Έκπληκτοι δηλώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες από την απόφαση του Πάπα να παραιτηθεί

Την είδηση της παραίτησης του Πάπα σχολίασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για αυτήν την απόφαση. Μέρκελ, Μόντι, Ολάντ και Κάμερον έπλεξαν το εγκώμιο του Πάπα Βενέδικτου, οποίος θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, ο οποίος μιλώντας από το συνέδριο στο Μιλάνο, επεσήμανε ότι δεν είχε αντιληφθεί την πρόθεση του Πάπα να παραιτηθεί, καθώς δεν υπήρχαν σημάδια. Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι: “Είμαι πολύ συγκινημένος από αυτή την απρόσμενη είδηση​​. Ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να κάνω κάποιο σχόλιο”.
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον -γερμανικής καταγωγής- Πάπα Βενέδικτο, είπε: “Είναι και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς στοχαστές της εποχής μας», δήλωσε και πρόσθεσε: “Από τη στιγμή που είναι πολύ αδύναμος για να ασκήσει τα καθήκοντά του, η απόφασή του πρέπει να γίνει σεβαστή”.
Η καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι: “Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν πως ο Πάπας έχει να ασχοληθεί πλέον με τα… βάρη της γήρανσης”. Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Βενέδικτου 16ου τονίζοντας ότι έχει προωθήσει το διάλογο μεταξύ των εκκλησιών και έχει φτάσει στις καρδιές των πιστών, και πρόσφερε βοήθεια στους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους.
Επίσης, στάθηκε στην ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, το 2011, χαρακτηριζοντάς την ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές του Κοινοβουλίου. “Περιέγραψε ότι βασική αποστολή μας ως πολιτικοί είναι να υπηρετούμε το νόμο και να υπερασπιστούμε τον κανόνα της αδικίας. Ως καγκελάριος θέλω να του πω “ευχαριστώ” για το έργο του και να του ευχηθώ ό, τι καλύτερο για τα επόμενα χρόνια”.
Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επισήμανε: “Η απόφασή του είναι εξαιρετικά αξιοσέβαστη. Η Δημοκρατία χαιρετίζει την ικανοποίησή του Πάπα που πήρε αυτή την απόφαση, αλλά δεν μπορεί να επέμβει σε κάτι που αφορά πρώτα από όλα την Εκκλησία”.  Και πρόσθεσε: “Είναι μια ανθρώπινη απόφαση και δική του επιθυμία”.
Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Καμερον, τόνισε: “Στέλνω τις ευχές μου στον Πάπα Βενέδικτο. Είνα πνευματικό πρότυπο και θα λείψει σε εκατομμύρια πιστούς”. Στη συνέχεια, επαίνεσε τις προσπάθειες του Πάπα στην ενίσχυση των σχέσεων με τη Βρετανία: “Με την επίσκεψη του Πάπα το 2010, η χώρα τον θυμάται με μεγάλο σεβασμό και αγάπη. Ήταν η πρώτη επίσκεψη από έναν παπά μετά τη διάσπαση της Εκκλησίας της Αγγλίας υπό τη βασιλεία του Henry VIII το 1534”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δε μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αφτιά τους τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου όταν άκουσαν τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο να ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Ποντίφηκας αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του.

Η ανακοίνωση βόμβα έγινε στα λατινικά, κατά τη συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την αγιοποίηση των μαρτύρων του Οτράντο. Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, επιβεβαίωσε την είδηση: “Ο Πάπας ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 08:00 (ωρα Ιταλίας, 09:00 Ελλάδας) στις 28 Φεβρουαρίου”, είπε.

“Κεραυνός εν αιθρία” σχολίασε ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Ο Πάπας Βενέδικτος ανέλαβε στις 19 Απριλίου του 2005 διαδεχόμενος τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’. Θα είναι ο πρώτος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που υποβάλει την παραίτησή του εδώ και αιώνες.

————————————————————————————————————————————————————————————–

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ Ο 16ος

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος  είναι ο μοναδικός στην ιστορία που παραιτείται από επικεφαλής του Βατικανού. Η είδηση τηςπαραίτησής του έπεσε σαν βόμβα στους Καθολικούς όλου του κόσμου!

Ο Γιόζεφ Αλοϊσιος Ράτζινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1927.

Είναι ο 265ος Πάπας.

Διαδέχθηκε ο Πάπα Ιωάννη Παύλο στις 19 Απριλίου του 2005. Η ενθρόνισή του έγινε στις 24 Απριλίου του 2005.

Γεννήθηκε στην Βαυαρία και είναι και Γερμανός υπήκοος και υπήκοος Βατικανού.

Ακολούθησε την ιεροσύνη το 1951 και από τότε καθιερώθηκε ως ένας αξιόλογος θεολόγος ο οποίος έγινε και καθηγητης Πανεπιστημίου το 1958.

Μετά από μια μακροχρόνια καριέρα ως ακαδημαϊκός, έγινε Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράϊζινγκ και Καρδινάλιος το 1977.

Το 1981, μετακόμισε στην Ρώμη και από το 2002 έως την ενθρόνισή του, ήταν Πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων δήλαδή, πρώτος ανάμεσα σε όλους του Καρδινάλιους.

Πριν γίνει Πάπας θεωρείτο μεγάλη μορφή στο Βατικανό και με μεγάλη επιρροή σε όλα τα κέντρα αποφάσεων.

newsit.gr