Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή, εθνική συνεννόηση και πανεθνικό συναγερμό!

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με έναν, ακόμη ΕΝΦΙΑ, και αυτός με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αδειάζει τις τσέπες των Ελλήνων, με δεκάδες φωτιές στην Ηπειρωτική, Κεντρική, Νότια και νησιωτική Ελλάδα να αποψιλώνουν την χλωρίδα της, με συνεχιζόμενους ισχυρούς άνεμους και υψηλές θερμοκρασίες να θέτουν σε επιφυλακή τα νεύρα μας, ετοιμάζεται σιγά, σιγά, να μας επισκεφθεί ο Σεπτέμβρης, αποχαιρετώντας έναν Αύγουστο –μήνα της Παναγιάς- που κυριολεκτικά και μεταφορικά,  μας έκαψε.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ας προσπαθήσουμε, μέσα από οκτώ στοιχεία,  να ιχνηλατήσουμε στο απλοϊκό ερώτημα, τι χρειαζόμαστε, λοιπόν, για να βγούμε από το αδιέξοδο;

1.Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, έρχεται -σαν επακόλουθο της πρωθυπουργικής «αυταπάτης»- να ολοκληρώσει την αφαίμαξη των νοικοκυριών, που ήδη παρά την διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση «έξοδο στις αγορές» αδυνατούν πλέον, μετά από επτά χρόνια κρίσης, να επιβιώσουν.  Σύμφωνα με το πραγματικό βιωτικό τους επίπεδο το ένα μόνο στα δύο μπορεί να κάνει διακοπές κι αυτές στο πατρικό του χωριού.  Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτυπώνεται και στα λουκέτα, που πολλαπλασιάζονται και εξαιτίας της ανέχειας που –με τη σειρά της- επιτείνει την παραοικονομία. Φωτογραφίζεται στα φέσια που αυξάνονται στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

2. Οι φωτιές, που κατέκαψαν τη χώρα, μπορεί να οφείλονται στους ισχυρούς ανέμους και στις συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες, δεν πρέπει να αποσιωπηθεί, όμως, και ο αρνητικός ρόλος της ΔΕΗ στην αναζήτηση τυχόν «εμπρηστών». Κατά τα λοιπά, απομένει η εκτίμηση των καταστροφών στα δάση και στις περιουσίες των πολιτών, που επιχείρησε να τις μικροποιήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκ των υστέρων και μετά την κατακραυγή για την απουσία του, εναέρια περιοδεία του στην καμένη γη της Ανατολικής Αττικής. Άκομψος, για τα καιόμενα ακόμη πευκοδάση και τις περιουσίες, και επιπόλαιος ο κομπασμός του να συγκρίνει τα καμένα στρέμματα του 2017 με εκείνα του 2016… (Δεν θα αναφερθούμε, από αυτοσεβασμό,  στο twitter του Αν. Υπουργού, Παύλου Πολάκη).

3.Θα πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι η Παναγιά -μαζί με τον ηρωισμό των Πυροσβεστών- έκανε και πάλι το θαύμα της και δεν θρηνήσαμε και θύματα των πυρκαγιών.  Ένα άλλο στοιχείο ήταν πως στις περισσότερες φωτιές, οι εστίες ήταν σχετικά μακριά από κατοικημένες περιοχές, κυρίως σε πευκοδάση.

4.Στο οικονομικό, η αποτυχία της κυβέρνηση μπορεί αποτυπώνεται στο κραυγαλέο πρωτοσέλιδο της πιο «πιστής» της εφημερίδας, μετά την «Αυγή», «Κόντρα», που επιμένει «ανασχηματισμό γρήγορα για νέα πορεία»! Κι αυτό, όπως γράφει, το κρίνει απαραίτητο ακόμη και μετά τις ημιεπίσημες διαψεύσεις…

5.Νέα πορεία, όμως, που; Στις αγορές όπου ήδη πλήττονται θανάσιμα από τα λουκέτα και την απραξία; Στους συνταξιούχους, που είναι τα θύματα της κρίσης;  Τα νοικοκυριά που ήδη ξεσπιτώνονται καθώς τους παίρνουν τα σπίτια οι τράπεζες; Στις επιχειρήσεις που στενάζουν κάτω από τη βαριά φορολογία και τις κατασχέσεις;

6.«Ο πρωθυπουργός πρέπει να φτιάξει νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της κοινωνίας που στενάζει» παροτρύνει τον Αλέξη Τσίπρα η εφημερίδα, διαψεύδοντας με τον πιο ευρηματικό τρόπο, σε ανάγνωση μεταξύ των αράδων, τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης πως η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση!

7.Η Κρίση είναι –δυστυχώς- εδώ, όπως και τα λουκέτα, όπως και οι πλειστηριασμοί, όπως και οι κατασχέσεις, όπως και η ανεργία, όπως και οι μισθοί πείνας, όπως η ωριαία απασχόληση, όπως και τα capital controls.

8.Από τη μία μεριά η διαχρονική αδυναμία μας να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά για τις φωτιές (δεν κάνουμε αποψίλωση στα δάση, δεν δημιουργούμε ζώνες πυροπροστασίας, δεν χρησιμοποιεί μονωμένα καλώδια η ΔΕΗ, δεν δημιουργούμε φωλιές πυρόσβεσης σε καίρια σημεία, δεν ενθαρρύνουμε τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα) και, από την άλλη, η ανημποριά μας να οργανώσουμε ένα σύγχρονο αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη Κράτος, συγκλίνουν μαζί και με άλλες παράπλευρες αιτίες, στην διαιώνιση της οικονομικής κρίσης. Από την οποία κανένας ανασχηματισμός δεν θα μας σώσει.

Συμπέρασμα: Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή, εθνική συνεννόηση και πανεθνικό συναγερμό! Όσο αυτό δεν κάνουμε, όσο η κυβέρνηση εξαντλείται σε συνθηματολογία και λαϊκισμό, τόσο η κρίση θα βαθαίνει και τόσο οι Έλληνες θα …λιγοστεύουν! (Δες σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Βερολίνου).