Ανάστατη η Ομογένεια για τα Πιστοποιητικά Φορολογικής κατοικίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έντονα εξακολουθεί να απασχολεί τους Έλληνες μονίμους κατοίκους εξωτερικού το ζήτημα  του λεγόμενου Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας που ζητάει το ελληνικό κράτος προκειμένου να τύχουν εφαρμογής των προβλεπόμενων για τους αποδήμους φορολογικών διατάξεων. Για το θέμα, έχει κάνει διάβημα, εκ μέρους του ΣΑΕ, η Γραμματέας Δρ. ‘Ολγα Σαραντοπούλου στο οποίο επισημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις τέτοιου είδους πιστοποιητικά  δεν εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών όπου διαβιούν οι ομογενείς. Επισημαίνει, δε πως στην περίπτωση της μη εκδόσεως του πιστοποιητικού, οι Ομογενείς απειλούνται με διπλή φορολόγηση, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού. Το εισόδημα που θα αποκτούν στο εξωτερικό θα θεωρείται τεκμαρτό και θα φορολογείται όταν θα το εισάγουν σαν συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

Με τ0 θέμα ασχολήθηκε χθες εκ νέου και η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” με ρεπορτάζ του συντάκτη της Κώστα Νικολόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΗΡ, πρόσφατα δημοσίευσε την παρέμβαση της Γραμματέως του ΣΑΕ.  https://www.panhellenicpost.com/archives/32673 με την οποία η κυρία Σαραντοπούλου, με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του Φορολογικού Νομοσχεδίου  (χθές Παρασκευή υπερψηφίστηκαν τα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου) ζητούσε την ανάκληση του μέτρου του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας καθώς αιτείτο και  μία σειρά άλλων φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους ομογενείς και τα εισοδήματά τους στην Έλλάδα ή την Αλλοδαπή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΡΗΡ χθες το βράδυ με τον έγκριτο φοροτεχνικό και καθηγητή κ. Ορέστη Σεϊμένη, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μετά και την σχετική κίνηση του Προέδρου της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την παρέμβαση της Γραμματέως του ΣΑΕ, Όλγας Σαραντοπούλου, το πιθανότερο είναι με την εκπνοή της προσθεσμίας (31 Δεκεμβρίου) να δοθεί τρίμηνη παράταση. Ωστόσο, όπως παρατηρούσαν στην ΡΗΡ ομογενειακοί κύκλοι, το ζήτημα “δεν είναι η όποια μικρή ή μεγάλη παράταση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανακληθεί το μέτρο αυτό”.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε και ο κ. Σεϊμένης στην συνομιλία του με την ΡΗΡ, ¨δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από Έλληνες ομογενείς που κατοικούν σε διάφορα σημεία της γης και μου λένε πως ακόμη και από τρίτης γενιάς ομογενείς, που δεν μιλούν ελληνικά, ζητείται, κατά περιπτώσεις, να προσκομίσουν τέτοιο πιστοποιητικό. Θα πουλήσουν ό,τι ακίνητο έχουν στην Ελλάδα και θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω”, τόνισε.

Ο “Νέος Κόσμος”

Το άρθρο του “Νέου Κόσμου”, με τίτλο: Σιωπά η Ελλάδα”,  έχει ως ακολούθως:

“Εφιάλτης έχει καταντήσει για τους ομογενείς της Αυστραλίας η απόφαση του ελληνικού Κράτους να επιβάλει το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας στους Έλληνες της διασποράς, πειθαρχούσα στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάταξη της φοροδιαφυγής εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως έγραψε ο «Νέος Κόσμος» (8/12/2012) «με το Νόμο 3943/2011, η Ελλάδα υποχρεώνει τους Έλληνες της διασποράς να δηλώσουν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, το «παγκόσμιο εισόδημά τους» – δηλαδή το εισόδημά τους από ενοίκια, τόκους ή άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εισόδημά τους στον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο εξωτερικό».

