Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Οκτωβρίου 2013

Σε πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και διασύνδεσή του με το φυσικό αέριο, σε αναταράξεις στην Αστυνομία εξαιτίας του σκανδάλου της Δρομολαξιάς, στις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε οργανωμένη προσπάθεια να πληγεί το ΑΚΕΛ και για σκευωρία σε βάρος του κόμματός του, στις δηλώσεις Εγκεμέν Μπαγίς για το Κυπριακό και σε μια νέα πρωτοβουλία με στόχο τη σωστή διακυβέρνηση του τόπου, αναφέρονται στα πρωτοσέλιδα τους οι σημερινές εφημερίδες.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Εξοντωτικές πιέσεις για λύση εξπρές» αναφέρεται σε προσπάθειες σε τρεις άξονες για να κοπεί η φόρα της Κυπριακής Δημοκρατίας ν’ αναδειχθεί σε ενεργειακό «παίχτη» στην περιοχή. Γράφει επίσης για αφόρητες πιέσεις για επίλυση-αστραπή του κυπριακού προβλήματος, που συνδέεται με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δηλώνει ότι το 2014 θα είναι «πάρα πολύ δύσκολη χρονιά». Σε άλλο θέμα η «Σ» κάνει αναδρομή στα γεγονότα του σκανδάλου της Δρομολαξιάς.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Αναταράξεις στην Αστυνομία» γράφει ότι το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς προκαλεί απανωτές αναταράξεις στους κόλπους της Αστυνομίας, με υψηλόβαθμο στέλεχός της να βρίσκεται υπό διερεύνηση για τον τρόπο που ενήργησε σε βάρος μάρτυρα κατηγορίας και για μη εκτέλεση διαταγμάτων. Γράφει ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες για διεξαγωγή δύο ερευνών. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι στις 28 Οκτωβρίου θα βρίσκονται στην Κύπρο κλιμάκια της Τρόικας για τη δεύτερη αξιολόγηση σε σχέση με την υλοποίηση του Μνημονίου. Αλλού γράφει ότι η ακροδεξιά τρομοκρατεί την Ευρώπη.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οργανωμένη προσπάθεια να πληγεί το ΑΚΕΛ» γράφει ότι o ΓΓ του ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι είναι προφανές πως υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά των κομμάτων της Κυβέρνησης εδώ και μήνες να αποδυναμωθεί το ΑΚΕΛ και να απαξιωθεί στη συνείδηση του κυπριακού λαού, επειδή είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Αλλού γράφει ότι παλαιότερες δηλώσεις του Λίλλη διαψεύδουν σημερινές καταθέσεις του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντοπίστηκε μαζικός τάφος με πέντε αγνοούμενους μεταξύ τους και ένα μωρό.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Πρόεδρος πίσω από τη σκευωρία» φιλοξενεί συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος λέει για τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι «όσο κι αν ο ίδιος θέλει να κρυφτεί είναι από την κυβέρνησή του που εξυφαίνονται όλες αυτές οι μεθοδεύσεις σε βάρος του ΑΚΕΛ». Η «Κ» φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Μάρκου Κυπριανού ο οποίος δημοσιοποιεί την απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ χωρίς όμως να στηρίζει είτε τον Μάριο Καρογιάν, είτε τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση προχωρεί σε ξήλωμα του λειψού ΔΣ που έχει απομείνει στη Cyta.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βάλε μυαλό στο κεφάλι σου» γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε με θράσος ότι «σίγουρα εκείνη η καρέκλα (προεδρία της Κύπρου) έχει κάποιον ιό και όποιος κάθεται κολλά». Αλλού η «Μ» γράφει «tefal» η Χρυσή Αυγή, δεν κόλλησε η λάσπη και ότι έωλες και νεοφανείς οι νομικές διαδικασίες καταγγέλλουν νομικοί, πολιτικοί και ΜΜΕ. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του βουλευτή ΔΗΣΥ Αριστοτέλη Μισού, ο οποίος δηλώνει ότι θα αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail», με τίτλο «Κάλεσμα για καθαρή διακυβέρνηση» γράφει ότι δεκαετίες κακής διακυβέρνησης έχουν σχεδόν καταστρέψει την Κύπρο και πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ένα δεσμευτικό σύστημα κανονισμών, δηλώνει ο Πέτρος Φλωρίδης, επικεφαλής πρωτοβουλίας που εργάζεται για την εισαγωγή ενός ζωτικής σημασίας κώδικα πρακτικής. Σε άλλο θέμα γράφει για την κηδεία του βετεράνου συνδικαλιστή Παντελή Βαρνάβα. Αλλού γράφει ότι ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστηρίζει τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΒΑ)