Αφρικανική μαγεία «χτύπησε» την Πολωνία! – Καθάρισε την πρόκριση η Ρωσία

Η φοβερή και τρομερή Σενεγάλη του Σαντιό Μανέ έριξε στον καναβάτσο τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και την παρέα του, έκανε την έκπληξη επικρατώντας με 2-1 και πέτυχε την πρώτη νίκη για χώρα της Αφρικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Το αυτογκόλ του Τσιόνεκ στο 38’ μετά το σουτ του Γκιογιέ έδωσε το προβάδισμα με 1-0 στην ομάδα του Αλιού Σισέ. Στο 60’ ο Νιάνγκ είπε ευχαριστώ στο τεράστιο λάθος της Πολωνικής άμυνας και σε άδεια εστία έκανε δύο τα τέρματα της ομάδας του.

Μείωσε χωρίς αντίκρισμα με φοβερή κεφαλιά στο 86’ ο Χριχόβιακ.

Για τα καλά σε περιπέτειες μπήκαν πλεόν οι Πολωνοί, με το ματς της ερχόμενης αγωνιστικής με την Κολομβία να αποκτά χαρακτήρα τελικού πρόκρισης.

Πως έπαιξαν

Ο Σέζνι βρισκόταν στην πολωνική εστία, έχοντας μπροστά του τους Πίστσεκ, Σιόνεκ, Πάζνταν και Ρίμπους. Κρισόβιακ και Ζιελίνσκι αποτέλεσαν το δίδυμο στα χαφ με τον Μπαζικόφσκι να βρίσκεται στο δεξί φτερό με τον Γκροσίτσκι στο αριστερό. Ο Μίλικ κινούνταν στην πλάτη του Λεβαντόφσκι.

Από την άλλη πλευρά ο Εντιαγέ ήταν ο πορτιέρε της Σενεγάλης, με τους Βαγκ, Κουλιμπαλί, Σανέ και Σαμπάλι να αποτελούν την αμυντική τετράδα. Γκιογιέ και Εντιαγέ ήταν το δίδυμο των αμυντικών χαφ με τον Μανέ να είναι στο δεξί άκρο και τον Ισμαΐλα στο αριστερό. Νιάγνκ και Ντιούφ ήταν οι δύο προωθημένοι.

Το ματς

Αρκετά φοβισμένα και με μεγάλη επιφυλακτικότητα ξεκίνησαν την αναμέτρηση οι δύο ομάδες. Χαρακτηριστικό είναι πως η πρώτη τελική του παιχνιδιού καταγράφηκε στο 17’ με τον Σαμπαλί να βγάζει κάθετη στον Μπαγιέ και τον επιθετικό της Μίλαν να τελειώνει πολύ άσχημα τη φάση με το αριστερό.

Η Πολωνία «ισοφάρισε» τις ευκαιρίες δύο λεπτά αργότερα με τον Ζιελίνσκι να κάνει κάτι μεταξύ πάσας και σουτ, τον Γκροσίτσκι να πιάνει την κεφαλιά με τη μπάλα να περνά πάνω από την εστία του Εντιαγέ.

Στα επόμενα λεπτά ο ρυθμός του ματς έπεσε σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα και όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα οδηγηθούν χωρίς τέρματα στην ανάπαυλα. Ωστόσο ο Γκανά είχε διαφορετική άποψη. Ο Μανέ υποδέχθηκε την πάσα του Νιάνγκ, έστρωσε στον Γκιογιέ με τον μέσο της Έβερτον να κάνει το σουτ από το ύψος της περιοχής. Η μπάλα χτύπησε στο σώμα του Τσιόνεκ άλλαξε πορεία, μπερδεύοντας τον Σέζνι και κατέληξε στα δίχτυα της πολωνικής εστίας (0-1).

Πιο ορεξάτοι επέστρεψαν από τα αποδυτήρια οι Πολωνοί. Ο Λεβαντόφσκι αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες και με προσωπική ενέργεια κέρδισε στο 49’ το φάουλ στο ύψος της περιοχής. Ο ίδιος ανέλαβε την εκτέλεση με τον Εντιαγέ να ίπταται θεαματικά και να απομακρύνει τον κίνδυνο.

Παρ’ όλα αυτά μία απίστευτη αδράνεια της πολωνικής άμυνας στο 60’ έκανε την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Ο Χριχόβιακ έκανε το γύρισμα προς τα πίσω με τους Πάζνταν και Σέζνι να μπερδεύονται. Ο Νιάνγκ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, χώθηκε ανάμεσά τους και δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει στην άδεια εστία και να κάνει δύο τα τέρματα της ομάδας του (0-2).

Η Πολωνία προσπάθησε να συνέλθει από το σοκ και κυνήγησε το γκολ που θα την έβαζε και πάλι στο ματς. Η προβολή ωστόσο του Μίλικ στο 69’ μετά το γύρισμα του Πίστσεκ δεν βρήκε στόχο, με τη μπάλα να περνά λίγο δεξιά από την εστία του Εντιαγέ.

Ό,τι δεν κατάφερε ο επιθετικός της Νάπολι όμως, το πέτυχε ο Χριχόβιακ στο 87’. O μέσος της Παρί με μία πανέμορφη κεφαλιά νίκησε τον Εντιαγέ και έβαλε ξανά στο ματς την Πολωνία (1-2).

