60 μαθητές ήταν μέσα στο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Σαν Φρανσίσκο

Δυο νεκροί και 182 τραυματίες από τη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Asiana Airlines, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Δύο νεκροί και 182 τραυματίες μεταξύ των 307 επιβαινόντων, εκ των οποίων 16 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών.

“Η ουρά του αεροσκάφους άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο”

Όλοι οι επιβάτες της πτήσης 214 από τη Σεούλ καταμετρήθηκαν τελικά χθες βράδυ και 123 επιβαίνοντες είναι σώοι, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία του Σαν Φρανσίσκο.

“Η ουρά του αεροσκάφους άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο”, εξήγησε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών, που έστειλε τετραμελή ομάδα ειδικών να εξετάσει την άτρακτο.

Η Asiana Airlines ανακοίνωσε ότι 141 Κινέζοι, μεταξύ τους οι δύο που έχασαν τη ζωή τους, σε σύνολο 291 επιβατών βρίσκονταν στο αεροσκάφος, μεταξύ αυτών 60 μαθητές και οι καθηγητές τους, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στο μεταξύ ένας Κινέζος που διεσώθη είπε ότι το αεροσκάφος “πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος” πριν προσγειωθεί.

“Το αεροσκάφος πετούσε ήδη πολύ χαμηλά εκείνη τη στιγμή”

Ο Σου Ντα, ο διασωθείς επιβάτης, διηγήθηκε την τραυματική του εμπειρία στο κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV: “Παρατήρησα ότι το αεροσκάφος πετούσε αρκετά χαμηλά τη στιγμή της προσγείωσης. Ετοιμαζόταν να αγγίξει το έδαφος όταν ξαφνικά επιτάχυνε και η μύτη του άρχισε να ανεβαίνει”.

“Το αεροσκάφος πετούσε ήδη πολύ χαμηλά εκείνη τη στιγμή”, συνέχισε ο Σου προσθέτοντας ότι “αισθάνθηκε μια πρόσκρουση”.

“Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν και μια έντονη δυσοσμία άρχισε να εξαπλώνεται στην καμπίνα. Είδα επίσης σπίθες από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους”.

Μετά την προσγείωση, στην καμπίνα επικρατούσε “μεγάλη αναστάτωση”, στο πίσω μέρος του αεροσκάφους είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα και η κουζίνα είχε εξαφανιστεί.

Ο Σου και η γυναίκα του πήραν στα χέρια τις αποσκευές τους και βγήκαν από την πίσω πλευρά του αεροπλάνου. Ο άνδρας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν απ’ έξω και μαύρος καπνός να αναδύεται από το αεροπλάνο.

 

Η συντριβή δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη

Οι νοτιοκορεατικές αερογραμμές Asiana Airlines ανακοίνωσαν σήμερα ότι η συντριβή ενός από τα Μπόινγκ 777 του στόλου της στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, παρότι αρνήθηκαν να πουν αν οφείλεται σε λάθος του πιλότου.

“Επί του παρόντος βεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στη μηχανή ή στους κινητήρες του αεροσκάφους 777-200”, είπε ο Γουν Γουνγκ-ντου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, προσθέτοντας ότι οι πιλότοι του αεροσκάφος έχουν μακρά εμπειρία με σχεδόν 10.000 πτήσης ο καθένας.

Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει που να υποδεικνύει ότι η συντριβή του νοτιοκορεάτικου αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Asiana Airlines, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια, ανέφερε νωρίτερα ο πράκτορας της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), Ντέιβιντ Τζόνσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συντριβή Boeing 777 στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο – 2 νεκροί και 130 τραυματίες

Εικόνες από τη συντριβή του Boeing 777 στο Σαν Φραντσίσκο

Asiana Airlines: Το… ιστορικό της πριν από τη συντριβή στο Σαν Φραντσίσκο με τη μοιραία πτήση του ’93