Διαμαρτύρεται η παροικία μας της Αυστραλίας για την Working Holiday Visa

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Σε σημείωμά της με τον γενικό τίτλο: “Διάλογος / Χωρίς Τίτλο” η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας (Μελβούρνη)  Νέος Κόσμος, ασκεί δρυμεία κριτική στην κυβέρνηση της Ελλάδος, γιατί δεν θέτουν σε σφαρμογή την Διακρατική Συμφωνία με την Αυστραλία, σύμφωνα με την οποία χορηγείται Working Holiday Visa σε 500 νέους που επισκέπτονται την κάθε χώρα (Ελλάδα, Αυστραλία) και τους δίνει τη δυνατότητα μαζί με τον τουρισμό να αποκτούν ταυτόχρονα και δικαίωμα εργασίας, ασφάλισης και περίθαλψης. 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

<<ΣΥΜΦΩΝΑ με το λεξικό «ξεφτίλα» είναι αυτό που παθαίνει κανείς όταν ξεφτιλίζεται, εξευτελίζεται. Δηλαδή, η ολοκληρωτική απώλεια του κύρους, της αξιοπρέπειας, ο εξευτελισμός.

Η ΛΕΞΗ «ξεφτίλα» ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο που η ελληνική Πολιτεία διαχειρίζεται το θέμα της τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας και την υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας με την Αυστραλία.

ΚΡΑΤΑΕΙ χρόνια αυτή η… κολόνια! Από την εποχή που ήταν υπουργός Μετανάστευσης ο ελληνικής καταγωγής Νίκος Μπόλκας (πάνω από 20 χρόνια), η Αυστραλία ήθελε να υπογράψει Διακρατική Συμφωνία με την Ελλάδα που θα έδινε τη δυνατότητα σε νέους να επισκέπτονται και τις δυο χώρες ως τουρίστες έχοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να εργάζονται για ένα χρόνο.

Η ΕΛΛΑΔΑ δεν υπέγραψε τότε τη Συμφωνία γιατί φοβόταν ότι θα πήγαιναν οι Αυστραλοί εκεί και θα έπαιρναν τις δουλειές των… Ελλήνων! Στο μεταξύ, η Αυστραλία υπέγραψε ανάλογες συμφωνίες με δεκάδες χώρες (και με την Κύπρο).

ΚΑΙ ΕΤΣΙ φθάσαμε στα χρόνια της κρίσης όπου χιλιάδες νέοι έφευγαν όπως – όπως από την Ελλάδα και έφθαναν στην Αυστραλία. Επειδή δε έμεναν εδώ με «φοιτητικές βίζες» έπεσαν (και κάποιοι εξακολουθούν να πέφτουν) θύματα στυγνής εκμετάλλευσης.

ΦΩΝΑΞΕ, διαμαρτυρήθηκε η παροικία και η Ελλάδα αποφάσισε να συνάψει, επιτέλους, μια τέτοια Συμφωνία και με την Αυστραλία! Για την υπογραφή δεν ήρθε στην Αυστραλία ο αρμόδιος Έλληνες υπουργός αλλά η υφυπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Υπέγραψε, λοιπόν, την Συμφωνία με τον τότε υπουργό Μετανάστευσης (και σημερινό πρωθυπουργό) Scott Morrison, επέστρεψε στην Ελλάδα και το θέμα «ξεχάστηκε»!

ΤΟΥΣ το ξαναθύμισε ο «Νέος Κόσμος» με πρωτοσέλιδό του. Κάτι πήγε να γίνει, αλλά τίποτα! Και ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ). Η αλήθεια είναι ότι αυτοί το «έτρεξαν». Επικυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» αλλά δεν… εφαρμόζεται παρά τις πολλές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κουίκ, ότι «είναι θέμα ημερών» η υλοποίησή της… Οι μέρες πέρασαν, οι μήνες πέρασαν, τα χρόνια περνούν και ΤΙΠΟΤΑ!

ΜΑΣ ρωτούν συχνά-πυκνά αναγνώστες μας πού βρίσκεται το όλο θέμα και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε. Θα το εκτιμούσαμε αν το Προξενείο μας, η πρεσβεία μας, το υπουργείο Εξωτερικών έλεγαν στην παροικία τι γίνεται με αυτό το θέμα. Γι’ αυτούς μπορεί να είναι «ασήμαντο». Πέραν, όμως, του θέματος «αξιοπιστίας» για τους νέους που ακόμα θέλουν να έρθουν και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, είναι «υψίστης σημασίας»>>.

Πηγή: neoskosmos.com