Αναβάθμιση των F-16 και φρεγάτες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ

Αθήνα.-.- Η αναβάθμιση δεκάδων μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η προοπτική μίσθωσης δύο φρεγατών από τη Γαλλία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που αρχίζει στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναβάθμιση 85 αεροσκαφών. Στα τέλη του περασμένου έτους το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είχε διαμηνύσει πως το κόστος δεν θα υπερβαίνει τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι λεπτομέρειες της υπό κατάρτιση συμφωνίας δεν είναι γνωστές, καθώς αρχικά η Ουάσιγκτον είχε θέσει στο τραπέζι ευρύτερη αναβάθμιση του ελληνικού στόλου που θα κόστιζε τουλάχιστον 2 δισεκ. δολάρια, κάτι που είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την περσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών, που εκκρεμεί από την προηγούμενη δεκαετία, θεωρείται αναγκαία με δεδομένη την απόφαση της Άγκυρας να παραγγείλει 100 υπερσύγχρονα μαχητικά F-35. Η γειτονική χώρα έχει επίσης δρομολογήσει την καθέλκυση ενός μεγάλου κι ενός μικρού αεροπλανοφόρου.

Υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η Αθήνα έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να μπει σε έναν κοστοβόρο αγώνα εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά διαρκώς επιδιώκει να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη του στρατεύματος.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να μελετήσει και τα σχέδια για χρονομίσθωση δύο φρεγατών τύπου FREMM, προς ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ελληνική πλευρά εξετάζει επίσης την αγορά ακόμα δύο φρεγατών, αν η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο.

Πηγή: skai.gr

Φωτογραφία αρχείου (Menelaos Myrillas / SOOC)