Ομογενής βουλευτής τοποθετείται σε θέμα άρθρου της Panhellenic Ρost

Αθήνα.- Με αφορμή το άρθρο μας “Οι Δελφοί, το Φόρουμ, η Ομογένεια και η ψήφος“, λάβαμε και δημοσιεύουθμε αυτούσιο, το ακόλουθο άρθρο του ομογενή κ. Σωτήρη Δελή, Μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑ.Δ.Ε.Ε και  Μέλους της Σουηδικής Βουλής και της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων της Σουηδίας.

“Αγαπητέ κ Μαλασπίνα,

Διαβάζοντας το άρθρο σας για το 2ο forum των Δελφων και για το λόγο που αναφερθήκατε σε μένα και τις θέσεις μου πανω στο δικαίωμα ψήφου της ομογένειας, κάνω τις παρακάτω σκέψεις.

Συμφωνώ με τη θέση του κ Αναστασιάδη και διαφωνώ με τον κ Μούγιαρη. Είναι λογικά ασυμβίβαστο το να δικαιολογείται η θέση του κ Μούγιαρη με το αιτιολογικό να κρατηθούν οι Ελληνες της ομογένειας εκτός των πολιτικών πραγμάτων και ιδεολογικών θέσεων απά την χώρα που προέρχονται. Η αιτιολογία του κ Μούγιαρη έχει άλλους λόγους τους οποίους μόνον ο κ Μούγιαρης γνωρίζει.

Οι Έλληνες της διασποράς είναι ήδη πολιτικά τοποθετημένοι κ Μαλασπίνα. Δεν γνωρίζω τον κ Μουγιαρη αλλά θα του πρότεινα να επισκεφτεί κέντρα ομογένειας και να πίνει καφέ σε ελληνικό καφενείο όποτε και θα ακούσει την πραγματικότητα για το κατά ποσό η ομογένεια είναι κομματικά η όχι τοποθετημένη. Με άλλα λόγια “το παρακαλώ αφήστε μας ήσυχους” είναι κάτι που ακούγεται παράξενα και θέλει εξήγηση για μας που πιστεύουμε στην δημοκρατία και στις σημερινές διαδικασίες της.

Το δεύτερο ζήτημα, που κατά το άρθρο σας συζητήθηκε, ήταν οι ομογενειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στις επαφές μου με κυβερνητικούς εκπροσώπους, σαν μέλος της ΠΑ.Δ.Ε.Ε όταν επισκέπτομαι για το σκοπό αυτό την Ελλάδα, διαπιστώνω λυπηρά ότι κανένα πραγματικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει όχι μόνο για ομογενειακές επενδύσεις αλλά και για επενδύσεις γενικότερα. Διαπιστώνω με άλλα λόγια πολιτική “βιτρίνας” και δημαγωγίας.

Όπως έχω τονίσει στους αρμόδιους, και με βάση τις επαγγελματικές μου εμπειρίες από τον χώρο των τραπεζών που έχω εργαστεί σε διεθνές περιβάλλον επί δεκαετίες,  οι επενδύσεις θέλουν σταθερότητα πλαισίου και αποδόσεις που συναγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς αυτά επενδύσεις γιοκ!

Ούτε η σημερινή αλλά ούτε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν δείξει και αποδείξει την ανάλογη προσοχή και σεβασμό στο θέμα εκτός εάν οι επενδύσεις αυτές δεν συμβαδίζουν με προσωπικά η ομαδικά  συμφέροντα των εμπλεκομένων. Δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας.
Με στρατηγικές τύπου “what is in it for me” δεν δουλεύουν σοβαρές καταστάσεις.

Οι Έλληνες της διασποράς θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο με την αγορά μιας κατοικίας και την ίδρυση μιας εταιρείας αλλά και την αγορά μετόχων σε ελληνικές επιχειρήσεις η ακόμη μετοχικών κεφαλαίων η και σε αποταμίευση για τις μελλοντικές συντάξεις τους και πολλά άλλα.
Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι όμως για ολικές οικονομικές καταστροφές ελλοχεύουν για τέτοια σχέδια. Υπάρχουν εκατοντάδες για να μην γράψω χιλιάδες ομογενείς που έχουν όχι μόνον χάσει τις επενδύσεις τους αλλά και ταλαιπωρούνται από πολυετή δικαστικά προβλήματα.

Τα παραπάνω κ Μαλασπίνα είναι και παραμένουν όνειρα θερινής νύχτας κατασκευάσματα πολιτικών εργαστηρίων και που με τις σημερινές πολιτικές συμπεριφορές και χειρισμό των πραγμάτων ουδέποτε θα πραγματοποιηθούν.

Η θέση μου είναι ότι μια σοβαρή χώρα με μια σοβαρή διοίκηση διαθέτει ένα τεράστιο κεφάλαιο εμπιστοσύνης. Είναι αυτό ακριβώς το κεφάλαιο που έχει εξαφανιστεί και είναι η εμπιστοσύνη που λείπει για όλα τα κακά και άθλια που ταλανίζουν την Ελλάδα.

Και όμως κ Μαλασπίνα συνεχίζουμε στο μονοπάτι που δεν έχει προορισμό.
Οι επενδύσεις αλλά και η απαξιωτική θέση της επίσημης χώρας στο κατά τα άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων της ομογένειας να ψηφίζουν από τις χώρες παραμονής τους είναι η ατράνταχτη απόδειξη αυτών που προγράφω και το αποτέλεσμα της έλλειψης του κεφαλαίου εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να χτιστούν σταθερές σχέσεις μεταξύ γενέτειρας και ομογένειας.

Σε ποδοσφαιρική γλώσσα “η μπάλα βρίσκεται και παίζεται στην Ελλάδα”. Η ομογένεια συνεχίζει να παρακολουθεί από τις κερκίδες.

Σωτήρης Δελής
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑ.Δ.Ε.Ε
Μέλος της Σουηδικής Βουλής και της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων”.