Η κρίση, οι “σωτήρες” και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θεωρούμε βέβαιο πως οι ομογενείς αγνώστες της ΡΗΡ στις περίπου 55 χώρες όπου διαβάζεται η ιστοσελίδα μας, θα πρόσεξαν ότι καμία απολύτως αναφορά κάναμε ειδησιογραφικά στην οργάνωση «End National Debt” και στην δήθεν «προσφορά» της να «εξαγοράσει» το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, με το ιλιγγιώδες ποσόν των 600  δις. δολαρίων τα οποία υποτίθεται ότι είχε συγκεντρώσει (σε χρεόγραφα, από ταβάθη της Ανατολής!) σε Καναδική Τράπεζα.

Η στάση μας αυτή ήταν συνειδητή. Πρώτον διότι εξ αρχής είπαμε ότι θα αναφέρουμε μόνον γεγονότα. Και δεύτερον, διότι η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι τέτοιες ιστορίες «είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές». Επισημαίνουμε το ζήτημα και δεν θα επανέλθουμε.

Το σύνολο, σχεδόν, του ηλεκτρονικού και τηλεοπτικού ελληνικού Τύπου, των εντύπων εφημερίδων μη εξαιρουμένων, καθώς και ορισμένων ομογενειακών, ασχολήθηκαν και εξακολουθούν, δυστυχώς, να απασχολούνται με το θέμα αυτό, που -κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό- στερείται κάθε σοβαρότητας.

Σε αντίθεση, για να επισημάνουμε το παράλογο μέσα στο οποίο κινείται η γενέτειρα της κρίσης, όταν έφθασαν στην Αθήνα πρόσφατα ορισμένοι από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους ομογενείς, όπως π.χ. Τζον Κάλαμος, Τζον Κατσιματίδης μαζί και ο Στιβ Φόρμπς – κύριος ομιλητής στο «1ο Greek Power Summit: Helping Greece Rebuild» στις 14 και 15 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»-, ελάχιστοι δημοσιογράφοι (πλην του χορηγού επικοινωνίας που ήταν «Το Βήμα»)  και ακόμη λιγότεροι επίσημοι πήγαν να τους ακούσουν και να «σχεδιάσουν» τη σωτηρία της πατρίδος!

Η ΡΗΡ, χωρίς να διεκδικεί δάφνες, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει σε άρθρο της τους κινδύνους που συνεπάγεται η ασυντόνιστη,  ανοργάνωτη και μοναχική πορεία ορισμένων ομογενών να προσφέρουν στην Ελλάδα είτε γεύματα, είτε ρουχισμό είτε ακόμη και χρήματα.

Είχαμε γράψει πως ανεξάρτητα από το «φτωχό» αποτέλεσμα των μεμονωμένων προσφορών, εγκυμονούνται κίνδυνοι  διάφοροι επιπόλαιοι τύποι να θελήσουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις (η αθωότερη εκδοχή)…

Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε επικροτήσει την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου να προκαλέσει σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή ακριβώς για τον συντονισμό της δράσης της ομογένειας. Μια ενέργεια η οποία, δυστυχώς, έμεινε δίχως συνέχεια…

Αλλά, από την εθελοντική, αυθόρμητη έστω και περιορισμένης αποδοτικότητας πρωτοβουλία ορισμένων ομογενών μας μέχρι τα παραμύθια της Χαλιμάς των σύγχρονων Αλί Μπαμπά, τα πράγματα διαφέρουν.

Για να σκεφθείτε τον παραλογισμό ή παροξυσμό από τον οποίο κατελήφθησαν ορισμένα «πρωϊνάδικα» στην TV, και εν γένει τα  ελληνικά ΜΜΕ, θα παραθέσουμε τρία  πρωτοσέλιδα της ίδιας εφημερίδας , της Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης, 2,3 και 4 Οκτωβρίου 2012 αντίστοιχα:

1ο πρωτοσέλιδος τίτλος: Ο Πρωθυπουργός να δει αμέσως τους Ομογενείς. 2ος , επίσης πρωτοδσέλιδος τίτλος, την επόμενη ημέρα, στην ίδια εφημερίδα: Αφού ο πρωθυπουργός αρνείται να δει τους ομογενείς, να τους δεχθεί  ο Αρχιεπίσκοπος. Και ο τρίτος, πάντα πρωτοσέλιδος τίτλος, και πάντα στην ίδια εφημερίδα, την άλλη, πάλι, ημέρα: Να επέμβει ο εισαγγελέας για τους Ομογενείς!

Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ομογένεια.  Η Ομογένεια, έχει χρέος να νοιάζεται για την γενέτειρα. Κανείς, όμως, δεν έχει δικαίωμα να ακροβατεί μεταξύ σοβαρότητας και γελοιότητας προσφέροντας «λύσεις» δελεαστικές πλην, όμως ουτοπικές και ανέφικτες.

Και, κυρίως, η Ελλάδα, τούτες τις κρίσιμες ώρες, έχει ανάγκη από σοβαρά και υπεύθυνα ΜΜΕ.