Η Σοφία του λαού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το είχαμε σχολιάσει πρόσφατα. Το φαινόμενο, δηλαδή, με την καταιγίδα των μέτρων, των φόρων, των μειώσεων και του πετσοκόμματος, η Νέα Δημοκρατία, ο κυβερνητικός, δηλαδή, κορμός, να υπολείπεται σε ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις γύρω στο 1,5%.

Να, λοιπόν, που λίγες μόλις μέρες μετά το σχόλιο που είχαμε κάνει, ήλθε μια νέα δημοσκόπησει να πιστοποιήσει αυτό που εκεί υποστηρίζαμε. Ότι, δηλαδή, ο λαός στην πλειοψηφία του παρά τις θυσίες, παρά την ανέχεια και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά στηρίζει την κυβέρνηση γιατί αντιλαμβάνεται ενδόμυχα ότι εργάζεται με σοβαρότητα, ότι τα μέτρα εξυγίανσης είναι μονόδρομος και πως  η πολιτική του ¨Τσοβόλα δως τα όλα” μόνον δεινά συσσώρευσε στον τόπο.

Στην δημοσκόπηση της Public Issue, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστ’ο 29%, έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 10% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, η ΔΗΜΑΡ με 7% και το ΚΚΕ με 5,5%.

Δύο παρατηρήσεις:

1. Η συγκυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεντρώνουν το  44% των ψηφοφόρων. Και,

2. Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, με 48%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.

Πώς είναι δυνατόν, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, ο ηγέτης που υιοθετεί όλες τις φιλολαϊκές έως και  λαϊκίστικες απόψεις, που λέει όχι στα μνημόνια και που σε κάθε αίτημα συνδικαλιστών, ακόμη και των απίστευτα προνομιούχων υπαλλήλων της Βουλής, λέει
“ναι”, να έχει τη μισή δημοτικότητα και να θεωρείται ακατάλληλος για την πρωθυπουργία και καταλληλότερος ο Πρωθυπουργός που υποχρεώνεται να παίρνει σκληρά μέτρα,  που έχουν άμεση επίπτωση στο πορτοφόλι των εργαζομένων, στο φτωχικό κομπέδεμα των συνταξιούχων
;

Η απάντηση είναι απλή: Ο λαός, με την σοφία του, γνωρίζει ότι τούτη τη δύσκολη ώρα μόνο με δύκολες αποφάσεις, με θυσίες και με στερήσεις μπορείς να ανταπεξέλθεις στον αγώνα για περισσότερη δικαιοσύνη. Μοιάζει οξύμωρο αλλά δεν είναι. Κάθε προσπάθεια κάθε μέτρο που στοχεύει στην έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση, είναι δίκαιο μέτρο! Κάθε διαρθρωτική αλλαγή που αφήνει πίσω της κακιές συνήθειες, παράλογα “κεκτημένα” και κάθε σκανδαλώδη προνόμια είναι μέτρο που αποβλέπει στην εξυγίανση και τον ορθολογισμό της οικονομίσς.

 Γι αυτό διαψεύστηκαν όσοι “ήλπιζαν” ή “επένδυαν¨σε λαϊκούς ξεσηκωμούς, σε επαναστάσεις και σε εμφύλιο πσπαραγμό.

Ο λαός γνωρίζει. Ξέρει τα σφάλματα ορισμένων πολιτικών αρχηγών. Αντιλαμβάνεται, όμως, και τα δικά του λάθη, τις δικές του λαθεμένες επιλογές. Σφίγγει μαζί με το ζωνάρι και τα δόντια. Ξέρει να περιμένει. Κι όσο βλέπει την κυβέρνηση να κερδίζει σε αξιοπιστία στις ξένες αγορές, με αργά αλλά σταθερά βήματα, όσο βλέπει νοικοκυρεμένα πράγματα, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση κερδίζει σε αξιοπιστία.

Σε αυτή ακριβώς τη φάση ευρισκόμαστε.

Γι αυτό και δεν εκπλήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όσο ο κ. Τσίπρας θα καταφέρεται εναντίον των πάντων και για τα πάντα, τόσο περισσότερο κουραστικός θα γίνεται. Και τόσο συχνότερα θα βλέπει τα ποσοστά του να κατέρχονται σε επίπεδα φυσιολογικά για το ετερόκλητο των δυνάμεων που το απαρτίζουν…