Πολλά τα προβλήματα που ζητούν λύση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κυβέρνηση, μετά την καταβολή της δόσης, που θα επιφέρει κάποια ανακούφιση στην οικονομία, έπειτα από την σχεδόν καθολική αναγνώριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων και της υπερπροσπάθειας, θυσίας του λαού- για την επίτευξη όλων των στόχων, -δύο προβλήματα, αυτά, πολύ σοβαρά- έχει να αντιμετωπίσει τώρα ένα τρίτο και κορυφαίο πρόβλημα. Εκείνο της διαφαινόμενης κοινωνικής αναταραχής.

Πράγματι, η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας δεν μοιάζει να συμμερίζεται τις κυβερνητικές “επιτυχίες” στο χειρισμό των θεμάτων της οικονομίας και της διεθνούς εικόνας της Ελλάδος.  Υπάρχει μία γενικότερη αναταρραχή. Κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι- άνεργοι – υπό μετάταξη) έχουν πιάσει μετερίζι και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν “ελπίδα και μέλλον”.

Οι Φαρμακοποιοί, παρά τις επιμέρους ρυθμίσεις και υποσχέσεις για σταδιακή εξόφληση από τον ΕΟΠΠΥ των χρεωστούμενων, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να σταματήσουν την απεργία τους διεκδικώντας μία γενικότερη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.  “Εδώ που φτάσανε τα πράγματα και κυρίως με τις δηλώσεις του υπουργού και τις απειλές που εκτόξευσε, να πουλάνε φάρματα τα σούπερ μάρκετ κλπ. δεν θα κάνουμε πίσω. Ζητάμε λύση σε όλα τώρα”, έλεγε στην ΡΗΡ γνωστός φαρμακοποιός του Πειραιά.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο ώστε μετά τους υπαλλήλους των ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι προχώρησαν σε προσωρινή διακοπή των κινητοποιήσεων προκειμένου να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, “ενόψει ενδεχόμενης νέας σύγκρουσης με την κυβέρνηση”, στην περίπτωση που γίνουν απολύσεις το 2013 και οι Περιφερειάρχες -χθες συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη- να ετοιμάζονται να αδρανοποιηθούν πλήρως ενώ η αναγγελία της υποχρεωτικής μετακίνησης περίπου 150 διευθυντών Εφοριών επειδή δεν έπιασαν τους εισπρακτικούς στόχους και διότι δεν ενήργησαν τον προβλεπόμενο αριθμό εφοριακών ελέγχων σε επιχειρήσεις- απειλεί με αρρυθμία στη κρατική μηχανή.  Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για “κομματικές προσλήψεις¨στις εφορίες και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ετοιμάζεται να αντιδράσει προκαλώντας έκτακτη συνάντηση των “δύο” με τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη από τα κορυφαία φαίνεται να εκτιμούν ότι η κατάσταση στο “εσωτερικό μέτωπο” δύσκολα κουμαντάρεται πολύ περισσότερο ενόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο κυνήγι της πρωθυπουργικής καρέκλας, αρνούμενος τα πάντα, πυροδοτεί συνεχώς ένα κλίμα εξέγερσης των πάντων κατά της τρικομματικής κυβέρνησης. Ακόμη και ευρισκόμενος σε ξένο έδαφος!

Δείγμα “γραφής”  αποτελεί και η τελευταία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το “χαράτσι” και τα ακίνητα. “Η επιμονή του κ. Στουρνάρα να εισπράττεται το «χαράτσι» για τα ακίνητα” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, , μαζί με το ρεύμα, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγούν σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, μέσα στον πιο σκληρό για τον λαό μας χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Εάν ο υπουργός και η τρικομματική κυβέρνηση επιθυμούν να δουν όλους τους ανθρώπους προστατεύμενους, μέσα στην παγωνιά να στερούνται το βασικό αγαθό της ηλεκτροδότησης. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι επικίνδυνοι» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Διαθεσιμότητα

Στο ζήτημα της δοαθεσιμότητας, με διευκρινιστική εγκύκλιο, που απέστειλε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθορίζει ποιοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τη διαδικασία πρόσληψής τους.

Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος αφορά αυτούς που ανήκουν σε θέσεις κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικοτήτων Διοικητικού (Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων).
Οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι:
α) όσοι προσελήφθησαν με διαγωνιστική διαδικασία, για ειδικότητες διαφορετικές από τις αναφερόμενες στη διάταξη της υποπαρ. Ζ4 της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 και στη συνέχεια μετατάχθηκαν στην ως άνω κατηγορία και ειδικότητες, ή προσελήφθησαν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, που στη συνέχεια μετετράπη σε αορίστου χρόνου,
β) όσοι προσελήφθησαν πριν την εφαρμογή του ν. 2190/1994, μετά από δημόσια προκήρυξη, αλλά χωρίς γραπτό διαγωνισμό, ή με γραπτό διαγωνισμό, αλλά χωρίς δημόσια προκήρυξη,
γ) όσοι προσελήφθησαν μετά την εφαρμογή του ν. 2190/1994, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ ή με διαδικασία κατά την οποία, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμμετοχή του, το ΑΣΕΠ δεν κατήρτισε τον οριστικό πίνακα διοριστέων, καταλαμβάνονται από τις διατάξεις της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 και τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το προσωπικό που μεταφέρθηκε από ΝΠΙΔ στο στενό δημόσιο τομέα και το οποίο ακολουθεί αντίστοιχη κατηγοριοποίηση ειδικοτήτων (Διοικητικού κλπ) εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου.
Η αντίδραση των σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων προεξοφλείται δυναμική, γεγονός που βάζει σε δεύτερες σκέψεις το Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι κορυφαίος υπουργός, συνομιλώντας χθες με την ΡΗΡ παραδέχθηκε ότι “…υπό την παρούσα κατάσταση, ο τόπος δύσκολα πολύ κυβερνιέται”…