Η Οργανωτική Δομή της ΝΔ για τον Απόδημο Ελληνισμό και οι στόχοι της

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με αφορμή το 10 Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας,  σε μήνυμα του Γραμματέα Οικουμενικού Ελληνισμού της ΝΔ Τάκη Σκανδαλάκη, περιγράφονται οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την αξιοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού.

Παράλληλα, με ένα ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση,  η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθεια ενεργοποίησης των συμμετοχικών διαδικασιών  στο 10ο Τακτικού Συνεδρίου και το 3ο Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού, απηύθυνε προς τους Ομογενείς μία σειρά ερωτήσεων για τη διερεύνηση των κυριάρχων τάσεων του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Για τον ίδιο λόγο και για την καλύτερη οργάνωση του Κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος για τον Απόδημο  Ελληνισμό ο Τομέας Κοινοβουλευτικού έργου, με επικεφαλής τον Βουλευτή Έβρου και Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού, επίτιμο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Αναστάσιο Δημοσχάκη, η ΝΔ προχώρησε στη συγκρότηση Οργανογράμματος δράσης για τους εκτός Ελλάδος Έλληνες.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι η κορυφή της οργανωτικής πυραμίδος η οποία με κατιούσα αναφορά συγκροτείται από:  Τον Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, π. υφυπουργό Εξωτερικών,  Κωνσταντίνο Τσιάρα. Την Συντονίστρια Ο.Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών,  Βουλευτή Αθηνών, π. Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Υπεύθυνο Τομέα Κοινοβουλευτικού Έργου Απόδημου Ελληνισμού Αναστάσιο Δημοσχάκη.

625_9D936100-7D82-F6B0-1CBD-742E0963B267

Κων. Τσιάρας.

 

dora_mpakogianni

Ντόρα Μπακογιάννη.

foto1_361655284_0

Παν. Σκανδαλάκης.

dimosxakis-new1-620x318

Αναστ. Δημοσχάκης.

Ακολούθως έχουν συγκροτηθεί οι εξής Ομάδες δράσης: Ομάδα εργασίας Ευρώπης,  Ομάδα Εργασίας Αμερικής, Ομάδα Εργασίας Ασίας, Ομάδα Εργασίας Αφρικής, Ομάδα Εργασίας Ωκεανίας με υποομάδες Εργασίας Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων.

Επικεφαλής και μέλη των Ομάδων αυτών έχουν τοποθετηθεί στελέχη  είτε με μακρά θητεία στον Απόδημο Ελληνισμό, είτε προερχόμενα από την Ομογένεια. Οι ομάδες Εργασίας θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα μέλη, καθώς και από την Ομογένεια (Μέλη εξωτερικού) ενώ το Έργο του Τομέα θα εμπλουτίζουν και μη μέλη ως Ειδικοί Συνεργάτες.

Τον συντονισμό και την υποστήριξη των ομάδων εργασίας αναλαμβάνει η Γραμματεία του Τομέα.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο Ελληνικό κόμμα που τόλμησε και έχει πραγματοποίησε δύο Συνέδρια Οικουμενικού Ελληνισμού ( Ιούνιος 2010 / Ιούνιος 2013). Και δεν το έκανε μονοκομματικά. Το έκανε για όλους τους Έλληνες, για όλα τα θέματα, τα οποία καίνε τους απόδημους Έλληνες. Η πρωτοβουλία πρόεκυψε από την βαθιά πίστη της Νέας Δημοκρατίας, στον καθοριστικό ρόλο που επιτέλους πρέπει να διαδραματίσει η Ελληνική ομογένεια στην πορεία της πατρίδας μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Παν. Σκανδαλάκης.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, για την αξιοποίηση της ελληνικής ομογένειας είναι:  Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, η στήριξη της εκπαίδευσης των Ομογενών και της ελληνομάθειας μέσα από νέα μοντέλα εκπαίδευσης, όπου ξεχωρίζουν καλύτερη εκπαίδευση σε επιτόπιο προσωπικό, αξιοποίηση του διαδικτύου, περισσότερες έδρες στα Πανεπιστήμια, περισσότερες υποτροφίες κ.λπ.

Η ενίσχυση του ζωτικού συνδέσμου μεταξύ Αποδήμων  και της μητρόπολης,  με πολύτιμο εργαλείο το διαδίκτυο και στόχο τη σωστή ενημέρωση του Οικουμενικού Ελληνισμού στα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις κατά τόπους ελληνικές κοινότητες, που είναι τα κύτταρα του Ελληνισμού.

Η δημιουργία νέων θεσμών και η αύξηση προγραμμάτων εντονότερης σύσφιξης του Οικουμενικού Ελληνισμού με την πατρίδα μέσα από ανταλλαγές, θερινά σχολεία, ψηφιακές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά δρώμενα. Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής της Ομογένειας στα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών υποδοχής.  Η συμμετοχή του Οικουμενικού Ελληνισμού στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία και να ανακύψει νέα πνοή στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.

Η συμμετοχή στην ελληνική οικονομία των αποδήμων Ελλήνων με την προσέλκυση πολύτιμων κεφαλαίων για παραγωγικές επενδύσεις και την αύξηση της προσέλευσης των ομογενών σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.  Η δημιουργία παγκόσμιου δικτύου (world network) Ελλήνων ή Ελληνικής καταγωγής επιχειρηματιών, οι οποίοι θα γίνουν «πρεσβευτές» των Ελληνικών προϊόντων στο κόσμο, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής. Η ολοκλήρωση της θεσμικής ανασυγκρότησης του Σ.Α.Ε. και η ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση του για την ομογένεια και τον Ελληνισμό.