Οι Έλληνες της Χιλής, λίγοι αλλά δυναμικοί

Για τον ελληνισμό της Χιλής πρόσφατα μας μίλησε ο διαπρεπής Έλληνας Καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόνη, στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes-Paris V και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF) Δρ. Χρήστος Κλαίρης.   (https://www.panhellenicpost.com/archives/9455) .

«Στη Χιλή ιδιαίτερα που την ξέρω καλά, επειδή έζησα εκεί και δίδαξα στα πανεπιστήμια εφτά χρόνια, αλλά και στις γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έτυχε να είμαι καλεσμένος καθηγητής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, υπάρχει ένας έντονος φιλελληνισμός. Δηλαδή όταν λέει κανείς ή όταν τον ρωτάνε και ανακαλύπτουν ότι είναι ελληνικής καταγωγής, αποτελεί ένα πολύ θετικό στοιχεἰο. Όταν δηλώνεις Έλληνας, σε συνδέουν με τις κλασικές ελληνικές αξίες και τα αριστουργήματα  τής παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Όμηρο, τους Τραγικούς μας κλπ».

Μας κέντρισε την περιέργεια η αναφορά αυτή. Ψάξαμε και βρήκαμε κάποια στοιχεία γιοα τους «χιλιανούς» Έλληνες, ή απόγονους Ελλήνων που φθάνουν μέχρι την τέταρτη γενιά. Αν και τα στοιχεία δεν είναι πρόσφατα, εντούτοις δίνουν μιά καλή εικόνα του ελληνισμού στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

Στη Χιλή ζει και ο συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού,  Λατινικής Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαίδης. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι είναι από τις λίγες Περιφέρειες του ΣΑΕ νόπου αν και έχει διακοπεί η χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος, εντούτοις συνεχίζονται απρόσκοπτα τα προγράμματα με χρήματα που συγκεντρώνονται από τους ίδιους τους Ομογενείς ενώ οι αναγκαίες μετακινήσεις κλπ. των μελών γίνονται ιδίοις εξόδοις…

Ας δούμε, τώρα, τα στοιχεία που βρήκαμε. Οι ομογενείς μας, αριθμούν γύρω στα 500 άτομα στο Σάντιάγο σε σύνολο περίπου 1.500 διασκορπισμένων στις 8 κοινότητες της χώρας. Είναι Έλληνες περήφανοι για τις ρίζες τους που, μολονότι αφομοιωμένοι από μικτούς γάμους σε μία μακρινή κοινωνία, προσπαθούν να παραμείνουν ενωμένοι κάτω από τη στέγη της ελληνικότητας. Και το κάνουν με χίλιες δυο δραστηριότητες και προσπάθειες και εργαλείο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά τους και τη διατήρηση των πολιτιστικών τους παραδόσεων.

Από το 1918 που ιδρύθηκε ο Ελληνικός Σύλλογος Αλληλοβοηθείας από 19 άτομα, ο οποίος μετονομάστηκε το 1945 σε Eλληνική Kοινότητα με 114 μέλη – τα οποία αγόρασαν και το «Σπίτι της Ελλάδας- και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως δυναμική ελληνική πολιτιστική παρουσία, είναι αξιοσημείωτη η συστηματική συμμετοχή της νεολαίας στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικών χορών.

Κέντρο Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο,  με εξαιρετικό μεταφραστικό έργο της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και ποίησης στα ισπανικά, Κέντρο Κλασικών Σπουδών, Έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαραΐσο, παράρτημα του Διεθνούς Συλλόγου Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Ελληνοχιλιανό Εμπορικό και Πολιτιστικό Επιμελητήριο, είναι τα δείγματα της δύναμης που μπορεί να έχει η ελληνική ψυχή ακόμη κι όταν αριθμητικά είναι πολύ μικρή.

Εξακόσιοι δρόμοι στο Σαντιάγο με ελληνικά ονόματα, μία λεωφόρος και ένας σταθμός του μετρό με το όνομα “Ελλάς”, και 14 δημόσια σχολεία «βαπτισμένα» και «συνδεδεμένα» στον ελληνικό πολιτισμό το καταμαρτυρούν.

Ένα από αυτά τα σχολεία, με το όνομα «Δημοκρατία της Ελλάδας», συμπληρώνει  50 χρόνια λειτουργίας του.

Με στοιχεία και από sae.gr