Δέκα ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας το ελληνικό Κράτος εξακολουθεί να σιωπά. Οι προξενικές Αρχές της Αυστραλίας δεν έχουν ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις έκδοσης του Πιστοποιητικού και ο Ελληνισμός αγωνιά, δικαιολογημένα, για τις συνέπειες της εκπρόθεσμης υποβολής του στην αρμόδια Διοίκηση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Σε συνέντευξή του στο «Νέο Κόσμο» (8/12/2012) ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Αποδήμων, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωνε την ομογένεια, ότι έχει ζητήσει γραπτώς και προφορικώς από το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει για ένα τρίμηνο, την προθεσμία υποβολής του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας από Έλληνες μόνιμους κατοίκους της Αυστραλίας.

«Έχω επικοινωνήσει προφορικώς και γραπτώς με το υπουργείο Οικονομικών και έχω ζητήσει τρίμηνη παράταση της υποβολής του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας από Έλληνες ομογενείς. Πιστεύω, ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό, διότι δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα η ομογένεια για τη νέα γραφειοκρατική διαδικασία.

Θα κάνω νέα παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, μόλις επιστρέψω στην Ελλάδα και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε θετική ανταπόκριση. Δεν θέλουμε να αφήσουμε εκτεθειμένο κανένα ομογενή που εμπίπτει στην κατηγορία των Ελλήνων της διασποράς που υποχρεούται να υποβάλλουν το εν λόγω πιστοποιητικό» είχε δηλώσει. Δυστυχώς, και η Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή Αποδήμων σιωπά για το επίμαχο θέμα, ενισχύοντας την υποψία πολλών ομογενών, ότι το εθνικό κέντρο ποσώς ενδιαφέρεται για τον πολυάριθμο Ελληνισμό της Αυστραλίας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Η αδιαφορία, όμως, για την αγωνία πεντακοσίων χιλιάδων Ελλήνων της Αυστραλίας είναι αδικαιολόγητη, προσβλητική και δεν λαμβάνει υπόψη της την αδυναμία των προξενικών Αρχών να εκδώσουν έγκαιρα το ζητούμενο Πιστοποιητικό. Δεν φταίει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φρόντισαν έγκαιρα να υπογράψουν αμοιβαία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Αυστραλία. Η Ελλάδα έχει υπογράψει 47 Συμβάσεις/Συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με ισάριθμα κράτη, οι οποίες έχουν κυρωθεί και ισχύουν, απαλλάσσοντας τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους των χωρών αυτών από τις χρονοβόρες, δαπανηρές και, υπεράνω όλων, άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες πιστοποίησης της φορολόγησής τους από τις χώρες μόνιμης διαμονής τους.

Δεν φταίει, επίσης, ο Ελληνισμός για την αδυναμία της Ελλάδας να μηχανογραφεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις Ελληνοαυστραλών, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος Έλληνας εξ Αυστραλίας επισκέπτεται την Ελλάδα και πόσο χρόνο μένει εντός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Τέλος, δεν φταίει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας για τη χαρτολαγνεία που χαρακτηρίζει το ελληνικό Κράτος. Η απαίτηση να υποβάλλουμε έναν τόνο πιστοποιητικά στις προξενικές Αρχές για να μας εκδώσουν το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας είναι εξωφρενική, θα υποβάλει τους ομογενείς, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, σε περιττές ταλαιπωρίες και θα κοστίσει αρκετά χρήματα.

Το ελληνικό Κράτος ζητά «Πιστοποιητικό Μονίμου Κατοίκου» από τους Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν ενδιαφέροντα στην Ελλάδα, ένα Πιστοποιητικό που κοστίζει $13 περίπου, ανάλογα με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου Αυστραλίας την ημέρα που παραλαμβάνει ο ομογενής το πιστοποιητικό. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν αρκεί το πιστοποιητικό αυτό για τις φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας μαζί με συνημμένο, επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού της Αυστραλιανής Εφορίας (tax return), που θα πιστοποιεί τη φορολόγηση κάθε Ελληνοαυστραλού από την Αυστραλία.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί ο ενδιαφερόμενος ομογενής πρέπει να τρέχει στις αυστραλιανές Αρχές για την επικύρωση της εγκυρότητας (Apostille Stamp) επίσημων εγγράφων αυστραλιανών Αρχών –που θα σταλούν στην Ελλάδα– ενώ είναι δυνατή η έκδοση του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας με απλούστερες διαδικασίες, χαμηλότερο κόστος και λιγότερη ταλαιπωρία των ομογενών.

