Από την Ομογένεια του Πόντου στην Αθήνα

ΘΩΜΑ’Ι΄Σ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Για την ΡΗΡ

Όπως   πέρυσι, έτσι και εφέτος, φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα, παιδιά από την Μαριούπολη (Ποντιακής καταγωγής  Ομογένεια) της Ουκρανίας και από την Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου.  Η επίσκεψή τους στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος, που λειτουργεί ήδη δέκα τρία χρόνια και στηρίζεται από το «Σύνδεσμο των Φίλων της Μαριούπολης», ψυχή του οποίου είναι το ζεύγος των Ελλήνων εκπαιδευτικών Βασιλείου Σηφακάκη (Θεολόγου) και Ασπασίας Σχοινά (Φιλολόγου). Εφέτος συμμετείχαν 14 παιδιά από την Μαριούπολη και 13 παιδιά από την Χειμάρρα, όλα μαθητές κα μαθήτριες της Ελληνικής Γλώσσας από σχολεία της Μαριούπολης της Ουκρανίας και του Εθνικού Μειονοτικού Σχολείου της Χειμάρρας αντίστοιχα, όπου διδάσκονται την Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία, τον Ελληνικό Πολιτισμό, καθώς και παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς.

Την Τρίτη 7 Αυγούστου, τα παιδιά, συνοδευόμενα από 5 καθηγητές, επισκέφθηκαν την Βουλή των Ελλήνων και έγιναν δεκτά από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο γραφείο του. Ο κ. Ε. Μεϊμαράκης, υποδέχτηκε ενθέρμως τα παιδιά τονίζοντας πως οι συναντήσεις του μαζί τους, αποτελούν για εκείνον «την πιο ευχάριστη στιγμή, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας». Με την σειρά τους  τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα στον Πρόεδρο της Βουλής και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ο κ. Μεϊμαράκης, επίσης, ξενάγησε τους μαθητές στο Κοινοβούλιο και τους προσέφερε βιβλία ως δώρα.

Τα παιδιά της Χειμάρρας, κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής τους και συνοδευόμενα από την δασκάλα τους, κ. Στέλλα Πάνου,  ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, και σε χώρους με σημαντική ιστορική αξία: στους Δελφούς, στον Ορχομενό, στο Χάνι της Γραβιάς, στις Θερμοπύλες και στο μουσείο της Ακρόπολης. Και όλα μαζί τα παιδιά, στα πλαίσια του ψυχαγωγικού προγράμματος που ετοίμασαν οι ομάδες παιδιών που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, παρουσίασαν το δικό τους πρόγραμμα στο θέατρο της κατασκήνωσης, την Παρασκευή 10 – 8 – 2012

Πρώτα παρουσίασαν το πρόγραμμά τους τα παιδιά από την Μαριούπολη, και μετά τα παιδιά της Χειμάρρας. Επάνω στην σκηνή, όλα τα παιδιά τραγούδησαν Ελληνικά τραγούδια που είχαν λόγια αγάπης για την Ελλάδα, απήγγειλαν ποιήματα εθνικοπατριωτικού περιεχομένου και χόρεψαν Ελληνικούς χορούς.

Τα παιδιά της Μαριούπολης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Μακεδονίας, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά τους το «Μήλο μου κόκκινο» και το «Μακεδονία ξακουστή». Και να σκεφθεί κανείς ότι το επίσημο (ανθ)Ελληνικό κράτος έχει απαγορεύσει αυτό το τραγούδι να λέγεται δημόσια, για μην τα χαλάσουν με τους ‘καλούς μας γείτονες’ Γυφτοσκοπιανούς και όλη αυτή την σάρα και την μάρα που τους υποστηρίζει και τους αποθρασύνει στις διεκδικήσεις τους για την Μακεδονία ΜΑΣ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΕ’Ι’ΜΑΡΑΚΗ.(στο κέντρο της φωτογραφίας). Διακρίνονται α) Πρώτη αριστερά με το άσπρο φόρεμα, η κ.ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΟΥ και β) Τελευταίοι δεξιά η κ. ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΧΟΙΝΑ με έναν ομογενή δάσκαλο από την Μαριούπολη.

Για τα παιδιά της Χειμάρρας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι έδωσαν ένα ιδιαίτερα δυναμικό παρόν, δίνοντας παράλληλα και μία απάντηση σε όσους θέλουν να πλήξουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό (και είναι πολλοί, εντός και εκτός των τειχών), ότι αυτός και ζωντανός είναι και μαχόμενος στην Νέα Γενιά. Κρατούσαν όλα Ελληνικές σημαιούλες στα χέρια τους, τις οποίες ύψωναν σε κάθε ευκαιρία. Μεταξύ των τραγουδιών που μας είπαν, ήταν το «Γυναίκες Ηπειρώτισσες» (τονίζοντας το ΕΝΙΑΙΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ) και το «Πανάρχαια Χώρα» (πιο γνωστό ως «Έλληνες ενωμένοι αγωνιστείτε, την Βόρειο Ήπειρο μην λησμονείτε)

Επίσης ξεχωρίσαμε και ένα ποίημα που είπε μία μικρούλα, τονίζοντας την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ των Ιμίων (που σήμερα τα έχουν καταντήσει γκρίζα ζώνη), «Αδελφή μου Βορειο Ήπειρο»(και όχι …Νότιο Αλβανία, κατά τους θολοκουλτουριαραίους), «Ελεύθερη Χειμάρρα» και άλλα ποιήματα που δήλωναν την σύγχρονη ΚΑΤΟΧΗ της Βορείου Ηπείρου αλλά και την επιθυμία και την αγωνιστικότητά  της να ελευθερωθεί και να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα.

Την παράσταση παρακολούθησαν, η κ. Ασπασία Σχοινά με τον σύζυγό της κ. Βασίλη Σηφακάκη, ο μεγάλος συμπαραστάτης της Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και τέως Πρόεδρος της Κ.Α.Β.Η κ. Δημήτρης Περδίκης, ο πολιτικός πρόσφυγας (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι στο ‘σύγχρονο, δημοκρατικό’ Αλβανικό κράτος) κ. Άγγελος Κοκαβέσης, η  Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών κ. Μαρία Μπολάνου κ.α.

Εμείς προσωπικά, θα θέλαμε να συγχαρούμε την ηρωική δασκάλα κ. ΣΤΕΛΛΑ  ΠΑΝΟΥ, στην οποία οφείλουμε όλο αυτό το ωραίο πρόγραμμα των παιδιών της Χειμάρρας, λαμβανομένου υπόψη και τα αρνητικά συναισθήματα και την εχθρική αντιμετώπιση των εντός και εκτός των τειχών εχθρών του Ελληνισμού που προαναφέραμε. Τα θερμά μας συγχαρητήρια, κυρία Στέλλα !!! Εμάς μας έκανες να δακρύσουμε από ΕΘΝΙΚΗ  ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ενώ οι «εντός και εκτός των τειχών» που λέγαμε θα βγάλουν αφρούς από το κακό τους. Αλλά, ό,τι και να πούνε, ό,τι και να κάνουν, η Χειμάρρα θα νικήσει !!!