Ερωτήματα για τη χρήση θανάσιμης βίας κατά το πανδαιμόνιο στην Ουάσινγκτον

Δεν έχουν εξαφανιστεί τα ερωτηματικά για το εάν ήταν ενδεδειγμένη η αντίδραση των αρχών κατά τη διάρκεια του πανδαιμονίου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όταν μία άοπλη 34χρονη, με ένα κορίτσι ενός έτους στο αυτοκίνητό της, χτύπησε οδόφραγμα στο Λευκό Οίκο πριν φύγει με ταχύτητα για το Καπιτώλιο -για να την ακολουθήσουν, πυροβολώντας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, από τις σφαίρες των οποίων έπεσε τελικά νεκρή.

Η αστυνομία αναφέρει ότι η γυναίκα, η 34χρονη Μίριαμ Κάρεϊ, ήταν «ψυχολογικά ασταθής» και φαίνεται να πίστευε ότι είχε κάποιου είδους επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η Κάρεϊ ήταν κάτοικος του Κονέκτικατ και φαίνεται ότι είχε φτάσει μόλις στην Ουάσινγκτον με το αυτοκίνητό της πριν το περιστατικό, έχοντας στο αυτοκίνητο την ενός έτους κόρη της.

Μετά από συνομιλίες με τους οικείους της κατά την έρευνα της υπόθεσης, η αστυνομία αναφέρει ότι η 34χρονη αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.

Στο παρελθόν, σύμφωνα με αναφορές των οικείων της, είχε κάνει διάφορες αναφορές γύρω από τον αμερικανό πρόεδρο, πιστεύοντας, όπως φαίνεται, ότι συνομιλούσε μαζί του. Η μητέρα της ισχυρίστηκε ότι η 34χρονη είχε πάθει επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση της κόρης της, Έρικα, πριν από έναν χρόνο.

Η τεράστιας έκτασης αστυνομική κινητοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης δεν προξενεί εντύπωση, καθώς το περιστατικό ξεκίνησε από το Λευκό Οίκο· συζήτηση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει όμως η ετοιμότητα των ένστολων να χρησιμοποιήσουν θανάσιμη βία και να ανοίξουν πυρ στο δρόμο, την ώρα μάλιστα που η οδηγός του οχήματος δεν είχε πυροβολήσει.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η αστυνομία του Καπιτωλίου και τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας (η φρουρά του αμερικανού προέδρου), πυροβόλησαν σε δύο διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι αστυνομικές αρχές μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ έχουν αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση πυρών εναντίον κινούμενου οχήματος, σημειώνει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές, τονίζεται, εάν παραβιάστηκε ή όχι ο κανονισμός για χρήση βίας που έχουν η φρουρά του προέδρου και η αστυνομία του Καπιτωλίου -εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα αντίγραφα των εσωτερικών τους κανονισμών, αναφέρει η Washington Post.

Ανάλογα ερωτήματα εξέφρασαν και οι δύο αδελφές της 34χρονης μιλώντας σε πλήθος δημοσιογράφων μετά το περιστατικό. «Πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος από το να πυροβολήσεις και να σκοτώσεις ένα μεμονωμένο πρόσωπο» είπε η μία, «δεν χρειάζονταν όπλα, δεν της άξιζε να πεθάνει» είπε η δεύτερη.

Newsroom ΔΟΛ