Τσακώνονται οι πιστωτές ποιός θα σώσει την Ελλάδα!

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας για το ποιός θα παρέχει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, όπως επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal.
Οι πιστωτές θα πρέπει να διαπραγματευθούν για το ποιός θα θυσιαστεί για να σώσει την Αθήνα από την χρεωκοπία.
Η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας τον Οκτώβριο θα δείξει πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, αλλά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι θα είναι αρκετά μεγάλο για να το διαχειριστεί μόνη της η χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να διαπραγματευθούν ως προς το ποιος θα κάνει τις επώδυνες παραχωρήσεις, ώστε να ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους. Αυτό θα «προστατεύσει» την Ελλάδα από την χρεοκοπία που θα διώξει την χώρα από το ευρώ και θα προκαλέσει οικονομικό πανικό σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Οπως παραδέχονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι«το ελληνικό σχέδιο διάσωσης ύψους 173 δισ.ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε με την Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο- το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που συμφωνείται με την Ελλάδα- εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις», προσθέτει το δημοσίευμα.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για την Ελλάδα. Ορισμένοι αξιωματούχοι θα ήθελαν να παραταθεί η λήξη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή να δεσμευτεί η Τράπεζα για την αγορά νέων ομολόγων με την λήξη των παλιών. Ωστόσο, αυτό το σενάριο συναντά την σθεναρή αντίσταση αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι θεωρούν ότι ισοδυναμεί με παράνομη χρηματοδότηση κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζει η WSJ.

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ήδη έντονες αντιδράσεις, ειδικότερα από την Bundesbak, λόγω της πρόσφατης απόφασής της για αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, και οι πιθανότητες να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία είναι ελάχιστες, αναφέρει η εφημερίδα.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με την WSJ, είναι να ασκηθούν πιέσεις στο ΔΝΤ να καθυστερήσει η αποπληρωμή των δόσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα λίγα χρόνια. Παρόλα αυτά το ΔΝΤ ήδη εμφανίζεται να απορρίπτει το σενάριο αυτό, καθώς εξαντλείται η υπομονή του λόγω της έκθεσής του στο ριψοκίνδυνο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ενα τρίτο σενάριο είναι να καλύψει η Αθήνα το κενό μέσα από την πώληση ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες. Η περίπτωση αυτή, ωστόσο, απορρίπτεται καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα η ζήτηση είναι χαμηλή, λόγω των επιτοκίων.

«Ενα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η διαγραφή κάποιων από τα 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν με τη μορφή διμερών δανείων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην Αθήνα κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010. Γερμανία και Γαλλία ωστόσο δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε ένα τόσο μεγάλο βήμα», επισημαίνει το δημοσίευμα.