«Η λύση στην ονομασία προϋπόθεση για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ»

Η επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ σύμφωνα με χθεσινή (Τρίτη) απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο οποίο μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα τις προϋποθέσεις ένταξης της γειτονικής ΠΓΔΜ.

«Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε διαπνέονται ακριβώς από αυτή τη λογική. Διατηρούν την ευρωπαϊκή προοπτική των υποψηφίων χωρών ανοικτή, περιγράφοντας όμως με σαφήνεια τα βήματα που πρέπει να γίνουν από αυτές, ώστε να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή τους πορεία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ ανέφερε:

«Στα συμπεράσματα που υιοθετήσαμε σήμερα, πετύχαμε σημαντική πρόοδο, που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης. Για πρώτη φορά η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Το θέμα της ονομασίας είναι πλέον καθοριστικό στοιχείο, με ξεκάθαρους όρους, για την εκπλήρωση του κριτήριου των σχέσεων καλής γειτονίας».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στα συμπεράσματα αναφέρεται «πως το Συμβούλιο θα αξιολογήσει, με βάση έκθεση της Επιτροπής, όχι μόνο τα βήματα για την εκπλήρωση του κριτήριου της καλής γειτονίας, αλλά και την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με την επίτευξη λύσης, το Συμβούλιο θα αποφασίσει για να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την προετοιμασία του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ».

Η Βιέννη επιμένει ωστόσο πως η διαφορά με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγιση των Σκοπίων στην ΕΕ.

Την πάγια θέση της ότι η διαφορά με την Ελλάδα, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγιση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνει χθές η αυστριακή κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ράινχολντ Λοπάτκα, ότι «ωρίμασε ο χρόνος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη “Μακεδονία”».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λοπάτκα σε δηλώσεις του, στην χθεσινή συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ήδη τέσσερις φορές να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς η “Μακεδονία” έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υφυπουργός, προειδοποιώντας ότι με μια παραπέρα καθυστέρηση η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της και οι χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης δεν βλέπουν πλέον αναγκαιότητα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, τονίζει πως δεν επιθυμεί αυτή την αρνητική προοπτική και για τον λόγο αυτόν θα υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων των 27 χωρών- μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε σχέση με το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, φέρουν τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβη Θεόδωρο Σωτηρόπουλο, να επισημαίνει στον μόνιμο Αυστριακό αντιπρόσωπο Βάλτερ Γκράχαμερ- ο οποίος παρουσίασε και υποστήριξε προτεινόμενη από 14 χώρες “συμβιβαστική” λύση- πως η Αυστρία δεν είναι πλέον αυτοκρατορία και άρα δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει απλά την πολιτική της στα Βαλκάνια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κανείς από τους δύο πρέσβεις δεν δέχτηκε να κάνει δηλώσεις προς την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι το επεισόδιο επιβεβαίωσαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ο Κύπριος προεδρεύων της συνόδου, φέρεται να διέκοψε αμέσως τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας, αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελέγκερ, έχει επανειλημμένα τονίσει πως η διαφορά με την Ελλάδα, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχρόνως εκπροσωπεί την άποψη ότι «οι δύο πλευρές, Ελλάδα και “Μακεδονία”, θα πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να βρουν μία αμοιβαία αποδεκτή λύση» επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει κάνει τους τελευταίους μήνες σημαντικές προόδους στον ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό δρόμο της και κέρδισε, έπειτα από σκληρή δουλειά, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταχεία έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σπίντελέγκερ έχει τονίσει κατά καιρούς, στους ομολόγους του της ΠΓΔΜ, ότι «η Αυστρία είναι και παραμένει ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της “μακεδονικής” κοινοτικής ολοκλήρωσης, η οποία υπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και ως εκ τούτου είναι σαφώς χρήσιμη τόσο για τα Δυτικά Βαλκάνια όσο επίσης για ολόκληρη την ΕΕ και την Αυστρία».

Πηγές: www.skai.gr     www.amna.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε