Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί στην Βικτώρια

Την απόφασή τους να διαμαρτυρηθούν οι εκπαιδευτικοί Νεοελληνικών σε “σε όλα τα πολιτικά και κυβερνητικά κλιμάκια” για τις λίγες ώρες διδασκαλίας Ελληνικών που έχουν τα Προγράμματα των δημοσίων σχολείων στην Βικτώρια, ενέκρινε το Συνέδριο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών, που συνήλθε στην Βικτώρια της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, το Συνέδριο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών  πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, με τη συμμετοχή εκατό περίπου εκπαιδευτικών Νεοελληνικών.  Στο Συνέδριο παρουσίασαν μελέτες τους δεκαοκτώ εκπαιδευτικοί. Οι σύνεδροι έθιξαν πολλά θέματα και μοιράστηκαν στους εκπαιδευτικούς διδακτικές ενότητες για να εμπλουτίσουν το διδακτικό υλικό τους.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών αφιέρωσε το Συνέδριό του σε όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρέτησαν για πολλά χρόνια την ελληνομάθεια στην Πολιτεία της Βικτώριας.

Ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι τα κρατικά σχολεία τα οποία διδάσκουν την ελληνική γλώσσα όλο και λιγοστεύουν στη Βικτώρια.
Συγκεκριμένα το 1991 τα Ελληνικά διδάσκονταν σε 38 δημόσια δημοτικά σχολεία στη Βικτώρια, 48 γυμνάσια, ενώ υπήρχαν 14 δίγλωσσα προγράμματα στα οποία εργάζονταν 105 εκπαιδευτικοί Ελληνικών. Το 2013 Ελληνικά διδάσκονται μόνο σε 13 δημοτικά, 8 γυμνάσια, υπάρχει ένα δίγλωσσο πρόγραμμα και διδάσκουν μόλις 29 εκπαιδευτικοί τη γλώσσα μας.

Το Συνέδριο ενέκρινε πρόταση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών να γίνουν διαμαρτυρίες σε όλα τα πολιτικά και κυβερνητικά κλιμάκια για τις πολύ λίγες ώρες που χορηγούν τα σχολεία για τη διδασκαλία μιας δεύτερης γλώσσας. Συγκεκριμένα, πολλά Δημοτικά Σχολεία αναφέρθηκε ότι παρέχουν μόνο 50 λεπτά την εβδομάδα για να διδάξουν οι εκπαιδευτικοί μια δεύτερη γλώσσα στους μαθητές τους. Επίσης σε σχολεία που οι μαθητές διδάσκονται Ελληνικά στο δημοτικό δεν υπάρχει η γλώσσα στο πλησιέστερο γυμνάσιο για να την συνεχίσουν.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς που παρευρέθηκαν στο συνέδριο όπως γίνουν πιο ενεργά μέλη έτσι ώστε να σταματήσουμε την απώλεια προγραμμάτων διδαχής της Ελληνικής Γλώσσας. Τονίστηκε, επίσης, ότι, ως εκπαιδευτικοί, το πιο δυνατό μας επιχείρημα για την προώθηση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας είναι ότι τα διδακτικά μας προγράμματα, τα οποία διδάσκουμε, είναι αποτελεσματικά και καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε δίγλωσσους πολίτες της Αυστραλίας με πολύ λίγη οικονομική υποστήριξη από το κράτος. Ενώ αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα άλλων γλωσσών, που επιχορηγούνται με τεράστια ποσά από το κράτος, τα αποτελέσματα της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών τους δεν συγκρίνονται με τις επιτυχίες των μαθητών που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ανακοίνωσε, επίσης, τη διοργάνωση διαγωνισμού απαγγελίας ποίησης, ο οποίος θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να γιορτάσουμε σε μια μέρα την ομορφιά της ελληνικής μας ποίησης.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 3 Ιουνίου, με θέμα «Η Διδασκαλία των Νεοελληνικών: Επιτυχίες και Προοπτικές».  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας, είχε αποφασίσει να αφιερώσει το φετινό Ετήσιο Συνέδριό του σε όλους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Ελληνικά.

Σκοποί του συνεδρίου ήταν:
1. Να δώσει την ευκαιρία στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν διαλέξεις για επιτυχημένα προγράμματά τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έργο τους καθώς διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό στα σχολεία τους.
2. Να συζητηθούν τρόποι για προώθηση Ελληνικών Προγραμμάτων των κρατικών και ιδιωτικών ημερήσιων και απογευματινών σχολείων προς τους γονείς της Βικτώριας.
3. Να προωθήσει την αξία και τα οφέλη της ελληνικής γλώσσας.
4. Να βοηθήσει στην αλληλογνωριμία και την αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε όλους τους φορείς.
Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσφέρει πολλά στην Ελληνομάθεια. Με το Συνέδριο ήθελαννα προβάλλουν το έργο όλων των σχολείων που διδάσκουν Ελληνικά και να αναγνωρίσουμε την παρουσία και την προσφορά των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου είχε ως ακολούθως:

Conference Program
8.30-9.00 Εγγραφές συνέδρων – Registration of participants
9.00-9.05 Γιάννης Μηλίδης, αντιπρόεδρος MGTAV, συντονιστής του Συνεδρίου, Καλωσόρισμα MGTAV and ACARA
9.05-9.10 Κώστας Δημαράς, πρόεδρος MGTAV, χαιρετισμός
9.10-9.20 Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Χριστίνα Σημαντιράκη, χαιρετισμός
9.20-9.25 Βασίλειος Γκόκας, σύμβουλος Εκπαίδευσης Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης, χαιρετισμός
9.25-9.45 Thérese Mercader, Manager, Languages Unit Learning and Teaching Division, Department of Education and Early Childhood Development “The Victorian Government’s Languages Vision and its relevance to the teaching of Modern Greek”
9.45-10.10 Kyriaki Kousourakis, Head of LOTE, Oakleigh Grammar “Pre & Post Testing with the help of IT”
10.10-10.30 John Tatoulis, CEO, Hellenic Museum “Gods, Myths and Mortals” – Greek Treasures across three millennia: a collection on from the Benaki Museum in Athens and its relevance to Greek classes.
10.30-10.50 Πρωινό διάλειμμα – Morning break
10.50-11.10 Γιάννης Μηλίδης, Aquinas College, “Μια σύγχρονη μέθοδος διδαχής της έκθεσης: μεθοδoλογία, υποστήριξη, δημιουργία και ο ρόλος του διδάσκοντος”
11.10-11.30 Βασίλειος Γκόκας, σύμβουλος Εκπαίδευσης Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης, “Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού μέσα από δραστηριότητες έρευνας της Προσωπικής και Οικογενειακής Ιστορίας των μαθητών”
11.30-11.50 Χρήστος Ιωαννίδης, Μουσικοσυνθέτης, “Το τραγούδι ως εργαλείο μάθησης της ελληνικής γλώσσας”
11.50-12.10 Διονυσία Διακοδημητρίου, Alphington Grammar – Φρειδερίκη Περτίλε, Κοινοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου, “Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, στις αμμουδιές του Ομήρου”
Μαθητικός Διαγωνισμός Απαγγελίας Ελληνικής Ποίησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας
12.10-12.30 Κωνσταντίνα Μπαρκάτσα-Λιλή Παπαμιχαήλ, Stonnington Primary School, “Ένα πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, ως κύριας δεύτερης γλώσσας, σε ένα αυστραλιανό κυβερνητικό σχολείο, με μικτά επίπεδα”
12.30-1.10 Μεσημεριανό – Lunch
1.10-1.30 Βίκυ Μαρινέλη, Senior Officer, Languages Education Department of Education and Early Childhood Development Endeavour Language Teacher Fellowships
1.30-1.50 Νίκη Φαρφαρά-Πάσχου, Rowville Secondary College, Διδακτική ενότητα “Η Θεσσαλονίκη”
1.50-2.10 Διονυσία Διακοδημητρίου, Alphington Grammar School, Διδακτική ενότητα “Πάμε Ελλάδα”
2.10-2.30 Ευσταθία Σγαρδέλη, Northcote High School-Πασχαλία Εγγλέζου, Victorian School of Languages, Διδακτική ενότητα “Ο ελεύθερος χρόνος των νέων”
2.30-2.50 Βενετία Κεφαλιανού, Victorian School of Languages, Διδακτική ενότητα “Ελληνική Μαγειρική: Μόνο γύρος και σουβλάκι;”
2.50-3.10 Διονυσία Διακοδημητρίου-Νίκη Φαρφαρά-Πάσχου, “Language Perfect”
3.10-3.30 Διάλογος και προτάσεις του MGTAV προς ψήφιση
3.30-3.40 Γιάννης Μηλίδης,    Ανακοίνωση μελλοντικού προγράμματος του MGTAV.

 

 

 

 

Βαρύ κλίμα για Φώτη Κουβέλη στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Αθήνα
Σε βαρύ κλίμα και με έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.Νωρίτερα, στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης άφησε αιχμές για τη στάση στελεχών του κόμματος. «Ήμασταν όσο άξιζε σε αυτό το χώρο ενωμένοι; Ήμασταν αλληλέγγυοι; Δώσαμε τη μάχη όσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε πέρα από προσωπικές θέσεις;» διερωτήθηκε.Αkouvelis1400838236νεβαίνοντας στο βήμα, ο Σπύρος Λυκούδης κατέθεσε πρόταση για πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με την συγκρότησης κοινής Επιτροπής με την Ελιά και το Ποτάμι που θα αναλάβει να διαχειριστεί το εγχείρημα.«Πρόκειται για πρόκληση εθνικής ευθύνης να συμβάλλουμε στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Από το καλοκαίρι του 2011 η ΚΕ προσδιόρισε αυτή τη στρατηγική. Σ΄αυτή επιμένω. Μια τέτοια Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα κανενός. Μόνο αυτοπροσδιοριζόμενη. Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να είναι η ίδια πρωταγωνιστής» υπογράμμισε το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ .Σχετικά με το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Λυκούδης είπε ότι πρόκειται περί συντριβής και ήττα σχεδόν ισοπεδωτική που προκαλεί αίσθημα πίκρας και ταπείνωσης. «Χίλιες φορές να είχαμε διαψευστεί όσοι λέγαμε ότι ήταν λάθος η γραμμή μας και να πήγαινε καλά το κόμμα».Επέμεινε ότι αιτίες βασικές της ήττας ήταν η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση και ο χειρισμός της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Λυκούδης δεν αποδέχθηκε ότι η πτώση της ΔΗΜΑΡ είχε αρχίσει όσο ήταν στη κυβέρνηση και απέδωσε την κατάρρευση στα όσα επακολούθησαν και ο τρόπος που χειρίστηκε η ηγεσία αυτή την απόφαση. «Υπάρχουν υπεύθυνοι και υποχρεούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους όπως αυτοί νομίζουν. Δεν πιστεύω όμως στις ανθρωποθυσίες» επεσήμανε ο κ. Λυκούδης.Έντονη κριτική στα στελέχη της ηγετικής ομάδας ασκήθηκε από βουλευτές του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε λογοδοσία από όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις, μιλώντας για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και αναρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα γίνει από κόμμα του Κουβέλη, κόμμα συλλογικών διαδικασιών.Ο Θωμάς Ψύρρας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με όσους ενδιαφέρονται για την διατύπωση μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.Ο Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις, ενώ ζήτησε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