ΑΠΟΨΗ: Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συζήτηση της Πέμπτης, 16 Μαρτίου 2017, στην Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, είχε, κατά την άποψή μας, τρία βασικά χαρακτηριστικά:

1. Κατέρριψε το μύθο που διαδίδονταν στην Ομογένεια ότι δήθεν η δημοσίευση στην  εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1 Μαρτίου αρ. Φύλλου 24) εξουσιοδοτικής Διάταξης για την ανακήρυξη Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας σε άσχετο, μάλιστα, Νόμο (4456/2017/ άρθρο 35) ισοδυναμεί, τάχα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Αυτή, η Κοινή Υπουργική Απόφαση,  που θα θεσμοθετεί την «Ημέρα», όπως διευκρίνισε στην Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη ο ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ, τώρα μόλις ξεκινά την …περιπέτειά της, τής συλλογής των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς!

‘Αρα, απλώς «άνοιξε» -επιτέλους!- ο δρόμος. Πόσο μακρύς θα είναι μέχρι τον τερματισμό, μέχρι δηλαδή τη συλλογή και της τελευταίας υπογραφής, αυτό μένει να το δούμε… Μέχρι τότε, όμως, απλώς θα μιλούμε, θα σχεδιάζουμε και θα φαντασιωνόμαστε!

2. Ακόμη στην Επιτροπή (και στα συναρμόδια υπουργεία;) δεν έχουν ξεχωρίσει απλά πράγματα. Ότι, δηλαδή, δεν μπορούμε ως Ελλάδα, να συστήσουμε Παγκόσμια Ημέρα.  Αυτό θα το κάνει ο ΟΗΕ μέσω της UNESCO!  Πριν  φθάσουμε εκεί, πρέπει να  έχουμε θεσμοθετήσει “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας” και, παράλληλα, να έχουμε μάθει και το μηχανισμό «στήριξης» του αιτήματος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα προβάλουμε τα επιχειρήματά μας για να κερδίσουμε την “Παγκόσμια Ημέρα”.

Χρήσιμα, επί του προκειμένου, όσα είπε στην συζήτηση ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης, που είχε προσκληθεί, και ο οποίος ζήτησε την συγκρότηση μιας Διεθνούς Επιτροπής από Έλληνες ομογενείς και ξένους φιλέλληνες. Ο κ. Μπαμπινιώτης έδωσε και ένα περίγραμμα των επιχειρημάτων που πρέπει να αναπτυχθούν.  Άστοχη η επιλογή του καθώς, όπως είπε, είναι πολυάσχολος και δεν μπορεί να ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση…

Λογικοφανείς και οι αναφορές του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στα αφορώντα με την Διεθνή αναγνώριση, αλλά άστοχες εντελώς και άδικες οι αναφορές του στο ότι το Ελληνικό Κράτος πληρώνει πάρα πολλά για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών των ομογενών “με πενιχρά, μηδενικά αποτελέσματα”…

Κρίμα που ο υπουργός το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα το διήλθε σε μία “ατάκα” και, μάλιστα, σε άσχετη συζήτηση χωρίς την παρουσία ειδικών από την Ομογένεια… Επ΄ αυτού, όμως, θα επανέλθουμε, αφού λάβουμε τα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης.

3. Στην ίδια πάντα συζήτηση φάνηκε καθαρά ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων  και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και του π. Προέδρου της, Γιάννη Κορίνθιου, μετά την «πατρότητά» της, απώλεσε από την παρούσα Επιτροπή της Βουλής και το δεύτερο επίσης πολύ σημαντικό σκέλος της, «εκείνο του «Πολιτισμού» (η πρόταση ήταν Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού). Είναι πράγματι περίεργο γιατί απαλείψαμε το σκέλος του Πολιτισμού. Αν κάτι αναδείχθηκε και κατά τη συζήτηση ατην Επιτροπή,  ήταν η απόλυτη συνάφεια της Γλώσσας με τον Πολιτισμό. Αυτό, άλλωστε, μαζί με τον γλωσσικό πλουραλισμό, είναι και τα βασικά επιχειρήματα που έχουμε.

Πέραν από τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά της άσκοπης (χωρίς την ΚΥΑ) συζήτησης στην Επιτροπή, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά το υπεροπτικό ύφος του Προέδρου της κ. Τριανταφυλλίδη και η έφεσή του να θεωρεί κακό και να στηλιτεύει από έδρας όποια αναφορά μέλους της Επιτροπής δεν ταυτίζεται με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική του!

Η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Αν. Δημοσχάκη, π. Τομεάρχη του κόμματος της ΝΔ για τον Απόδημο Ελληνισμό, με την υπενθύμιση της συνεχούς αλλαγής ημερομηνίας αλλά και της περιπλάνησης της ΚΥΑ από υπουργείο σε υπουργείο για τη συλλογή υπογραφών, καθώς και οι αναφορές του στην πατρότητα της ιδέας και στο ότι το «Παγκόσμια»  δεν είναι στην δικαιοδοσία της Ελλάδος να το προσδιορίσει,  μπορεί να εκνεύρισαν τον πρόεδρο και τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αλλά δεν  αφίστανται από την αλήθεια.

Δυστυχώς, ο τηλεοπτικός φακός στις εργασίες της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, χρησιμοποιείται, συχνά, από τον Πρόεδρο κ. Τριανταφυλλίδη για προσωπική προβολή και, κατά δεύτερο λόγο, για κομματική εκμετάλλευση. Αλλά έτσι δεν προάγονται τα ζητήματα της Ομογένειας…

 

ΡΗΡ: Στην πρώτη έκδοση η ημερομηνία της Συνεδρίασης εκ παραδρομής ήταν 17 Μαρτίου 2017 αντί του ορθού 16 Μαρτίου 2017. Το διορθώσαμε και ζητούμε συγγνώμη για την αβλεψία.