Χάνουμε τώρα και τις κατασκηνώσεις των ομογενών;

Αθήνα. Θα επαναλειτουργήσει, αλλά όχι από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η από το 2010 εγκαταλειμμένη κατασκήνωση στη θέση «Όρμος» Επανομής, στο Θερμαϊκό, στην οποία  τη περίοδο 1984-2010 έχουν φιλοξενηθεί περί τα 20.000 Ελληνόπουλα του εξωτερικού σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ΓΓΑΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών, ως γνωστόν, έχει παραχωρήσει από τον Γενάρη τον ανενεργό αυτό χώρο για να τον συντηρήσει και να τον λειτουργήσει, από το φετινό καλοκαίρι, ο δήμος Θερμαϊκού.

Προκειμένου να μη συνεχιστεί η απαξίωσή της, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους της κατασκήνωσης και ο τελευταίος δέχτηκε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για αξιοποίηση το αγροτεμάχιο.

Ο κ. Αμανατίδης δεσμεύτηκε να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση με το δήμο, ώστε να προχωρήσει στη συντήρηση των χώρων και στην αξιοποίησή τους, αφού παραμένουν ανενεργοί από το 2010.

Εντός της έκτασης των 47 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού φιλοξενούνταν από το 1985 παιδιά απόδημων Ελλήνων. Εντός της έκτασης υφίστανται εγκαταστάσεις, που με την πάροδο του χρόνου έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Πρόκειται για 12 κοιτώνες, δυναμικότητας 1.200 ατόμων, ενώ παράλληλα υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι πρασίνου και αναψυχής δίπλα στη θάλασσα, που σήμερα… ρημάζουν.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρομάτης τόνισε ότι «δεν μπορεί ένας τέτοιος σημαντικός χώρος να παραμένει ανενεργός και αναξιοποίητος, την ώρα που έχει τη δυνατότητα να δώσει κίνητρα ανάπτυξης και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος. Το όφελος είναι σημαντικό, όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για τον ίδιο τον απόδημο Ελληνισμό, καθώς τα παιδιά των ομογενών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στη μητέρα πατρίδα το καλοκαίρι και να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου καταγωγής τους».

Το φετινό καλοκαίρι ο δήμος σχεδιάζει να συντηρήσει τουλάχιστον τα μισά από τα κτίρια και τις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πρασίνου, ώστε να φιλοξενηθεί ένας σημαντικός αριθμός παιδιών, ενώ το σύνολο των επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, προκειμένου το καλοκαίρι του 2017 να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ο χώρος.

(από thermaikos.gr)

 

12654439_10206218992380151_7822372901139893712_n

Ένα από τα αναρίθμητα γκρουπ παιδιών ομογενών που στο παρελθόν είχαν φιλοξενηθεί στην κατασκήνωση της ΓΓΑΕ.

1545625_10206218993300174_251995747696912513_n

Ένα γκρουπ παιδιών όταν λειτουργούσε η κατασκήνωση της ΓΓΑΕ.

12705780_10206218993900189_7734933240604987860_n

Τα ελληνόπουλα του εξωτερικού με δέος παρακολουθούν την Γαλανόλευκη να υψώνεται στον Ιστό.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Είναι λυπηρό – το ελάχιστο που μπορεί κανείς να γράψει-  η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να μην μπορεί να συντηρήσει και να λειτουργήσει τις κατασκηνώσεις των Αποδήμων.  Βέβαια ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ  Μιχάλης Κόκκινος παρέλαβε το πρόβλημα.

Όμως, με τόσα χρήματα που έχουν εγγραφεί στους Προϋπολογισμούς της ΓΓΑΕ, από ιδρύσεώς της, είναι τραγικό να φθάσουμε στο σημείο να παραχωρούμε τη χρήση των  απαραίτητων για τα ελληνόπουλα του εξωτερικού, εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων. Μετά θέλουμε να διατηρήσουμε τους δεσμούς με τις νεώτερες γενιές αποδήμων…

Επειδή δε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης υποστήριξε ότι “… τα παιδιά των ομογενών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στη μητέρα πατρίδα το καλοκαίρι και να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου καταγωγής τους” εννοώντας, προφανώς, στην εν λόγω κατασκήνωση, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε υπεύθυνα κάτω από ποια Προγράμματα και με ποιο κόστος θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση του Δήμου, πλέον, τα παιδιά ομογενών. Μέχρι τώρα τα Προγράμματα για τους νεαρούς ομογενείς τα επιμελούνταν η ΓΓΑΕ.

Επίσης, εκτός από παιδιά ομογενών, ποιοι άλλοι κατασκηνωτές θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση συμβάλλοντας, όπως είπε,  “στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής”; Πόσο ασφαλή θα είναι τα παιδιά ανάμεσα σε άλλους -ίσως και ηλικιακά μεγαλύτερους- ξένους κατασκηνωτές;

Αλλά τίθεται ένα ακόμη ζήτημα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στο ΦΕΚ ανάθεσης καθηκόντων του, φέρεται όχι ως ο έχων την αρμοδιότητα του Απόδημου Ελληνισμού, όπως όλοι οι προκάτοχοί του,  αλλά ότι ” συνεπικουρεί τον Υπουργό Εξωτερικών σε θέματα Αποδήμου Ελληνισμού”. (Αρ. Φύλλου 1789 19 Αυγούστου 2015).

Ερώτημα: Μπορεί, ως “συνεπικουρώ ν”, να προβαίνει σε τέτοιου είδους συμφωνίες παραχωρήσεων;

Άλλες κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ

Κατασκήνωση Επανομής.
Κατασκήνωση Μαλεσίνας.