Αν η Ελλάδα πιστεύει, ότι είμαστε αδιαίρετο κομμάτι του εθνικού κορμού, οφείλει να μας απαλλάξει από άσκοπες, δαπανηρές και γραφειοκρατικές διαδικασίες – ιδιαίτερα τα παιδιά μας, που αντιδρούν έντονα στη γραφειοκρατική νοοτροπία της πατρίδας των γονέων τους. Αν συνεχίσει να αδιαφορεί, θα μας αλλοτριώσει ολοκληρωτικά με ανυπολόγιστη εθνική και οικονομική ζημία.

Οι Έλληνες της πρώτης γενιάς, που είμαστε δεμένοι συναισθηματικά με την πατρίδα μας, ίσως αντέξουμε τη νέα δοκιμασία. Οι νέες γενιές, όμως, δεν πρόκειται να υποκύψουν στην ελληνική γραφειοκρατία. Θα πουλήσουν ό,τι κληρονόμησαν από τους γονείς τους, θα βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα ρίξουν μαύρη πέτρα στην Ελλάδα. Αν αυτό επιδιώκει η Ελλάδα, ας συνεχίσει να μας εμπαίζει μέχρι να χάσει και τον τελευταίο Έλληνα των Αντιπόδων”.

Η Δρ. Σαραντοπούλου

Η επιστολή της Γραμματέως του ΣΑΕ Όλγας Σαραντοπούλου, με τίτλο: Δικαιότερη φορολογική πολιτική για του Ομογενείς ζητάει το ΣΑΕ”, έχει ως εξής:

“Βιέννη, 14.12.2012

Αρ. πρωτ.: 29/2012

Προς :Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών

κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Κοιν.:

Αξ.κ Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αξ.κ. Γιώργο Μαυραγάνη, Υφυπουργό Οικονομικών

Αξ.κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα,Υφυπουργό Εξωτερικών,

Αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

Αξ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής,

για τον Ελληνισμό της Διασποράς και Μέλη της Επιτροπής

Εξ.Πρέσβη κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο, Γενικό Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ΥΠΕΞ,

Κον Στέφανο Ταμβάκη, Πρόεδρο ΣΑΕ και Μέλη Προεδρείου ΣΑΕ

Θέμα: «Φορολογία Ομογενών»

Κύριε Υπουργέ,

Επιτρέψτε μου, με την ιδιότητά της Γραμματέως του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της υπευθύνου ΣΑΕ για τα αιτήματα της Ομογένειας, να θέσουμε υπόψη σας με αφορμή και την κατάθεση σχεδίου νόμου στην Βουλή στις 13.12.2012 και εν όψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί, το πλέον σοβαρό ζήτημα της Φορολογίας Ομογενών.

Σας υπενθυμίζω οτι πριν περίπου ενα χρόνο ανάλογη παρέμβαση, με θέμα την«Φορολογία Ομογενών», ειχε γίνει εκ μέρους του ΣΑΕ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Κον Ευάγγελο Βενιζέλο με Α.Π.31/2011 της 18ης Οκτωβρίου 2011. Επανέρχομαστε στο ζήτημα με αφορμή και την πρόσφατη επιστολή του γνωστού και έγκυρου Φοροτεχνικού, καθηγητή κ. Ορέστη Σεϊμένη προς τον  Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, πέραν των όποιων οικονομικών επιπτώσεων μπορεί να έχει, αποτελεί ρυθμιστή των σχέσεων της Ομογένειας με το Μητροπολιτικό κέντρο.

Όπως επισημαίνεται:

1. Με τόν Ν.3943/31-3-2011 καί  με τίς ΠΟΛ 1142/31-5-2012, 1245/31-5-2012 καί 1161/16-7-2012 καθορίστηκε οτι οι Ελληνες που εργάζονται στό εξωτερικό  πρέπει να προσκομίζουν από εδώ καί στό εξής κάθε χρόνο τα εξής δικαιολογητικά . «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας» ή «αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσής στο εξωτερικό» ή Βεβαίωση από μιά, οποιαδήποτε, Υπηρεσία του εξωτερικού για την πιστοποίηση τής μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό».

