Ο Ελληνικός Τύπος της Αυστραλίας έγινε εκατό χρονών!

Ο Ελληνικός Τύπος της Αυστραλίας συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής! Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Μάλιστα, η πρώτη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφόρησε πριν εκατό χρόνια εξακολουθεί και κυκλοφορεί έως σήμερα έστω και με άλλο όνομα, έστω και μηνιαία!
Η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας ήταν η «Αυστραλίς» με εκδότη, συντάκτη και τυπογράφο τον Στρατή Βενλή, 31 χρόνων, γεννημένο στην Αίγυπτο, από Μυτιληνιούς γονείς.

Μορφωμένος, με 3-4 ξένες γλώσσες, ανήσυχος και εργατικός, ο Βενλής έφτασε στη Δυτική Αυστραλία το 1904 και παρέμεινε εκεί όπου και άνοιξε ένα μικρομάγαζο. Το 1912 μετακόμισε στη Μελβούρνη και την άλλη κιόλας χρονιά, το 1913, προχώρησε και έβγαλε την εφημερίδα του, εγκαινιάζοντας έτσι τον ελληνόφωνο Τύπο στην Πέμπτη Ήπειρο.

Πρωτοπόρο και σπουδαίο για την παροικία, ήταν και το τυπογραφείο που ίδρυσε ο Βενλής, με τυπογραφικά στοιχεία, που καθώς φαίνεται έφερε από την Αίγυπτο. Στο τυπογραφείο αυτό, που από την αρχή έκανε διάφορες τυπογραφικές εργασίες, στοιχειοθετήθηκε το 1916 και το πρώτο ελληνικό βιβλίο, το περίφημο «Η Ζωή εν Αυστραλία».

Σε μικρό σχήμα και τετρασέλιδη, η εφημερίδα του Βενλή ήταν επιμελημένη, σε στρωτή καθαρεύουσα – και κατανοητές ελλείψεις.
Αλλά η πορεία ήταν δύσκολη, με τα 80 και 100 φύλλα κυκλοφορίας, η συνέχιση της έκδοσης καταντούσε πραγματική δοκιμασία. Παρ’ όλα αυτά η «Αυστραλίς» κράτησε. Αραιώνοντας τις εκδόσεις της, όταν δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, πέρασε τη θύελλα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά μετακόμισε στο Σίδνεϊ, ελπίζοντας ότι εκεί, με τον κάπως παραπάνω Ελληνισμό, θα είχε καλύτερη τύχη.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες όμως παρέμεναν. Ο κόσμος λίγος. Τα έσοδα ανεπαρκή. Ώσπου στο τέλος, υποχρεώθηκε να την πουλήσει στον ιερέα Δ. Μαρινάκη, εφημέριο της Κοινότητας Σίδνεϊ. Από κει και πέρα η εφημερίδα μετονομάστηκε σε «Εθνικό Βήμα», άλλαξε ακόμα τρεις-τέσσερις ιδιοκτήτες, για να φτάσει στις μέρες μας σαν το «Βήμα της Εκκλησίας» και με νέο ιδιοκτήτη την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Η δεύτερη ήταν η «Ωκεανίς» που κυκλοφόρησε το 1914. Εκδότης της ήταν ο Γεώργιος Νικολαΐδης, που καταγόταν από την Κύπρο και μετανάστευσε, μέσω Αιγύπτου, στην Αυστραλία το 1913.

Η «Ωκεανίς», η πρώτη ελληνική εφημερίδα της Νότιας Αυστραλίας κυκλοφορούσε σε όλη την ήπειρο, ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία
Στα 100 χρόνια της ιστορίας του ελληνικού τύπου στην Αυστραλία εκτιμάται ότι κυκλοφόρησαν σχεδόν 110 ελληνικές εφημερίδες.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι ομογενειακές εφημερίδες συρρικνώνονται και λιγότερες από έξι κυκλοφορούν μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.