Οι Microsoft και Facebook απλώνουν τεράστιο καλώδιο στον βυθό του Ατλαντικού

Το “MAREA”, που αποτελεί κοινό εγχείρημα των Microsoft, Facebook και Telxius, είναι ένα υπό σχεδιασμό σύστημα υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, ικανό να μεταδίδει 160 Τerabits πληροφορίας ανά δευτερόλεπτο μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 6.600 χιλιομέτρων, που θα εκτείνεται από τη Βόρεια Βιρτζίνια των ΗΠΑ μέχρι το Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Η Telxius, θυγατρική της Telefonica, θα αναλάβει την τεχνική υλοποίηση του project, καθώς και την μετέπειτα επέκταση του δικτύου μέσω hubs στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο, με στόχο οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Με τον τρόπο αυτό, οι Microsoft και Facebook επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις διάφορες Cloud υπηρεσίες τους, των οποίων οι βάσεις χρηστών μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας την ανάγκη για σημαντικά ταχύτερες δικτυακές υποδομές.

Υπενθυμίζουμε πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία του χώρου επιχειρεί κάτι τέτοιο. Η Google ήδη χρησιμοποιεί δύο αντίστοιχα υποθαλάσσια καλώδια, που εκτείνονται από τις ΗΠΑ στη Νότιο Αμερική, την Ιαπωνία, και άλλες περιοχές της Ασίας.