Γιορτάστηκε η επέτειος της Ανεξαρτησίας στην κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη Κάμπελ του Οχάιο

Μέλη των συλλόγων στο προαύλιο της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μετά το τέλος της παρέλασης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Κάμπελ- Οχάϊο.- Με ενθουσιασμό, ζωντάνια και εθνικό παλμό γιόρτασε την επέτειο της Ανεξαρτησίας η κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη Κάμπελ του Οχάιο, το Σάββατο 30 Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρέλαση, με τη συμμετοχή σύσσωμου του εκκλησιαστικού συμβουλίου, των σωματείων Καλύμνου, Σύμης, Κρήτης, Χίου, μαθητών του ελληνικού σχολείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακολούθησαν, κατάθεση στεφάνων και ομιλίες στην εκκλησία και σχολική γιορτή στην κοινοτική αίθουσα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Σταύρος Ντίνας, με δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα», ανέφερε: «Η παρέλαση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι μια εξαιρετική εκδήλωση την οποία η κοινότητά μας τιμά εδώ και αρκετά χρόνια.

Η εκκλησία μας άνοιξε τις πόρτες της τον Νοέμβριο του 1955 με τον π. Γεώργιο Θ. Παπαποστόλου, μακαριστής μνήμης, και, πιστεύω, ότι η διοργάνωση αυτής της παρέλασης ξεκίνησε λίγο καιρό μετά από αυτό.

Ο π. Παπαποστόλου συνέχισε τη διακονία του εδώ για 42 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1997.

Ηταν σίγουρος ότι προωθούσε και διατηρούσε ζωντανή την Ελληνορθόδοξη πίστη, την κληρονομιά, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Εγώ ήρθα στην ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ το 2004 και είμαι ο τρίτος ιερέας της εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διακονίας μου εδώ η παρέλαση δεν γινόταν μέχρι τις 24 Μαρτίου 2013 και από τότε μας αρέσει να την κάνουμε κάθε χρόνο.

Ακόμη και ο αγαπημένος μας Μητροπολίτης Σάββας συμμετείχε στην παρέλαση στις 22 Μαρτίου 2015, αφού τέλεσε την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Ετσι, φέτος, για παράδειγμα, για πρώτη φορά, η πόλη αλλάζει τις σημαίες στη δωδέκατη οδό από αμερικανικές σε ελληνικές προς τιμήν της παρέλασης του Σαββάτου.

Θέλουμε ειδικά οι νέοι μας να κατανοήσουν τη σημασία των γεγονότων που έλαβαν χώρα το 1821 στην Ελλάδα ως μια όχι απλώς ιστορική ανάμνηση.

Να καταλάβουν ότι η άσκηση της ελευθερίας είναι ακριβώς το πώς μας δημιούργησε ο Θεός στην αρχή. Η ελευθερία δεν είναι ελεύθερη.

Και οι σημερινοί Ελληνες πρέπει να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για αυτή την ελευθερία. Οπως βλέπουμε από την ιστορία, υπάρχουν δυνάμεις που έχουν αφαιρέσει αυτή την ελευθερία, προκαλώντας την υποδούλωση του ανθρώπου.

Αλλά ο Θεός να ευλογεί τους αγωνιστές της ελευθερίας του 1821, αλλά και τους σημερινούς, και ιδιαίτερα εκείνους στην Εκκλησία που πιστεύουν ότι ‘μια ώρα ελευθερίας είναι καλύτερη από 40 χρόνια σκλαβιάς’».

Ο υπεύθυνος των εκδηλώσεων, Νικόλαος Καλουρής, τόνισε στην εφημερίδα: «Η παρέλασή μας ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, από το κτίριο του σύλλογο Καλύμνου ‘Πρόδρομος’ και κατέληξε στο προαύλιο της εκκλησίας, διασχίζοντας τον 12ο Δρόμο.

Μετά έγινε κατάθεση στεφάνων και ομιλίες από τους επίσημους, σχολική γιορτή με ποιήματα και χορούς στην κοινοτική αίθουσα και ολοκληρώθηκε με νηστίσιμο γεύμα στους καλεσμένους.

Από αριστερά, οι: Νικόλας Καλουρής υπεύθυνος εορταστικών εκδηλώσεων, π. Σταύρος Ντίνας, Σωκράτης Κολίτσος, Ντέιβιντ Ντίτζλερ, Τζίνα Ντι Τζένοβα, Αντονι Τραφικάντι, Μπράιαν Τεντέσκο, δήμαρχος Κάμπελ, Μιχάλης Τσικούρης, Μαρία Χατζηδρόσου, Ειρήνη Ζεμπιλά, Μάρω Βαμβάκη, διευθύντρια ελληνικού σχολείου, Αλ Κιουτρόνα και μαθητές του ελληνικού σχολείου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Ο Ελληνισμός του Κάμπελ διατηρεί τις παραδόσεις ζωντανές και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας και να διδάξουμε στα παιδιά τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας μας».

Η διευθύντρια του ελληνικού σχολείου, Μαρία Βαμβάκη, έκανε στην εφημερίδα μία μικρή αναφορά στο ιστορικό του σχολείου.

«Ιδρύθηκε το 1938 από τον δάσκαλο, Γεώργιο Θεοδώρου – Καλέρη, με τα πρώτα χρόνια τα μαθήματα να γίνονται στο σπίτι του, αργότερα σε ένα κοντινό σχολικό κτίριο και από την ίδρυση της εκκλησίας το 1955 μέχρι και σήμερα στις κοινοτικές μας αίθουσες.

Ολες αυτές τις δεκαετίες το ελληνικό σχολείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ αποτελεί φάρο γνώσης της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού, των ηθών και εθίμων. Είναι το καμάρι και η υπερηφάνεια της κοινότητας.

Χιλιάδες μαθητές έχουν αποφοιτήσει με όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη ζωή και καριέρα. Εχουν γίνει γιατροί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλοί χριστιανοί και οικογενειάρχες, με αρχές, αξίες και αγάπη για την Ελλάδα.

Γιορτάζουμε και τιμούμε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές.

Συμμετέχουμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και μετά στην κοινοτική αίθουσα οι μαθητές απαγγέλλουν ποιήματα, τραγουδούν και χορεύουν.

Στο σχολείο έχουμε 46 μαθητές με τάξεις από το προνήπιο έως και την 7η, δασκάλες την Μαρία Χατζηδρόσου – Κουλλιά, Ειρήνη Ζεμπιλά και τον π. Σταυρό Ντίνα να διδάσκει θρησκευτικά στις μεγάλες τάξεις».

Πηγή: άρθρο-φωτογραφίες από ekirikas.com