Ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ως «απάντηση στην απαξίωση της πολιτικής» και στην «αμφισβήτηση των  πολιτών στις υπάρχουσες διαδικασίες που πολλαπλασίασε η οικονομική  κρίση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας  Λοβέρδος τη δυνατότητα ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Τη δυνατότητα αυτή θα καταθέσει ως πρόταση νόμου στη Βουλή τον Ιούνιο, όπως εξήγησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις βασικές θέσεις του κόμματός του επ’ αυτού.
«Θέλουμε» είπε ο Α. Λοβέρδος «να δοθεί η δυνατότητα σε ένα πολιτικό κόμμα να μπορεί να παραιτείται της κρατικής χρηματοδότησης, εφόσον εξεύρει ιδιωτική». Βασικές αρχές της πρότασης του κόμματός του είναι αφενός να μπορούν, εκτός από τους πολίτες, χρηματοδότες να είναι και τα νομικά πρόσωπα και αφετέρου να μην υπάρχει ανώτατο όριο στην χρηματοδότηση.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι χορηγίες θα διεκπεραιώνονται μέσω μη κερδοσκοπικών ενώσεων οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, συλλέγοντας και τα πλήρη στοιχεία του κάθε χρηματοδότη. Στοιχεία τα οποία θα υποχρεούνται τα κόμματα να αναρτούν σε μηνιαία βάση. Η ίδια δυνατότητα, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας, όπως είπε, θα μπορούσε να δοθεί και στους βουλευτές ως προς την αποζημίωσή τους.
Ο κ. Λοβέρδος έθεσε παράλληλα και θέμα διαχείρισης γενικότερα της χρηματοδότησης των κομμάτων, είτε αυτή είναι κρατική είτε ιδιωτική, ή συγκερασμός και των δύο. Ειδικότερα εξήγησε ότι η λογιστική διαχείριση των κομμάτων, με βάση την ισότητα και τη διαφάνεια, θα πρέπει να γίνεται τόσο με την αποτύπωση των δαπανών όσο και με την τήρηση λογιστικών βιβλίων.
«Πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνηθεί ένας ενιαίος, για όλα τα κόμματα, τρόπος τήρησης λογιστικών βιβλίων. Η σημερινή κατάσταση επιτρέπει την καχυποψία και παρέχει εύκολα επιχειρήματα στους συκοφάντες και τους δημαγωγούς», προσέθεσε.

newsit.gr