Μια εφημερίδα του ελληνισμού της Αυστραλίας έγινε 59 χρονών!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. 59 χρονών έγινε το Σάββατο η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”. Μια επέτειος ιδιαίτερα σημαντική για τους Έλληνες της Αυστραλίας και γενικότερα για τον Ελληνισμό. Μαζί με την αρχαιότερή της, τον 100χρονο “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, αποτελούν δύο από τα  αρχαιότερα ελληνόφωνα έντυπα του εξωτερικού.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο ομογενειακός Τύπος, είτε έντυπος είναι είτε ηλεκτρονικός, ημερήσιος ή περιοδικός, επιτελεί πολυδιάστατο έργο.  Υπέρ του ελληνισμού. Αλλά και επιβοηθητικό κάποτε ακόμη και της επιβίωσης των ομογενών μας. Πολλές φορές η έκδοση και η κυκλοφορία τους συντελείται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Κάτω από καθεστώς οικονομικής ασφυξίας

Δεν είναι, δυστυχώς, πολλές οι ομογενειακές εφημερίδες που έχουν απομείνει στις μεγάλες ομογενειακές παροικίες. Οι περισσότερες από όσες έχουν επιβιώσει,  αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση της “Απογευματινής” στην Κωνσταντινούπολη. Μοναδική εφημερίδα που που εκδίδονταν στην ελληνική γλώσσα στην Τουρκία. Η εφημερίδα ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου του 1925. Μια εφημερίδα, που ακόμη αν μία μονάκριβη ελληνική οικογένεια να είχε διασωθεί από την γενοκτονία του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους, όφειλαν, “αδιόρατα”, οι ελληνικές κυβερνήσεις να έχουν εξασφαλισμένη την έκδοσή της! Κι όμως, έφτασε μέχρι τη χρεοκοπία (6 Αυγούστου 2014).

Έτσι, τα περισσότερα ομογενειακά έντυπα υπάρχουν και συντηρούνται με προσωπικές θυσίες των εκδοτών τους προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην ομογένεια, εκτός του ότι καταγράφουν την Ιστορία της.

Γι αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το εορταστικό άρθρο του “Νέου Κόσμου” που διακηρύσσει πως <<ακμαιότατος ο «Νέος Κόσμος» έφτασε στα 59 του>>.

Εμείς ευχόμαστε να τα χιλιάσει προς όφελος του Ελληνισμού που βρήκε φιλόξενη δεύτερη πατρίδα στην μακρινή Αυστραλία και αναδημοσιεύουμε το πανηγυρικό του άρθρο όπου περιγράφει την μέχρι σήμερα επιτυχημένη διαδρομή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το Σάββατο ο «Νέος Κόσμος» έγινε 59 χρόνων! Και ο ιδρυτής του, Δημήτρης Γκόγκος, 85 χρόνων!

Ο Δημήτρης Γκόγκος ήταν μόλις 26 χρόνων όταν αποφάσισε να κυκλοφορήσει το «Νέο Κόσμο». Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε την ημέρα των… γενεθλίων του.

Ο «Νέος Κόσμος», όμως, δεν ήταν δημιούργημα μόνο του Τάκη Γκόγκου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο επί 30 χρόνια αρχισυντάκτης της εφημερίδας (και μέτοχός της), Νώντας Πεζάρος και ο Χρήστος Μουρίκης (επίσης, μέτοχος).

Στο ξεκίνημά της στήριξαν την εφημερίδα και οι προοδευτικοί συμπάροικοι με τις οργανώσεις τους.

Άλλοι έγραφαν άρθρα, άλλοι την πωλούσαν και άλλοι οργάνωναν εκδηλώσεις για να την στηρίξουν οικονομικά.

Ήταν τα χρόνια της μαζικής μεταπολεμικής μετανάστευσης και ο «Νέος Κόσμος» αγκάλιασε τους νεοφερμένους, μίλησε στην καρδιά τους και τους βοήθησε να εγκατασταθούν στη νέα τους χώρα.

shgenethlia (1)

Μίλησε ακόμα για τα δικαιώματα των μεταναστών και αγωνίστηκε μαχητικά και σε όλα τα μέτωπα γι’ αυτά.

Έτσι, σιγά-σιγά, έγινε η εφημερίδα τους. Τα χρόνια της χούντας αγωνίστηκε δυναμικά κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Τα Ελληνικά Προξενεία και η Αρχιεπισκοπή κήρυξαν τον πόλεμο στην εφημερίδα, που είχε, όμως, στο πλευρό της την παροικία.

Η εφημερίδα άντεξε τον «πόλεμο» και όταν κατέρρευσε η χούντα γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο.

Ο «Νέος Κόσμος» ποτέ δεν περιορίστηκε μόνο στην καταγραφή των γεγονότων. Είχε άποψη και διεξήγε εκστρατείες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι και συσσίτια οργάνωνε για τους άνεργους Έλληνες μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια της χούντας συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της αυστραλιανής κοινής γνώμης και στην περιοδεία των Μίκη Θεοδωράκη, Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων αντιστασιακών στην Αυστραλία.

Και όταν το 1972 ανήλθε στην εξουσία η Εργατική κυβέρνηση του Γκοφ Ουίτλαμ ο «Νέος Κόσμος» συνέβαλε στην καθιέρωση του πολυπολιτισμού.

Η λειτουργία της SBS (αρχικά, ως ραδιοφωνικοί σταθμοί 2ΕΑ στο Σίδνεϊ και 3ΕΑ στη Μελβούρνη) οφειλόταν και στην εφημερίδα μας.

