Zaman: “Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ουδόλως συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας”

Το «αίτημα» της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εμφανίζεται όλο και συχνότερα στον Τύπο και στα ΜΜΕ της Τουρκίας. Οχι πάντοτε υπέρ της «αδιόρατης επιθυμίας και ελπίδας» των εθνικιστικών οργανώσεων και πολλών υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση τοποθετεί αυτή την επανεμφάνιση του «προβλήματος Αγια Σοφία» στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογαν να κινητοποιήσει την εθνικιστική συντηρητική παράταξη εν όψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, οι οποίες μπορεί να κρίνουν την πολιτική πορεία του πρωθυπουργού και, γενικότερα, της Τουρκίας.

Το ζήτημα της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας «αποτελεί δώρο στους εθνικιστές και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους», γράφει ο Ορχάν Κεμάλ Τσενγκίζ στην φιλοκυβερνητική «Zaman». «Η μετατροπή της σε τζαμί θα αποτελέσει τεράστιο λάθος, έλλειψη σεβασμού στην ιστορία και την παράδοση της Τουρκίας», γράφει. Και συνεχίζει. «Δεν έχει έλλειψη από τζαμιά η Ισταμπουλ ούτε η περιοχή της Αγιάς Σοφιάς» προβάλλοντας μια συμβιβαστική ιδέα:

«Νομίζω ότι πρέπει είτε να παραμείνει ως μουσείο είτε, αν πραγματικά είναι απαραίτητο να ανοίξει ως χώρος προσευχής, να ξανανοίξει ως τζαμί-εκκλησια. Μετατρέποντας την Αγια Σοφία σε τζαμί ικανοποιούμε ίσως τα εθνικιστικά αισθήματα αλλά δεν παρέχουμε ένα θετικό κίνητρο για την κοινή κληρονομία των ανθρώπων».

Διευρύνοντας το ζήτημα ο αρθρογράφος της Zaman καταλήγει: «Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ουδόλως συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Η άρνηση της κληρονομιάς των χριστιανών και των εβραίων της Τουρκίας αποτελεί την κύρια πηγή του δημοκρατικού μας ελλείμματος. Κι αυτό επειδή η Τουρκία αποφεύγει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να αρνείται την πολυεθνική και παραθρησκευτική συγκράτηση της. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα ενισχύσει την άρνηση του παρελθόντος και την διαφορετικότητα της χώρας. Η Αγια Σοφία θα χαμογελάσει όταν αυτή η χώρα εξασφαλίσει την ειρήνη με την Ιστορία και την πολυ-εθνοθρησκευτικη ταυτότητα».

Πηγή: Parapolitika.gr