Μείωση Μισθών των Υπουργών κατά 30%, ανακοίνωσε ο Σαμαράς

– Ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές στα κρατικά αυτοκίνητα των μελών της κυβέρνησης – “Ενα είναι το αφεντικό μας: ο ελληνικός λαός”, είπε ο Αντ.Σαμαράς – “Θα έλθω στα υπουργεία όλων σας και θα φτιάξουμε ένα χρονο-στοχοδιάγραμμα.” – Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καλές προθέσεις των υπουργών,αλλά η αποτελεσματικότητά τους – Παρών και ο Ράπανος ως υπουργός Οικονομικών που δεν έχει ορκιστεί όμως ακόμα – Διαβάστε όλη την τοποθέτηση του πρωθυπουργόυ στο πρώτο υπουργικό

Με τη φράση «η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος» και με «δείγμα γραφής» τη μείωση της αποζημίωσης των υπουργών έδωσε το στίγμα του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία των μελών της κυβέρνησης.
«Συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι μεγάλο βήμα η κυβέρνηση συνεργασίας που προϋποθέτει μεγάλες συναινέσεις. Τις πετύχαμε για να σώσουμε την χώρα και να βγει ο τόπος από την κρίση» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
«Στόχος μας είναι να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού. Θα το πετύχουμε λέγοντας στον λαό την αλήθεια είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: Μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε συναντίληψη. Υπάρχει συναίνεση σε πολλά σημεία. Αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στην οποία ανταποκρίθηκαν τα κόμματα που συνεργάζονται».
Ως δείγμα γραφής ανακοίνωσε δύο μέτρα: Πρώτον ο μισθός των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30%. Δεύτερον θα μειωθεί η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης, στον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα κυβερνήσει με αλήθεια και σεμνότητα και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι κάθε μέρα στα κανάλια. Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του είπε ότι «ξέρω ότι όλοι σας έχετε καλές προθέσεις. Αλλά δεν με νοιάζουν οι καλές προθέσεις. Με νοιάζουν τα έργα και το αποτέλεσμα. Η πιο κρίσιμη λέξη είναι η λέξη αποτελεσματικότητα. Στο κάθε υπουργείο θα φτιάξουμε ένα στόχο-χρονοδιάγραμμα για να ξέρουμε τι έγινε τι δεν έγινε στην ώρα του, τι άργησε και γιατί.
Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περίοδο χάριτος. Παρά την διακομματική της σύνθεση είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν φέουδα και κομματικά στεγανά. Άλλοι περισπασμοί και σκοπιμότητες δεν υπάρχουν».
Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Περιμένουμε υπευθυνότητα και από τα άλλα κόμματα. Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση. Ο τόπος πλήρωσε ακριβά τον λαϊκισμό. Δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «σήμερα όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μας. Εντός και εκτός Ελλάδας από εμάς περιμένουν πολλά. Για πρώτη φορά, εδώ και καιρό, δημιουργούμε ελπίδα. Θα δείξουμε και εντός και εκτός Ελλάδος ότι σήμερα κάτι άρχισε να αλλάζει στον τόπο. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα, να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Θα υπάρξουν δυσκολίες. Περιμένω τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους και των εταίρων μας. Η επικοινωνιακή διαχείριση θα γίνεται κεντρικά για να μην υπάρχουν παραφωνίες. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα συμμετέχει η τηλεόραση στη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Για να πετύχουμε θα πρέπει να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας και του έργου μας». Συμβουλές προς τους υπουργούς του έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν αποσύρθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες της τηλεόρασης. «Να είσαστε προσεκτικοί υπάρχουν πολλές δυσκολίες και κίνδυνος κυβερνητικών αναταράξεων» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Απαιτώ να γίνεται κεντρικά η επικοινωνιακή διαχείριση του κυβερνητικού έργου για να αποφύγουμε φαινόμενα αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων και σύγχυσης. Θα δουλεύω 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, θέλω το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις στην τηλεόραση δεν κάνουν καλό. Διερωτάται ο κόσμος γιατί είστε στην τηλεόραση και όχι στην δουλεία σας. Να προσέξετε τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Εγώ θέλω να μου δίνετε λύσεις. Δεν θα δεχθώ από κάποιον να μου λέει δικαιολογίες περί αρμοδιοτήτων. Θα έρχομαι στα υπουργεία σας και όταν δεν με περιμένετε».
Νωρίτερα έγινε στο προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των υπουργών ενώ τρεις υπουργοί δεν ορκίστηκαν, πρόκειται για το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών. Ωστόσο ο κύριος Ράπανος και οι υφυπουργοί Οικονομικών είναι παρόντες στο νέο υπουργικό.
Οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων θα γίνουν το πρωί της Παρασκευής.