Πέθανε ο Ανδρέας Μπάρκουλης

Αθήνα.- Η αυλαία έπεσε. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του θεάτρου και του σινεμά, ο άνδρας που ενέπνευσε το σλόγκαν “κορίτσια ο Μπάρκουλης”, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης (23.08.2016) μετά από πολύχρονη μάχη με τα προβλήματα υγείας.

Η κατάστασή του όμως είχε επιδεινωθεί περισσότερο τις τελευταίες μέρες και πριν από λίγα 24ωρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Δίπλα του, χωρίς να φύγουν λεπτό, η σύζυγός του Μαρία, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το 1957 με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα. Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60.

barkoulis1

Με τη Ρένα Βλαχοπούλου από την ταινία Μια τρελή, τρελή σαραντάρα – Φωτογραφία Facebook / Ανδρέας Μπάρκουλης.

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966), «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα» (1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).

Και στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων»(1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Ακόμη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες.

Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60. Μια κοπέλα σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο όταν τον είδε, φώναξε: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης». Η ατάκα έμεινε στο πέρασμα των χρόνων, μια και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Μίμης Στεφανάκος, την έκανε σλόγκαν, αφού την έλεγε στο γήπεδο όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές και είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η Αλέκα Στρατηγού και η τελευταία η Μαίρη.

barkoulis2

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην θρυλική ταινία Ο Μιμίκος και η Μαίρη.

Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο “Αγία Ολγα”, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η σύζυγος του, Μαίρη Μπάρκουλη, αλλά και ο γιος του Νίκος δεν είχαν φύγει λεπτό από το πλευρό του.

893bee4b0be5e34b243b045dd65e6ae9 (1)

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του Ανδρέα Μπάρκουλη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετικό δελτίο Τύπου.

«Έφυγε σήμερα, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της γενιάς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του εμβληματικού ηθοποιού.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Έφυγε σήμερα, μετά από μακρόχρονη ασθένεια,  ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της γενιάς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ο  Ανδρέας Μπάρκουλης  γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936, και αποφοίτησε από τη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Από το  1956 έπαιξε σε περισσότερα από 80 θεατρικά έργα, υπηρετώντας τα περισσότερα θεατρικά είδη. Υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του.  Ευρύτερα γνωστός, όμως, έγινε από τον κινηματογράφο. Από το 1957, που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης στην «Μαρία Πενταγιώτισσα», έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Συμμετείχε, επίσης, σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε   παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας».

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ζεν πρεμιέ της μεγάλης οθόνης.  Μαζί του φεύγει μια λαμπρή σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου, όταν ακόμα αυτός παρήγαγε μύθους και λαϊκά είδωλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».

«Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ηθοποιός, που τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση» αναφέρει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, για την απώλεια του Ανδρέα Μπάρκουλη.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη δήλωση του κ. Γκιουλέκα:

«Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ηθοποιός, που τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που, ακόμα και τώρα, αρκετές δεκαετίες μετά, εξακολουθούν να συγκινούν και να είναι δημοφιλείς και στις νεότερες γενιές.

Ανήκε στην παλιά γενιά των ηθοποιών, οι οποίοι διήνυσαν την καλλιτεχνική τους διαδρομή με μοναδικό “όπλο” το λαμπερό ταλέντο τους και την απαράμιλλη εργατικότητά τους.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης όμως έλαμψε και στο θέατρο, ενσαρκώνοντας ρόλους που ξεχώρισαν.

Θα μείνει αξέχαστος.

Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Η ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

Με ένα συγκινητικό μήνυμα που έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, η Ζωή Λάσκαρη αποχαιρέτησε τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

“Υπήρξες το καλύτερο παιδί του ελληνικού κινηματογράφου”, ανάφερει, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός αποχαιρετώντας τον αγαπημένο συνάδελφό της.

Διαβάστε εδώ τι έγραψε αναλυτικά η Ζωή Λάσκαρη στο Facebook:

«Αντρέα,

Δεν έχω λόγια… Δεν θέλω να σου πω για το μεγάλο σου ταλέντο. Ο κόσμος ξέρει.

Θέλω μόνο να σου πω, έτσι για αντίο, πως υπήρξες το καλύτερο παιδί του ελληνικού κινηματογράφου.

Αυτή τη σπάνια καλοσύνη σου που φωταγωγεί ακόμα τη ζωή μου την κρατάω σαν μονάκριβο φυλαχτό.

Σε αποχαιρετώ αγαπημένε μου».

ΜΠΑΛΤΑΣ

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Μπάρκουλη εκφράζει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ανδρέα Μπάρκουλη, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια και συστηματικότητα το σινεμά και το θέατρο. Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, αφήνοντας το προσωπικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο», σημειώνει ο κ. Μπαλτάς.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