγχρόνως, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος που κάνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή, ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου στις κατώτερες στιβάδες τις επιδερμίδας και κάπως έτσι ενισχύεται φυσικά η σφριγηλότητα και η πυκνότητα τους δέρματός μας.

Αποτελεί έναν πολύτιμο «σύμμαχο» του ανοσοποιητικού

Κι όμως, ακόμη και ένα σύντομο, 30λεπτο power nap είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το ανοσοποιητικό μας. Βλέπεις, τις ώρες που κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα, κυττατοκίνες και προστατευτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις φλεγμονές στο εσωτερικό του οργανισμού και αποτρέπουν τις λοιμώξεις. Παρόλα αυτά, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο ύπνος «συμμαχεί» με τη φυσική άμυνά μας, αφού το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως όταν δεν συμπληρώνουμε τις ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε, ο οργανισμός είναι ήδη αποδυναμωμένος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους επικίνδυνους εισβολείς που απειλούν να διαταράξουν την υγεία του.

Ενισχύει τη συναισθητική και κοινωνική νοημοσύνη των ατόμων

Ο ύπνος συνδέεται αναπόφευκτα με τη συναισθηματική και την κοινωνική νοημοσύνη, αφού έχει αποδειχθεί πως ένα άτομο το οποίο δεν κοιμάται επαρκώς είναι πιο πιθανό να δυσκολεύεται να συναισθανθεί και να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις εκφράσεων των άλλων ανθρώπων. Μάλιστα, μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2022, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ ποιότητας, διάρκειας ύπνου και συναισθηματικής νοημοσύνης, κατάληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που είχαν μία καλύτερη ποιότητα ύπνου, τα πήγαιναν καλύτερα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, διατηρούσαν καλύτερες σχέσεις, είχαν πιο θετική διάθεση και οπτική, ήταν πιο εύκολο να διαχειριστούν τις παρορμήσεις τους.

Όσο απαιτητικό και αν είναι το πρόγραμμά μας, ακόμη και αν οι υποχρεώσεις μας φαίνονται ατελείωτες, δεν πρέπει να θέτουμε σε δεύτερη μοίρα την ξεκούρασή μας. Διότι, μόνο όταν απολαμβάνουμε έναν χορταστικό, ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ, ο οργανισμός μας θα είναι σε θέση να αντεπεξελθεί στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας, δίχως να φτάσει στα όριά του.

Πηγή: in.gr