Αλαλούμ με τη φορολόγηση ομολόγων – Αναταραχή στις αγορές

Ένα πρωτοφανές αλλαλούμ προκλήθηκε σχετικά με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη που αφορά την φορολόγηση κατόχων ομολόγων της Ελλάδας από το εξωτερικό , η οποία στάθηκε αφορμή σύμφωνα με το Reuters για μεγάλη άνοδος του spread.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο η μεταφρασμένη στα Αγγλικά εγκύκλιος που κυκλοφόρησε στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Burse), προβλέπει την επιβολή αναδρομικού φόρου, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο φόρος που κυμαίνεται από 20% για φυσικά πρόσωπα και φθάνει το 33% για τα νομικά θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 25η Ιουνίου. Η εγκύκλιος (1117/25.04.2014) ορίζει ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν αναμενόμενες: Ενδεικτικά, σε κάποια στιγμή η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί στο 6,77% (από 6,32% χθες) και το περιθώριο (Spread, η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%.

Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινήσεις διαψεύδοντας πως υφίσταται φορολόγηση στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή και «οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, γεννούνται ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί έπρεπε να προχωρήσει στη διάψευση αφότου προκληθεί αυτή η βίαιη άνοδος του Spread και γίνει αυτό το αλαλούμ.

Και δεύτερον, ποιανού έμπνευση ήταν αυτή η περιβόητη εγκύκλιος;

Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών

ΠΗΓΗ: newpost.gr