Η συγκεκριμένη διαδικασία περιπλέκει και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη ζωή των ομογενών μας, καθώς δύσκολα η και καθόλου δημόσιες φορολογικες αρχές ξένων κρατών εκδίδουν παρόμοια πιστοποιητικά-δικαιολογητικά.

2. Στο άρθρο 76 παρ. 6α  του ν. 2238/1994  ο Έλληνας Νομοθέτης επιθυμεί να φορολογήσει τα εισοδήματα των Ελλήνων, οι οποίοι εργάζονται σε άλλα Κράτη, έστω και εάν η φορολόγηση στα κράτη αυτά είναι «προνομιακή» μικρότερη από την φορολόγηση που υφίστανται στην Ελλάδα.

Αυτή η ρύθμιση, Κύριε Υπουργέ, θα έχει ως συνέπεια  οι φορολογούμενοι Ομογενείς να  μην  φέρουν ποτέ το εισόδημα (συνάλλαγμα) αυτό  στην Ελλάδα  ,γεγονός που θα έχει μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

3. Η παρ. 6α τού άρθρου 76 του Ν. 2238 γράφει :  « 6.α. Αν ο υπόχρεος σε δήλωση μεταφέρει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Ελλάδας και υπαγόταν σε φόρο στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του τα τελευταία πέντε έτη πριν από τη δήλωση μεταβολής της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του, εφόσον:

αα) μεταβάλλει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του με μεταφορά της σε κράτος στο οποίο το εισόδημά του υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια της παραγράφου 7 του άρθρου 51Α, και

ββ) διαθέτει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα, όπως αυτά ορίζονται στην περίπτωση β’, θεωρείται ότι υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα, για το παγκόσμιο εισόδημά του για χρονικό διάστημα πέντε ετών, που αρχίζει από την υποβολή της δήλωσης μεταβολής της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του»

Αυτή η διάταξη θα έχει ως αποτέλεσμα την διπλή φορολόγηση των εν λόγω ομογενών.

4. Η  μετάθεση αρμοδιότητας από την ΔΟΥ Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού στις  τοπικές ΔΟΥ  δημιουργεί έναν πρόσθετο λόγο ταλαιπωρίας  κυρίως τών   Ελλήνων του Εξωτερικού οι οποίοι ενώ φορολογούνται στό άλλο κράτος για τό εισόδημά που αποκτούν εκεί,  ΠΛΕΟΝ στην Ελλάδα ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ , μέ αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα πλεονεκτήματα που τούς δίνει ο νόμος από αυτή τους την ιδιότητα.

Ειδικότερα, κινδυνεύουν να φορολογηθούν  διπλά, δηλαδή και στα δύο κράτη για το ίδιο εισόδημα και δέν θα μπορούν να φέρουν συνάλλαγμα που αποκτούν στο εξωτερικό με την εργασία τους.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Οι  Έλληνες του Εξωτερικού εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους γιαυτά τα μέτρα  που τους εξαναγκάζει σε πολλές περιπτώσεις να απαρνηθούν και την περιουσία τους στην γενέτειρά τους. Θεωρούν ότι υφίστανται μια  φορολογική αδικία, καθώς ακόμη και για την απόκτηση κατοικίας, έχει  καταργηθεί η απαλλαγή από το Φόρο Μεταβίβασης για το ακίνητο που αγοράζει ο Έλληνας του Εξωτερικού στην Ελλάδα, με εισαγωγή συναλλάγματος (που ήδη έχει φορολογηθεί στο εξωτερικό).  Δεν θεωρείται –και επομένως δεν απαλλάσσεται από το φόρο-  ως πρώτη κατοικία το μοναδικό διαμέρισμα που ενδεχομένως έχουν (αγοράσει ή κληρονομήσει) στην Ελλάδα, έστω και αν στο εξωτερικό καταβάλουν ενοίκιο για την κατοικία τους και δεν έχουν ακίνητη περιουσία.

Το καθεστώς αυτό λυπεί τους Ομογενείς και πλήττει την αξιοπιστία που πρέπει να πρυτανεύει στις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Είναι εξίσου σημαντικό να σας τονίσουμε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, ο Ομογενής καταβάλλει κάθε προσπάθεια να παραμένει συνεπής στις  φορολογικές του υποχρεώσεις  προς τη γενέτειρα. Παράλληλα, διαθέτει από το εισόδημά  του  ώστε να ευεργετηθεί η κοινωνία του τόπου καταγωγής, συνεισφέροντας στην ανοικοδόμηση σχολείων, γηροκομείων, νοσοκομείων, εκκλησιών και όσα άλλα η φιλοπατρία και η αγάπη στην οικογένεια του επιβάλλουν να πράττει.