Οι πρώτες άδειες των δυο ραδιοφωνικών σταθμών εκδόθηκαν στο όνομα του Τάκη Γκόγκου (στη Μελβούρνη) και του Τάκη Καλδή (ανταποκριτή της εφημερίδας εκεί και μετέπειτα Εργατικού γερουσιαστή Νέας Νότιας Ουαλίας) στο Σίδνεϊ.

Η μεταφορά των αυστραλιανών συντάξεων στο εξωτερικό (που έως τότε απαγορευόταν) επίσης ήταν επίτευγμα της εφημερίδας μας.

Συνέβαλε ακόμα στη δημιουργία Έδρας Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, στη δημιουργία της Αυστραλο-ελληνικής Πρόνοιας και αργότερα της «Φροντίδας».

Οι αγώνες δεν σταμάτησαν ποτέ. Ακόμα και η πρόσφατη ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο Ενιαίο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας οφείλεται στις δεκάδες χιλιάδες υπογραφές που συγκέντρωσε ο «Νέος Κόσμος», με τη συνεργασία ομογενών πανεπιστημιακών και πολιτικών.

Σε εκατομμύρια ανέρχονται τα δολάρια που συγκεντρώθηκαν για εράνους για την Ελλάδα και την Κύπρο ή για ομογενείς και ομογενειακές οργανώσεις της παροικίας.

Για πολλά χρόνια όλοι οι έρανοι της «Φροντίδας» και άλλων οργανώσεων γίνονταν μέσα στα γραφεία του «Νέου Κόσμου» εντελώς δωρεάν.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν θα γίνονταν χωρίς τη συγκινητική συμπαράσταση της παροικίας. Η επιτυχία του «Νέου Κόσμου» οφείλεται αποκλειστικά στους αναγνώστες του.

Η ουσία είναι ότι ο «Νέος Κόσμος», με τη βοήθεια των αναγνωστών του, αλλά και με ικανούς και αφοσιωμένους συνεργάτες πάντοτε, όχι απλώς άντεξε, αλλά επικράτησε και έγινε η εφημερίδα του Ελληνισμού της Αυστραλίας.

Αυτό γιατί δεν ξέφυγε ποτέ από την βασική του αρχή: Να αφουγκράζεται με προσοχή την ομογένεια και να την εκφράζει.

Βεβαίως, άλλες οι ανάγκες τότε, άλλες οι σημερινές.

Ακούμε μερικές φορές κάποιους να λένε:

«Άλλαξε ο “Νέος Κόσμος”». Μα μήπως δεν άλλαξαν οι ίδιοι;

Η παροικία μας είναι ή ίδια με αυτήν της δεκαετίας του ’60 και του 70;

Όχι βέβαια!

Αν δεν αλλάζαμε, σήμερα δεν θα… υπήρχαμε!

Γι’ αυτό και σήμερα που το τοπίο στα μέσα ενημέρωσης άλλαξε ριζικά και που οι εφημερίδες συρρικνώνονται, εμείς ατενίζουμε το μέλλον με πεποίθηση και αισιοδοξία.

Σήμερα ο «Νέος Κόσμος» δεν είναι το μικρό λιγοσέλιδο έντυπο του 1957.

Η παρουσία του δεν περιορίζεται μόνο στην έντυπη έκδοσή μας.

Φυσικά, η έντυπη έκδοση παραμένει η «ναυαρχίδα μας».

Όμως, η εφημερίδα έχει ψηφιακή και διαδικτυακή έκδοση καθώς και παρουσία στο facebook και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Οι αναγνώστες μας (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά) ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Μας διαβάζουν όλες οι ηλικίες και όχι μόνο η πρώτη γενιά

Οι βασικές αρχές παραμένουν, όμως, οι ίδιες.

Αφοσίωση στο έργο, προσήλωση σε αρχές, σκληρή δουλειά, δημοσιογραφική δεοντολογία, εγκυρότητα.

Πίσω από κάθε είδηση ή σχόλιο δεν υπάρχουν σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν άλλα εμπορικά και πολιτικά συμφέρονται.

Σήμερα ο «Νέος Κόσμος», υπό τη διεύθυνση του Χριστόφορου Γκόγκου, είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Απόδημου Ελληνισμού, μια από τις πιο αρχαίες και μεγαλύτερες εφημερίδες εντός και εκτός Ελλάδας.

Αυτό το επίτευγμα ανήκει σε όλη την παροικία, που στηρίζει την εφημερίδα, που έχει γίνει πλέον θεσμός της.

Ο «Νέος Κόσμος» δεν θα ζούσε ούτε μια μέρα αν δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα των ομογενών, αν δεν είχε απήχηση, αν δεν ήταν ταγμένος στην υπηρεσία της Ομογένειας, αν δεν γινόταν η φωνή της.

Σήμερα ευχαριστούμε τον ιδρυτή και όλους όσους αποτύπωσαν την ψυχή τους σ’ αυτή την εφημερίδα. Ευχαριστούμε τις δυο ή και τρεις γενιές συμπαροίκων που την στήριξαν και την στηρίζουν.

Ευχαριστούμε εσάς, τον κάθε ένα και κάθε μια ξεχωριστά, για τη συνέχιση της στήριξής σας στην εφημερίδα σας. Σας θέλουμε πάντα κοντά μας. Να συνεχίσετε να θεωρείτε το «Νέο Κόσμο» δική σας εφημερίδα. Εμείς είμαστε εδώ για να σας ακούμε και να σας υπηρετούμε.

Να μας γράφετε, να μας τηλεφωνείτε, να μας ενημερώνετε, να μας παρακινείτε, να μας επικρίνετε και να μας ενθαρρύνετε.