“Χρυσά Λούπινα” της Λίνας Σόρογκα

Σχολάω από την δουλειά και επιλέγω να επιστρέψω στο σπίτι με τα πόδια, διασχίζω το Μοναστηράκι και χαζεύω τον κόσμο και τα φώτα. Ονειρεύομαι μια Ελλάδα χωρίς οικονομικά προβλήματα, συναντώ νέους με πρόσωπα στεναχωρημένα και προβληματισμένα ή απλά στα χαμένα… που πήγε η ζωντάνια αυτής της πόλης; Προβληματίζομαι, αλλά από την άλλη κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο Χρυσά Λούπινα… και έτσι επιλέγω να ταξιδέψω σε έναν νεό κόσμο όπως ακριβώς τον έχω ονειρευτεί…

Τα «Χρυσά λούπινα» είναι ένα φιλοσοφικό, κοινωνικοπολιτικό, αλλά και κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα, που εξιστορεί την υπεράνθρωπη πάλη του Δημοσθένη Δοξαρά, ενός αγαθού, ιδιόρρυθμου, αλλά προικισμένου νέου από ένα χωριό της Μάνης, που καταφέρνει να κάνει το όραμά του πραγματικότητα∙ να σώσει την Ελλάδα όχι μόνο από τη χρεοκοπία, αλλά και από την ίδια τη μοίρα της, βάζοντας μπροστά ένα απίθανο σχέδιο.

Η συγγραφέας Λίνα Σόρογκα

Γεννημένος μέσα στην ένδεια και τη φρίκη του πολέμου της Κατοχής, ζει το προσωπικό του δράμα∙ βρίσκοντας λύτρωση στα γράμματα, γίνεται ένας λαμπρός δάσκαλος και η φήμη του απλώνεται παντού. Ύστερα από περιπέτειες και σκληρές δοκιμασίες, τολμάει να εναντιωθεί στο κατεστημένο και στην εξουσία. Κατά την περίοδο της Δικτατορίας, φυγαδεύεται στη Μασσαλία. Από εκεί και για πολλά χρόνια, εξελίσσεται σε έναν παγκοσμίου κύρους και ακτινοβολίας φιλόσοφο, πρεσβευτή του καλού ονόματος της χώρας του.

Η διήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο – ο ίδιος ο ήρωας αναπολεί τη ζωή του. Κάπου ο μύθος συναντιέται με την Ιστορία και συγκεκριμένα με τους πιο σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας: της Γερμανικής Κατοχής, του Εμφυλίου του 1946, της Δικτατορίας του 1967 και της συστημικής κρίσης από το 2013 κι έπειτα, όπου κινείται και ο μυθιστορηματικός χρόνος.

Τα στοιχεία που αφορούν τη Μάνη, Γυθειώτισσας μέσα Μάνης. βασίστηκαν σε διηγήσεις της γιαγιάς μου, Χιόνας Αλικάκου και της μητέρας μου Κικής, με καταγωγή από τη Λάγια της Τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα της μεταπολεμικής Αθήνας, της Χίου, της Μασσαλίας και της Πράγας, βασίστηκαν σε εκτενείς έρευνες και συνεντεύξεις μου με σημαντικά πρόσωπα, σε ταξίδια μου στα μέρη αυτά. Η συγγραφή του βιβλίου διάρκεσε έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ήμουν συνεχώς υπό την επήρεια συναισθημάτων και εντυπώσεων των καιρών.

Πέμπτη 15/2/2018 Οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ιανός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Λίνας Σόρογκα.

Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας.

Τίτος Πατρίκιος, ποιητής.

Λιάνα Σακελλίου, ποιήτρια, πανεπιστημιακός.

Γιώργος Χρονάς, ποιητής, εκδότης του περιοδικού ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ.

Απόσπασμα θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.

IANOS Σταδίου 24, Αθήνα