Κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο και φαρμακείο από την Εκκλησία στον ΄Εβρο

Στην στήριξη των οικονομικά αδύνατων οικογενειών στον ακριτικό Έβρο προχώρησαν σήμερα από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εγκαινιάζοντας στην Ορεστιάδα μονάδα υψηλής κοινωνικής διακονίας που αποτελείται από Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο και Φαρμακείο.

Η μονάδα στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού και Πνευματικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως,θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 350 εμπερίστατεςοικογένειες και το Ιατρείο χρηματοδοτεί και στηρίζει η Lidl Hellas.

Τα εγκαίνια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ορεστιάδα τέλεσε στις 12.30μ.μ, οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΔιδυμοτείχουΟρεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός παρουσία του Γενικού Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα, του εκπροσώπου του ΔΣ της Lidl Hellas κ. Θωμά Κυριάκη, του Δημάρχου Ορεστιάδος κ. Δημητρίου Μουζά, του Βουλευτή της Ν.Δ.Αλεξανδρου Δερμετζόπουλου, του Ταξίαρχου της 3ης ΜΚ ταξιαρχίας Δημήτριου Γλημή, εκπροσώπων της περιφέρειας και πλήθος κόσμου.

Το ιατρείο θα είναι στελεχωμένο από εθελοντές ιατρούς παθολόγο, παιδίατρο, ουρολόγο, καρδιολόγο και οφθαλμίατρο και θα δέχεται τους ανασφάλιστους πολίτες του ακριτικού Έβρου από τις περιοχές του Διδυμοτείχου, του Σουφλίου και της Ορεστιάδος δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00 προσφέροντας ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο που επίσης άνοιξε τις πόρτες του.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στηρίζουνεπίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και λειτουργεί με τη συμβολή του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ» υιοθετεί τις ανάγκες των κατοίκων της ακριτικής Ορεστιάδος και εξυπηρετεί 150 οικογένειες.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνόςστην προσφώνηση του αναφέρθηκε στην προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» λέγοντας:«Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου σήμερα ξαναγεννιέται η ελπίδα στις ψυχές των συνανθρώπων μας που χρειάζονται αλληλεγγύη και συμπαράσταση» και πρόσθεσε « οι περήφανοι κάτοικοι του Βορείου Έβρου δεν είναι λίγες οι φορές που αισθάνονται εγκατάλειψη.

Η Εκκλησία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα,στέκεται δίπλα τους όχι υποκαθιστώντας το κράτος αλλά βοηθώντας το».   Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα των ακριτών και έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες λέγοντας « η Ορεστιάδα δενείναι απλά η πιο ακριτική πόλη της Ελλάδος αλλά είναι και η πύλη που ενώνει τον Βορρά με την Ανατολή. Εδώ είναι τα σύνορα της Ευρώπηςκαι αυτό ας το καταλάβουν όλοι».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ.Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέφερε ότι η καρδιά, η σκέψη, το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου βρίσκεται, συνεχώς, στην ακριτική Ελλάδα, στους Έλληνες που ζουν σε αντίξοες συνθήκες.

«Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, τόνισε, η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στρέφει την προσοχή της σε μια περιοχή που αποτελεί το άκρο της Ευρώπης, την πύλη ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες».

Ο κ. Δήμτσας ανέφερε επίσης οτι «στην Ορεστιάδα, με τις ευλογίες, την εργατικότητα και τις ξεχωριστές ικανότητες του Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνού, εγκαινιάζεται μία κοινωνική προσφορά στους ακρίτες που έχουν ανάγκη.Υποστηρίζουμε, πρόσθεσε, τις ακριτικές μας γωνιές με ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τους αδύναμους για φαγητό, γιατρό, φάρμακο, νέες τεχνολογίες για τα παιδιά και τη σπουδή τους.

Οι ακρίτες είναι η καρδιά της Ελλάδας» Τέλος ευχαρίστησε την Διοίκηση της LIDL HELLAS για την συνεισφορά στη δημιουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής αλλά και την διαρκή υποστήριξη της στην λειτουργία του προς όφελος των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας στον Ακριτικό Έβρο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, τους εθελοντές που συνέβαλαν στην πραγμάτωση του έργου καθώς και τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ορεστιάδας π. Βαρθολομαίο Αστεριάδη για τον ζήλο του, την επιμέλεια και τη συνεργασία του με στελέχη της «Αποστολής».

Στην ομιλία του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lidl Hellas κ. Θωμάς Κυριάκηςεπεσήμανε ότι «Η Lidl Hellas σύμμαχος και συνοδοιπόρος της «Αποστολής» στην υπεράσπιση των ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτών που βιώνουν δυσκολίες, συμβάλλει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, στηρίζει δυναμικά τις κοινωνίες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες εκδηλώνοντας την αγάπη και τη συμπαράστασή της στους συνανθρώπους μας».

Dogma.gr