Ο …κακός μας ο καιρός!

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία – Οδηγίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, προβλέπει για την Πέμπτη η ΕΜΥ.
Ειδικότερα, αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία.
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρές. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Αναλυτική η πρόγνωση του καιρού:

Αττική
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Βροχές και πιθανώς καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και κυρίως από τις απογευματινές ώρες.
Στις βορειότερες περιοχές καταιγίδες, που πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Πιθανότητα βροχών κυρίως στις Κυκλάδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού αιγαίου θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και το βράδυ καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων και χιονοπτώσεων. Ειδικότερα:
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.