Κλειστά μέχρι τη Δευτέρα τα Τέμπη -Αύριο πανελλαδική των αγροτών

Αθήνα. Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτών, το μεσημέρι (12:00) της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένο το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση ετοιμάζει βελτιωτικές προτάσεις προς τους αγρότες, ενώ τα μπλόκα παραμένουν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Νέων”, το πακέτο βελτιώσεων που θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας θα περιλαμβάνει:

  • Συντελεστή εισφοράς 10% στο εισόδημά τους για το 2017-2018
  • Συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020
  • Συντελεστή 20% το 2021

Το κυβερνητικό προσχέδιο προέβλεπε αρχικά εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Πανελλαδική

Στο μεταξύ, Πανελλαδική σύσκεψη συγκαλούν αύριο Κυριακή οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν τα Τέμπη, σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου, και θα ανοίξουν την Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αποφασίστηκε, στην συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών.

Σήμερα το απόγευμα εξάλλου, συνεχίστηκαν στον νομό οι αποκλεισμοί επαρχιακών οδών που αποτελούν και εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης των οχημάτων. Συγκεκριμένα, από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 έκλεισε η επαρχιακή οδός Λάρισας-Άγιας στο Γερακάρι, ενώ από τις 4.30 έχει κλείσει και η εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος του Αργυροπουλίου.

agrotes10_new_660_223_630_200
Συνοπτικά η εικόνα στα μπλόκα:

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Μαρκοπούλου και η έξοδος Κορωπίου στον κόμβο της Αττικής Οδού, κλειστός ο κόμβος της Νίκαιας, καθώς και ο Ισθμός στη νέα και παλαιά Εθνική Οδό, αποκλεισμένα μέχρι τη Δευτέρα τα Τέμπη.

Τεταμένη παραμένει για τέταρτη ημέρα η κατάσταση στα τελωνεία τουΠρομαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, από τα αντι-μπλόκα που έχουν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους οι βούλγαροι οδηγοί.

Αίτημα των βούλγαρων αυτοκινητιστών είναι να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ από τα σημεία εισόδου, κάτι που ωστόσο «δεν μπορεί να συμβεί», όπως ξεκαθάρισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών στα μπλόκα Προμαχώνα και Εξοχής, Γιάννη Τουρτούρα και Βασίλη Καστίδη αντίστοιχα.

Οι ουρές των ακινητοποιημένων οχημάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων στο τελωνείο του Προμαχώνα ξεπερνούν τα 25 χιλιόμετρα και όπως είπε ο κ. Τουρτούρας «περιμένουμε την απάντησή τους στην νέα πρόταση που του κάναμε χθες και αφορά στο να παραμείνει ανοιχτό το τελωνείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τουρτούρας επανέλαβε ότι ο Προμαχώνας θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Νίκαιας την Κυριακή «και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι και αυτή που θα ακολουθήσουμε». Πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα».

Ο Βασ. Καστίδης δήλωσε από την πλευρά του: «Κάνουμε διαρκώς διαπραγματεύσεις και προσπαθούμε να βρούμε σημείο επαφής, ωστόσο οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές παραμένουν ανένδοτοι και το μόνο που ζητούν είναι να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από το σημείο. Αυτό δεν γίνεται».

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της  Νίκαιας βρίσκονται οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τους επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων να επισημαίνουν ότι «δεν πάμε στο διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Τα σημεία στη Δυτική Μακεδονία είναι τα εξής:

  • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (48ωρος αποκλεισμός από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου) και Νίκης με την ΠΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου).
  • Γρεβενά -πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα ώς τις 16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
  • Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
  • Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
  • Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00. Το συγκεκριμένο μπλόκο είναι το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε δεύτερο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι συμμετέχοντες στο μπλόκο στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

Τμήμα της «δύναμης» του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, προκειμένου, όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των συναδέλφων τους.