Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Νοεμβρίου 2013

Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν στο κύριο θέμα τους τις χθεσινές δηλώσεις της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας Αντρης Αντωνιάδου για πάρτι εκατομμυρίων ευρώ  στελεχών της τράπεζας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα μεταξύ 2006-2009.

Προβάλλονται επίσης η υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, το πόρισμα ιατροδικαστικής εξέτασης για το θάνατο Ελληνίδας λεχούσας τη Δευτέρα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο θάνατος της Ανδρούλας Κατσουρίδου καθώς και η απαίτηση για αποζημιώσεις προς τον εργολάβο στο έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, η επιστροφή 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης που είχαν κλαπεί από εκκλησίες στα κατεχόμενα και κατέληξαν στη Γερμανία και άλλα θέματα.
Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Χρυσά bonus για τρία χρόνια» γράφει για πάρτι εκατομμυρίων παροχής bonus που συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Μοιράστηκαν 17.7 εκ. σε στελέχη της Τράπεζας στην Κύπρο και άλλα 33,3 εκ. στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος απαντώντας είπε ότι ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας οι ισχυρισμοί της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Αντρης Αντωνιάδου.  Η «Α» γράφει ότι σήμερα υποβάλλονται οι υποψηφιότητες στο ΔΗΚΟ. Σχεδόν 40 χιλιάδες μέλη θα κληθούν την 1η Δεκεμβρίου να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο ανάμεσα στους Μάριο Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλο. Γράφει αλλού ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Κύπρος θα υποβάλει το Σχέδιο Εφαρμογής Εγγύησης για τη νεολαία.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «52εκ. ευρώ σε μπόνους» και γράφει ότι συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής σχετικά με τη διαχείριση της Λαϊκής Τράπεζας και ιδίως τα μπόνους των εκατομμυρίων που μοιράστηκαν σε στελέχη της σε Κύπρο και Ελλάδα την ίδια ώρα που η τράπεζα όδευε προς λουκέτο. Αλλού γράφει ότι η Τρόικα έδεσε χειροπόδαρα Κυβέρνηση και Βουλή και κούφιες έμειναν οι δεσμεύσεις για μείωση επιτοκίων με νομοθεσία.  Αναφέρεται επίσης σε αποζημιώσεις 3 εκατ. Ευρώ που ζητά ο Μιλτιάδης Νεοφύτου για καθυστερήσεις στο έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και ρίχνει ευθύνες στον αρχιτέκτονα.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Λαϊκή…πανήγυρις σε πάρτι εκατομμυρίων» γράφει ότι έσπασε ο ‘μεγάλος κουκουμάς’ και κατέρρευσε η Τράπεζα. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι θα διερευνηθεί από την Νομική Υπηρεσία κατά πόσο η διαχείριση της τράπεζας παραπέμπει σε ‘βαρύτατα ποινικά αδικήματα’”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι περνά σε ιδιώτες η διαχείριση του Κρατικού Λαχείου και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η «Σ» προβάλλει επίσης ότι οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις θα καταδείξουν τα αίτια του θανάτου της Δήμητρας Μαναριώτη που απεβίωσε λίγα εικοσιτετράωρα μετά που γέννησε .

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της «Γλέντι Δισεκατομμυρίων» και γράφει ότι ξέφρενο γλέντι δισεκατομμυρίων ευρώ με μπόνους και άλλες ανορθόδοξες πρακτικές είχε στηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα από το 2006-2011. Προβάλλει επίσης ότι επαναπατρίσθηκαν χθες 173 αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης από λεηλατημένες εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Ντικμέν Αϊντίν στη Γερμανία. Η «Χ» γράφει ότι ύστερα από μια σκληρή μάχη που έδωσε για αρκετά χρόνια με τον καρκίνο, η σύζυγος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Ανδρούλλα Κατσουρίδου, έφυγε χθες από τη ζωή. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα από τον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

«Ως κουκουμά χρησιμοποιούταν η Λαϊκή» γράφει η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, προσθέτοντας ότι γύρω στα 52 εκ. πληρώθηκαν ως μπόνους μεταξύ 2006-2009, σύμφωνα με την διαχειρίστρια της Τράπεζας, Αντρη Αντωνιάδου. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την επιστροφή των 173 αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης που είχαν κλαπεί από τις κατεχόμενες εκκλησίες μετά την τουρκική εισβολή του 1974.  Η «CM» αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη σχολιάζοντας τις αρνητικές προβλέψεις του οίκου Fitch για μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση και ανάπτυξη το 2017 ο οποίος είπε ότι θα διαψευστούν πολύ νωρίτερα οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης.

Η «The Cyprus Daily» κάτω από τον τίτλο «Μπόνους μπονάνζα» γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα λειτουργούσε ως κουκουμάς για υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα και στην Κύπρο με μπόνους που έφθασαν τα 52 εκ. ευρώ μεταξύ 2007-2012. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η Πόλη Χρυσοχούς είναι ανάμεσα στους 19 προορισμούς που έχουν πάρει βραβείο άριστου ευρωπαϊκού τουριστικού προορισμού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος European Destinations of Excellence- EDEN 2013 «Accessible Tourism”. Αναφέρεται αλλού στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος και την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ο οποίος είπε ότι ο κ. Ερντογάν αντί δηλώσεων αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έπρεπε να επιδείκνυε καλή θέληση και να αποδείκνυε έμπρακτα ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας περί δήθεν σύντομης λύσης του Κυπριακού αντανακλούν πραγματικές προθέσεις.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)