Θύματα της κρίσης και οι περιπτεράδες

 

Φωτογραφία, Eurokinissi

Σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου έχουν οδηγηθεί οι περιπτεράδες της Αθήνας με αποτέλεσμα, όπως λένε, να έχουν περιέλθει νσε κατάσταση απόγνωσης . Ο τζίρος τους έπεσε πάνω από 30%.  Αυτό γιατί πολλοί πελάτες έχουν πλέον κόψει τα τσιγάρα, τις λιχουδιές αλλά και τις εφημερίδες . Πηγαίνουν στα περίπτερα τακτικοί πελάτες και λένε: «Δεν βγαίνουμε, μου έκοψαν το τάδε επίδομα ή μου μείωσαν τον μισθό και πλέον δεν θα αγοράζω τα περιοδικά που έπαιρνα».

«Κάποτε ερχότανε ο πελάτης και μαζί με την εφημερίδα του αγόραζε τσιγάρα, σοκολάτες και καραμέλες για τα εγγόνια του. Σήμερα μετά βίας αγοράζει τα τσιγάρα και να μου το θυμηθείτε, σε λίγο θα ξαναβγούν τα «μικρά» πατέτα με τη μισή τιμή», λέει ιδιοκτήτης περιπτέρου στην πλατεία Φρεαττύδας.

Υπήρχαν καπνιστές φανατικοί ,που αγόραζαν τρία-τέσσερα πακέτα, άλλοτε κούτες, και τώρα με τη βία αγοράζουν κάθε δεύτερη ημέρα  το πακέτο τους.

Και από τα 3,80 μιας συσκευασίας καπνού ή τα 3,50 ενός πακέτου τσιγάρων στην τσέπη του κάθε περιπτερά «θα μείνουν 8-10 λεπτά του ευρώ μετά την αφαίρεση των επιβαρύνσεων της φορολογίας και τις παρακρατήσεις. Κατά τα άλλα, ο περιπτεράς θεωρείται πλούσιος», λέει ιδιοκτήτης περιπτέρου.

Και συνεχίζει: «Αλλά δεν ξέρω συνάδελφο με πισίνα, λουξ αυτοκίνητο και σπίτια. Ολοι χρεωμένοι είναι και μετρούν το εισόδημα της ημέρας, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα τσιγάρα, με τα σεντς του ευρώ.

Τα πάγια έξοδα του περιπτέρου περιλαμβάνουν ρεύμα, τηλέφωνο και το ενοίκιο. Εδώ βέβαια σηκώνει μεγάλη συζήτηση τι ζητούν οι οικογένειες των αναπήρων που κατέχουν τις άδειες ακόμη και τις πιο δύσκολες οικονομικά ημέρες. Σε πολλές περιπτώσεις οι απαιτήσεις  καταγγέλεται ότι είναι εξωφρενικές.

Όπως μεγάλη συζήτηση σηκώνει και το εάν πράγματι το κέρδος των περιπτέρων σήμερα είναι όσο μικρό υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες. Μην ξεχνάμε ότι τα περίπτερα σήμερα έχουν μετατραπεί σε μικρά μίνι-μάρκετ. Με ψυγεία αναψυκτικών, παγωτών. Με ράφια πάνω στο πεζοδρόμιο όπου απλώνουν την πραγμάτια τους καταλαμβάνοντας όλο το πεζοδρόμιο.

Τα παντά πουλάει σήμερα ένα περίπτερο. Από τσιγάρα μέχρι παιχνίδια. Και από αναψυκτικά μέχρι γάλα και γιαούρτια.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε