Ερευνούν για τις υπερπτήσεις της CIA πάνω από ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα

Του Λ.ΛΥΓΟΥΡΙΩΤΗ

Από το OnAlert.gr
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ελλάδα – όπως και άλλες 10  χώρες- να απολογηθεί σχετικά με όλα τα ύποπτα αεροσκάφη της CIA, που πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο έδαφος της.
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο  που καλούνται να λογοδοτήσουν για το αν και πως συμμετείχαν στις παράνομες κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατία, υπέθαλψαν τις έκνομες δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος και ανέχθηκαν μυστικές πτήσεις των αεροσκαφών της…Αιρ-CIA!
Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ζαν Κλοντ Μινιόν εξέφρασε την ικανοποίηση του, για το Ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις έκνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Πριν από πέντε χρόνια, υπενθύμισε ο πρόεδρος, ο γερουσιαστής κ. Ντικ Μαρτί παρουσίασε, για πρώτη φορά, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αξιόπιστα στοιχεία, με βάση τα οποία αποδεικνύονταν η ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Πολωνία και τη Ρουμανία, καθώς και η συνεργασία πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους αμερικανούς πράκτορες, στις παράνομες συλλήψεις και μεταγωγές υπόπτων για τρομοκρατία.
Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών επιβεβαιώθηκαν, στη συνέχεια, τόνισε ο κ. Μινιόν, οι όποιες έρευνες ξεκίνησαν από τα εθνικά κοινοβούλια δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν, διότι προσέκρουσαν στην άρνηση των αρχών να δώσουν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζονταν, επικαλούμενες το «κρατικό μυστικό για λόγους ασφαλείας».
Τώρα, με το νέο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης δεν μπορεί να θαφτεί και οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν, τόνισε ο κ. Μινιόν, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αν δεν γίνεται με τρόπο που να συνάδει πλήρως με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου Με το ψήφισμα, καλούνται η Φινλανδία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Πολωνία να δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η μυστική κράτηση, που αποτελεί μορφή βίαιης εξαφάνισης, ενδέχεται να συνιστά, εφόσον διαπράττεται ευρέως ή συστηματικά, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Σεπτεμβρίου 2006 παραδέχτηκε ότι «η ύπαρξη εγκαταστάσεων μυστικής κράτησης όπου οι αιχμάλωτοι κρατούνται σε ένα νομικό κενό δεν είναι σύννομη με τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία και το διεθνές ποινικό δίκαιο», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει και καταδικάσει τη συμμετοχή κρατών μελών στο πρόγραμμα της CIA, παρότι η παρανομία της χρήσης του εναέριου χώρου και των εδαφών της Ευρώπης από τη CIA έχει αναγνωριστεί από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές των κρατών μελών.
 Ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί παράνομες πράξεις εντός της επικράτειας της ΕΕ στο πλαίσιο πολυμερών και διμερών συμφωνιών με το ΝΑΤΟ.
Μέλη του Οργανισμού Βορειοανατολικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) συμφώνησαν να δεσμευτούν για τη λήψη μέτρων στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, η οποία κατέστησε δυνατές μυστικές αερομεταφορές και τη χρήση εδαφών κρατών μελών της ΕΕ στο πρόγραμμα παράδοσης υπό την καθοδήγηση της CIA, γεγονός που υποδηλώνει συλλογική γνώση του προγράμματος από κράτη μέλη που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ· 64 πτήσεις στην Ελλάδα! Σύμφωνα με  έκθεση  που συζητήθηκε στο ευρεωκοινοβούλιο το 2006 , στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 64 προσγειώσεις αεροσκαφών της CIA τα οποία αποδεδειγμένα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία – τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ τότε κόμη και το αεροδρόμιο της Μυκόνου και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου (19 Αυγούστου 2005!) είχε χρησιμοποιηθεί από την Air-CIA με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά αεροδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν από τα αεροπλάνα της CIA κατά σειρά προτίμησης ήταν της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Χίου και της Μυκόνου. Στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν τα αεροδρόμια της Πάφου και της Λάρνακας. για 57 πτήσεις
Στο Ψήφισμα αναφέρονται,συμπερασματικά, ότι:
 1. Η  έκθεση του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις πολωνικές υπηρεσίες το 2009 και το 2010 «παρέχουν βάσιμες αποδείξεις» ότι επτά αεροσκάφη που συνδέονται με τη CIA προσγειώθηκαν στην Πολωνία και εξαιτίας  αυτών των αποκαλύψεων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά πρώην προϊσταμένων υπηρεσιών πληροφοριών της Πολωνίας, και αποκάλυψαν πιθανές επαφές μεταξύ ανωτάτων στελεχών υπηρεσιών πληροφοριών και της Πολωνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση εγκατάστασης κράτησης της CIA στο πολωνικό έδαφος·
   2. Το 2011, Ρουμάνοι ερευνητές δημοσιογράφοι επιδίωξαν να αποδείξουν την ύπαρξη ενός «μαύρου χώρου» στην εθνική υπηρεσία εμπιστευτικών πληροφοριών της Ρουμανίας αλλά η ερευνητική προσπάθεια προσέκρουσε στην άρνηση των αρχών.
 3. Πρώην Λίβυοι αντικαθεστωτικοί έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, για την άμεση συμμετοχή της MI6 στην παράδοση, τη μυστική κράτηση και τον βασανισμό των ιδίων και των συγγενών τους·
     4. Οι     Λιθουανικές αρχές κατέβαλαν προσπάθειες να διαλευκάνουν τη συμμετοχή της χώρας τους στο πρόγραμμα της CIA, διεξάγοντας κοινοβουλευτικές και δικαστικές έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι   πέντε αεροσκάφη που σχετίζονταν με τη CIA προσγειώθηκαν στη Λιθουανία μεταξύ των ετών 2003 και 2005 και ότι υπήρξαν και δύο κατάλληλα προσαρμοσμένες εγκαταστάσεις για την υποδοχή κρατουμένων στη Λιθουανία, που είχαν κατασκευασθεί κατ` απαίτηση της CIA·
 5. Οι Πορτογαλικές αρχές δεν έχουν ακόμη παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με το μεγάλο αριθμό στοιχείων που καταδεικνύουν ότι πολλές πτήσεις, που εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και από την προσωρινή επιτροπή, χρησίμευσαν για τις μεταφορές μεταξύ Bagram, Diego Garcia, και των φυλακών του  Γκουαντάναμο.
 Με το Ψήφισμα ζητείται η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, για την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας, γύρω από το σχέδιο των παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατική δράση, που μεταφέρθηκαν με καμουφλαρισμένα αεροσκάφη της CIA, από ευρωπαϊκό έδαφος, σε μυστικά κέντρα κράτησης σε ευρωπαϊκές και μη χώρες και στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα επανέφερε, με ψήφισμά της, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας σχετική έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή των Πρασίνων κ. Ελάν Φλοτρ.
Ένα από τα αεροσκάφη –  Gulfstream με στοιχεία Ν379Ρ – που χρησιμοοπιησε η CIA και στην Ελλάδα. Το  αεροσκάφος έκανε αρκετά δρομολόγια στην Αθήνα την περίοδο της εξάρθρωσης της 17N, το καλοκαίρι του 2002. Πιθανώς η πρώτη φορά που προσγειώθηκε στην Αθήνα ήταν στις  15.5.2002 (προερχόμενο από Φρανκφούρτη και με επόμενο προορισμό την Ιρλανδία). Ακολούθησε άλλη πτήση στις 19.9.2002 (προερχόμενο από Ουάσιγκτον και επόμενο σταθμό το Ραμπάτ), ενώ εντοπίστηκε πάλι 15 ημέρες αργότερα προερχόμενο από το Ντάλας.