ΜΗΝΥΜΑ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 93η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Την σημερινή ημέρα, 19η Μαΐου, τιμούμε τους νεκρούς μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Τιμούμε την μνήμη των 353.000 θυμάτων μιας απίστευτης τραγωδίας στην άλλοτε ελληνική αυτή γωνιά της γης, που ακόμη και σήμερα στοιχειώνει την σύγχρονη Τουρκία.

Οι Έλληνες του Πόντου, ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, μα κατόρθωσαν προτάσσοντας την δημιουργικότητα και το πνεύμα τους να επιβιώσουν και να διαπρέψουν. Διατήρησαν και διαφυλάττουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα και γλωσσική παράδοση, αποτελώντας για την Ελλάδα ένα κεφάλαιο δημιουργίας και υπερηφάνειας.

Ο απανταχού Ελληνισμός, η μεγάλη Διασπορά του Ποντιακού Ελληνισμού, απόγονοι γενναίων και συνεχιστές μιας λαμπρής κληρονομιάς που και σήμερα πάλλεται ακόμη πιο ισχυρή στις μεγάλες κοινότητες των Ποντίων εντός και εκτός Ελλάδας, δεν ξεχνούμε και διεκδικούμε αγωνιστικά την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών, απαιτεί αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής. Αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να εξετάσει κριτικά την ιστορία της και να αποδείξει τον σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο, και στην προστασία των δικαιωμάτων των λαών αλλά και των εθνοτήτων που ζουν στην επικράτεια της.

Χαιρετούμε την απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας κατά την νέα σχολική χρονιά να διδάσκεται στους νέους μας η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ζητούμε ακόμη, προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, την ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας Ποντιακού Ελληνισμού.

Η ημέρα αυτή βρίσκει την Ελλάδα στη δίνη μιας κρίσης με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι η ώρα να ανακαλύψουμε ως λαός και πάλι όσα μας καθιστούν μοναδικούς πολιτισμικά, ιστορικά, κοινωνικά.

Σήμερα, ανανεώνουμε και πάλι μια υπόσχεση τιμής στην μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά  και χρέους προς τους νέους όλου του κόσμου να αγωνιστούμε για την δικαίωση, την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες γενοκτονίες.