Δεξίωση για την Ημέρα της Κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας

Οι προσκεκλημένοι στη δεξίωση για την Επέτειο της Κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο στη Νέα Νότια Ουαλία. Φωτογραφία:Supplied

 

Ο κ. Λιβάνιος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πώς οι ισχυροί δεσμοί κράτησαν τις δύο χώρες στην ίδια πλευρά της ιστορίας

Αυστραλοί και Έλληνες πολιτικοί και διπλωμάτες έσμιξαν σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την 203η επέτειο της Κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η δεξίωση, η οποία διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου.

Από αριστερά, η πολιτειακή υπουργός κα Courtney Houssos, η κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας κα Margaret Beazley, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ιωάννης Μαλικούρτης. Φωτογραφίες: Supplied

Ο Ιωάννης Μαλλικούτης, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ -και οικοδεσπότης της δεξίωσης- εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους πολιτικούς, διπλωμάτες και εκπροσώπους διαφόρων κοινοτικών οργανώσεων οι οποίοι ήταν παρόντες.

«Γιορτάζουμε την ανθεκτικότητα, την επιμονή και τη δέσμευση των προγόνων μας, φτωχών και σε μεγάλο βαθμό αναλφάβητων ανθρώπων, οι οποίοι ανακάλυψαν εκ νέου το ένδοξο παρελθόν τους και αποφάσισαν να γίνουν ελεύθεροι, επιτυγχάνοντας τελικά ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες».

Ευχαρίστησε, επίσης, θερμά τους συναδέλφους του στο Γενικό Προξενείο για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και το Πολιτειακό Κοινοβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας για τη φιλοξενία.

Ο κ. Λιβάνιος, με αφορμή τις παρατηρήσεις του κ. Μαλλικούρτη σχετικά με τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πώς αυτοί οι ισχυροί δεσμοί κράτησαν τις δύο χώρες στην ίδια πλευρά της ιστορίας σε πολλές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων.

Ο αναπληρωτής υπυργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος στο βήμα

Εξήρε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και την τοπική ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, η οποία τον εντυπωσίασε πολύ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για την ελληνική Διασπορά και τους Ελληνοαυστραλούς», δήλωσε ο Έλληνας πολιτικός.

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, εξέφρασε τη δική του εκτίμηση προς τον κ. Λιβάνιο και τόνισε τη σημασία δύο σημαντικών γεγονότων που είναι συνώνυμα της 25ης Μαρτίου, της Ημέρας της Κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης και της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Με βαθιά συγκίνηση αναπολούμε αυτά τα δύο μεγάλα, ιστορικά γεγονότα, στα οποία οφείλουμε την ελευθερία μας ως λαός και ως Έλληνες».

Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο Ελληνοαυστραλός, κ. Παύλος Καλέτσης

Η Κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας, κα Margaret Beazley, μίλησε με λαμπρότητα για την κληρονομιά του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία της έννοιας της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε εξαιρετικά στο σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος».

«Οι λέξεις αυτές μου έδειξαν όχι μόνο τι πέρασε η Ελλάδα για να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, αλλά και την αποφασιστικότητα με την οποία αγωνιστήκατε για να την αποκτήσετε όλα αυτά τα 203 χρόνια πριν…»

«Μίλησαν» στην καρδιά μου», δήλωσε η κ. Beazley.

Μέρος των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Ο Steve Kamper (Σταύρος Καμπερογιάννης), πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμικότητας, Μικρών Επιχειρήσεων, Γης και Περιουσίας και Αθλητισμού της Νέας Νότιας Ουαλίας, εκπροσώπησε τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Chris Minns, στην εκδήλωση και στην ομιλία του επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως προς τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού.

Νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες πήραν μέρος στην εκδήλωση

«Πρέπει να εκτιμήσουμε πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της Εκκλησίας, όχι μόνο για την επίτευξη της ανεξαρτησίας μας, αλλά και λόγω του έργου που επιτέλεσε στα σχεδόν 400 χρόνια κατοχής», δήλωσε ο ομογενής υπουργός.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ελληνοαυστραλός, Παύλος Καλέτσης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρης Δανάλης, οι ομογενείς πολιτειακές υπουργοί, κυρίες Courtney Houssos και Sophie Cotsis, πολλοί ακόμα υπουργοί και βουλευτές, διπλωμάτες από άλλες χώρες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη της παροικίας μας.