Άγνωστο τι θα αποφασισθεί στο Eurogroup

Το Eurogroup κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί γίνεται.  Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Σήμερα η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,2225 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες στην ασιατική αγορά, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε και λίγο πριν τις 18.00 βρισκόταν στα 1,22880 δολάρια.
Επίσης, η ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας οδήγησε σε άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων της κατά 5 μονάδες βάσης στο 7%!
Η αυστηρότητα εκ μέρους των εταίρων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ισπανία θεωρείται δεδομένη, άλλωστε οι ίδιοι οι τροικανοί είπαν στον κ.Στουρνάρα ότι τον περιμένει ένα δύσκολο απόγευμα στις Βρυξέλλες. Η έκθεση που θα τον συνοδεύει θα δείχνει μικρή πρόοδο εκ μέρους της Ελλάδας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά θα ληφθεί άραγε υπόψιν ότι η χώρα αυτή, μόλις βγήκε από 2 εκλογικές αναμετρήσεις;
Νωρίς το μεσημέρι το πρακτορείο DJ, μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να δώσουν επιπλέον έναν χρόνο στην Ισπανία για να μειώσει το έλλειμμά της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Έχουν ετοιμάσει και προσχέδιο. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μοσκοβισί.
Ανησυχώ για την Ελλάδα
Περισσότερος χρόνος ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.
Παραπέμποντας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα και επισημαίνοντας τη στασιμότητα που παρατηρείται, ο κ. Νοβότνι εξέφρασε, συγχρόνως, την ελπίδα πως στη σημερινή και αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, θα επιτευχθεί μια γρήγορη επανεκκίνηση της διαδικασίας του διαλόγου.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα περιθώρια χρόνου για την Ελλάδα δεν είναι απεριόριστα και πως η χώρα έχει μεγάλες οικονομικές ανάγκες, που μπορούν να καλυφθούν μόνο με βοήθεια από έξω. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, τώρα, ένας ανάλογα εποικοδομητικός διάλογος με την τρόικα.
Τι θα ζητήσει το Eurogroup από την Ελλάδα
* Νόμος για την μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο (μπορεί και κατά 15% σύμφωνα με πληροφορίες) στα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου με στόχο μείωση της δαπάνης κατά 205 εκατ.ευρώ.
• Προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου 2013-2016 των 12 δισ. ευρώ με παρεμβάσεις στις δαπάνες κάθε είδους.
• Νέα μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων.
• Παρεμβάσεις στα επιδόματα προνοίας.
• Ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
• Παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις με αλλαγή του νόμου περί Στρατηγικών Εταιριών, εκκαθάριση των θεμάτων κρατικής ενίσχυσης, απογραφή των κρατικών ακινήτων και ΔΕΚΟ, αποσαφήνιση του καθεστώτος χρήσεως γης, δημιουργία ρυθμιστικών αρχών κλπ.
• Ανακοίνωση και ψήφιση του φορολογικού νόμου για την απλοποίηση του συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών για να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς.

ΠΗΓΗ: Newsit.gr