Η σημερινή πραγματικότητα, αλλά και η οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας σε στέρεες βάσεις,  προϋποθέτουν και την χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής που θα προσφέρει κίνητρα και φορολογικές διευκολύνσεις στους Ομογενείς, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε μου να καταθέσουμε  τις ακόλουθες προτάσεις:

  1. Επαναφορά απαλλαγής από το Φόρο Μεταβίβασης για ακίνητα που αγοράζουν ομογενείς στην πατρίδα με εισαγωγή συναλλάγματος.

  2. Αναγνώριση δαπανών διαβίωσης και δαπανών επισκευών ακινήτων κλπ. με αποδείξεις και για τους ομογενείς, για το χρονικό διάστημα που επισκέπτονται την Ελλάδα.

  3. Απαλλαγή πρώτης κατοικίας για τους ομογενείς ιδιοκτήτες ακινήτου στην Ελλάδα, εάν αποδεδειγμένα διαμένουν στο ενοίκιο και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό.

  4. Αναγνώριση ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος στην Ελλάδα και για τους Ομογενείς. (Να ληφθεί υπόψη ότι φόρους πληρώνουν κανονικά στις χώρες όπου είναι εγκαταστημένοι).

  5. Έκπτωση από το φόρο εισοδήματος για δωρεές που πραγματοποιούν ομογενείς στην Ελλάδα.

      6.Απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων ομογενών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και για όσες κατοικίες ομογενών εκδίδεται μηδενικός σε κατανάλωση λογαριασμός της ΔΕΗ.

    7.Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για την εισαγωγή                συναλλάγματος από ομογενείς για επενδύσεις στην Ελλάδα.

      8.Την απαλλαγή των Ομογενών από την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών από τις φορολογικές αρχές ξένων χωρών .

      9.Η δικαιοδοσία να είναι μόνο σε μια ΔΟΥ (στην ΔΟΥ Ελλήνων Εξωτερικού που  ειναι εξειδικευμένη και εμπειρη στα θέματα των Αποδήμων).

      10. Την σταθερή τήρηση των διακρατικών συμφωνιών για μη διπλή        φορολόγηση των Ομογενών.

Κύριε Υπουργέ,

Ευελπιστοὐμε ότι η παρούσα επιστολή θα αποτελέσει την αφορμή επανεξέτασης βασικών ζητημάτων που διαμορφώνουν και την πορεία των σχέσεων μεταξύ της Ομογένειας και της Ελλάδας.

Οι Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν να έχουν ίση μεταχείριση από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας εκπληρώνοντας όποια συμβατική υποχρέωση έχουν μέσω ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι διαβιώνοντας σε δομημένες κοινωνίες έχουν πλήρη συναίσθηση του καθήκοντός τους ως φορολογούμενοι πολίτες.  Σε καμία περίπτωση δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, αντίθετα ζητούν η Ελληνική Πολιτεία και ο Έλληνας Νομοθέτης να λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους των συνθηκών που διέπουν τις σχέσεις τους με το Ελληνικό Κράτος, και ανάλογα να νομοθετήσουν.

Κύριε Υπουργέ, σε όλα τα κράτη του κόσμου η Ομογένεια έχει ιδιαίτερη θέση και την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση των Κυβερνήσεων των χωρών τους. Η Πατριδα έχει χρέος να αγκαλιάσει την Ομογένεια.

Κύριε Υπουργέ, η Ομογένεια ειναι ένα ξεχωριστό, δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού που μας κάνει υπερήφανους σε όλη την Οικουμένη , έχει σταθεί διαχρονικά και αναμφισβήτητα στο πλευρό του Ελληνικού λαού και της Ελλἀδας μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές, και αξίζει κάθε θετικής ενέργειας και πρωτοβουλίας της Μητέρας Πατρίδας.

Με εκτίμηση,

Dr. O. Sarantopoulos

Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου

Απόδημου Ελληνισμού ΣΑΕ”