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή στο παιχνίδι, μια και στα εναπομείναντα λεπτά οι παίκτες του Άνταμ Ναβάλκα δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι περισσότερο και πλέον μπλέκουν για τα καλά σε περιπέτειες.

Αναλυτικά οι συνθέσεις:

Πολωνία (Άνταμ Ναβάλκα): Σέζνι – Πίστσεκ, Πάζνταν, Τσιόνεκ, Ρίμπους – Χριχόβιακ, Ζιελίνσκι, Γκροζίτσκι, Μπλατζικόφσκι (46’ Μπέντναρεκ)- Λεβαντόφσκι, Μίλικ (73’ Κοβνάτσκι)

Σενεγάλη (Αλιού Σισέ): Εντιαγέ – Γουάνγκ, Σανέ, Κουλιμπαλί, Σαμπαλί – Γκιογιέ, Εντιαγέ Α. – Σαρ, Νιανγκ (75’ Κονατέ) – Μανέ, Ντιούφ (62’ Εντόι)

Διαιτητής: Ναβάφ Σουκράγια (Μπαχρέιν)

Γήπεδο: Otkritie Arena

Πηγή: sport-fm.gr

«Καθάρισε» την Αίγυπτο και την πρόκριση με «τριάρα» η Ρωσία

 

Την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου πανηγυρίζει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Ρωσία, η οποία επικράτησε με 3-1 της Αιγύπτου στην Αγία Πετρούπολη, για την 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου. Οι διοργανωτές ήταν καταιγιστικοί και με γκολ των Φατί (47’ αυτ.), Τσερίσεφ (59’) και Τζιούμπα (62’) πήραν τη νίκη.

Το μόνο που κατάφεραν οι «Φαραώ» ήταν να μειώσουν στο 73’ με πέναλτι του Σαλάχ. Η Ρωσία έχει πλέον έξι βαθμούς με 8 γκολ ενεργητικό, έχοντας την καλύτερη επίθεση, μέχρι στιγμής, στη διοργάνωση και αν αύριο κερδίσει η Ουρουγουάη τη Σαουδική Αραβία, εξασφαλίζει (όπως και η «τσελέστε») και μαθηματικά την πρόκριση.

Η Αίγυπτος με τον Σαλάχ στη σύνθεσή της ήθελε πάση θυσία τη νίκη απέναντι στους διοργανωτές για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Από την άλλη η Ρωσία προτίμησε να δώσει χώρο στους «Φαραώ», προκειμένου να απειλήσει στις αντεπιθέσεις. Το αποτέλεσμα πάντως δεν δικαίωσε τους φίλους του ποδοσφαίρου, καθώς τα πρώτα 45 λεπτά πέρασαν χωρίς τη μεγάλη φάση.

Στην επανάληψη η Ρωσία μπήκε στο γήπεδο… δαιμονισμένη. Στο 47’ πήρε κεφάλι στο σκορ με ένα τυχερό γκολ. Ο Ζομπνίν έκανε το σουτ, ο Φατί έβαλε την προβολή και έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Αυτό το γκολ αποσυντόνισε τους Αιγύπτιους και έδωσε φτερά στους διοργανωτές. Στο 59’ ο Τσερίσεφ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0 πετυχαίνοντας το τρίτο προσωπικό γκολ στη διοργάνωση. Τρία λεπτά αργότερα ο Τζιούμπα έδωσε ξανά την ευκαιρία στους φίλους που βρέθηκαν στην Αγία Πετρούπολη να πανηγυρίσουν, κάνοντας το 3-0!

Ο χορός των γκολ συνεχίστηκε, αλλά αυτή την φορά σκόραρε η Αίγυπτος. Ο διαιτητής Κάσερες με τη βοήθεια του VAR έδωσε πέναλτι (ενώ αρχικά είχε υποδείξει φάουλ) και ο Σαλάχ στο 73’ μείωσε σε 3-1.

Στη συνέχεια δεν άλλαξε κάτι και η Ρωσία πλέον μόνο με σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα χάσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ πολύ δύσκολα η Αίγυπτος θα προκριθεί, καθώς μετρά δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και ευελπιστεί σε τριπλή ισοβαθμία στην 2η θέση για να περάσει.

Διαιτητής: Ενρίκε Κάσερες (Αργεντινή)

Κίτρινες Κάρτες: 84’ Σμολόφ – 57’ Τρεζεγκέ

Ρωσία (Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Ζιρκόφ (86′ Κουντριάσοφ ), Ζόμπνιν, Γκαζίνσκι, Σαμέντοφ, Γκολοβίν, Τσερίσεφ (74′ Κουζιάεφ), Τζιούμπα (79′ Σμολόφ)

Αίγυπτος (Κούπερ): Ελ Σενάουι, Φατί, Γκαμπρ, Χεγκάζι, Αμπντέλ,Σαφί, Χαμέντ, Ελνένι (64′ Ουάρντα), Τρεζεγκέ (68′ Ραμαντάν), Σαΐντ, Σαλάχ, Μοχσέν (82′ Καχράμπα)

in.gr