Η Αυστραλία επέστρεψε έργα τέχνης στην Ινδία- Μόνον οι Βρετανοί κάνουν το κορόϊδο!

Πηγή: Neoskosmos.com.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση επέστρεψε πίσω στην Ινδία ένα σημαντικό έργο τέχνης το οποίο είχε προμηθευτεί η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας από αρχαιοκάπηλο.
Πρόκειται για μπρούτζινο αγαλματιδίο του Σίβα, στο οποίο παριστάνεται ως θεός του χορού και το οποίο παρέδωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, στον Ινδό συνάδελφό του Ναρέντρα Μόδι, κατά τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί.

Η Εθνική Πινακοθήκη Αυστραλίας, στην Καμπέρα, χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, είχε δεχθεί το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του συγκεκριμένου έργου, αξίας 5 εκατ. δολαρίων.
Εξάλλου και η Εθνική Πινακοθήκη Ν.Ν. Ουαλίας, δεν έφερε αντίρρηση στο αίτημα της κυβέρνησης της Ινδίας για την επιστροφή του πέτρινου αγάλματος του Σίβα, αξίας 300.000 δολαρίων.

To μπρούτζινο αγαλματιδίο του Σίβα, στο οποίο παριστάνεται ως θεός του χορού που επεστράφει στην Ινδία

To μπρούτζινο αγαλματιδίο του Σίβα, στο οποίο παριστάνεται ως θεός του χορού που επεστράφει στην Ινδία

Και τα δυο έργα είναι περίπου 900 ετών.

Σημείωση ΡΗΡ:

Στον αντίποδα, οι Βρετανοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν  τάχα την πανθομολογούμενη υποχρέωσή τους να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αφαίρεσε από την Ακρόπολη ο μεγαλύτερος αρχαικάπηλος των αιώνων, ο Λόρδος Έλγιν!

Τώρα, μάλιστα, που η Αμφίπολη κάνει τον κόσμο να θαυμάζει για την ελληνική γη της Μακεδονίας και τα μοναδικά “μυστικά” που κρύβει στα σπλάχνα της, οι Βρετανοί πρέπει να ξανασκεφθούν το ζήτημα των Γλυπών του Παρθενώνα, που δεν αφορά στο πόσα εισιτήρια “κόβουν” στο μουσείο τους, ούτε στο ότι αυτό θα “αδειάσει”, αν φύγουν από κει τα κλεμμένα Μάρμαρα. Εκείνο που μετράει, πάνω απ΄όλα, είναι ότι η Ελλάδα, χώρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο σύνολό της, πρέπει να παραμείνει ως τέτοια, ακέραιη, συνεκτική και ενιαία!

Ας ακολουθήσει, λοιπόν, και η Μεγάλη Βρετανία το παράδειγμα της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών που με κάθε ευκαιρία επιστρέφουν και αποδίδουν στους νόμιμους δικαιούχους τους πολύτιμα αντικείμενα και έργα Τέχνης που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν να φιγουράρουν στις προθήκες των μουσείων τους.

Χ.Μ.