ΜΚΟ για …κακούργημα!

 

Κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα απήγγειλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευγενία Κυβέλου, σε βάρος μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για κακή διαχείριση κονδυλίων, που υπολογίζονται σε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Η ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου κατ´ εξακολούθηση και από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, απάτης κατ´ επάγγελμα, από κοινού και κατ´ εξακολούθηση σε βάρος ιδιωτών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και στρέφεται κατά περίπου 10 προσώπων που διατέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κύκλος της Πάτμου» την περίοδο από το 2000 ως το 2010.
Μετά από εισαγγελική έρευνα εντοπίστηκαν ατασθαλίες στη διαχείριση των οικονομικών της οργάνωσης και συγκεκριμένα στην διάθεση κονδυλίων που εισέπραττε είτε ως κρατικές επιχορηγήσεις, είτε ως χορηγίες ιδιωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελέως, το επίμαχο ποσό που η διάθεσή του δεν έχει αποτυπωθεί στα βιβλία της οργάνωσης, κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 4-5 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών φέρεται να εντοπίστηκε σε μη δηλωμένο στα βιβλία της Οργάνωσης τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο.
Η υπόθεση ανατέθηκε στην 5η Ειδική Ανακρίτρια η οποία θα μελετήσει στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για έξοδα που δεν δικαιολογούνται και έχουν περαστεί στα βιβλία της Οργάνωσης, όπως για ενοίκια, αγορές τροφίμων αλλά και για ακυρωθέντα ταξίδια.
Η δίωξη ασκήθηκε στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας της Εισαγγελίας που συνεχίζεται για την οικονομική διαχείριση πολλών ακόμα ΜΚΟ.
«Πάρτι» και χλιδάτα συμπόσια για κάθε γούστο!
«Ο Κύκλος της Πάτμου» έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης από το 2010, ανέφερε με το «Βήμα Της Κυριακής». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, που επικαλείται η εφημερίδα η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε στόχο τη σύνδεση της θρησκευτικής συνείδησης με το περιβάλλον και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποίησε συνολικά εννέα συμπόσια, μεταξύ άλλων σε πλοία στον Μισισιπή, τον Νείλο, τον Δούναβη αλλά και την Αρκτική!
Είναι ενδεικτικό ότι είχε δώσει 600.000 ευρώ για να ναυλώσει παγοθραυστικό για να φιλοξενήσει σε αυτό δεκάδες καλεσμένους σε συμπόσιο στο Βόρειο Πόλο! Πρώην εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ήταν ανάμεσα στους «υψηλούς» καλεσμένους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «αμαρτωλή» ΜΚΟ έχει εισπράξει 1.190.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Η ίδια οργάνωση βρέθηκε να διαθέτει 4,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα του Λονδίνου το οποίο δεν είχε δηλωθεί, ενώ η Οικονομική Αστυνομία ερευνά και υπόθεση ακινήτου στο Χορευτό Πηλίου το οποίο αγόρασε μέσω off shore εταιρείας μέλος της ΜΚΟ.