“Η Μελβούρνη είναι πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Αυστραλίας αλλά και πρωτεύουσα του απόδημου ελληνισμού”

Η Μελβούρνη είναι πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Αυστραλίας αλλά και πρωτεύουσα του απόδημου ελληνισμού, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντένις Νάπθαϊν, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί» στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.

Πρόκειται για την έκθεση που αποτελεί εισαγωγή της δεκαετούς συνεργασίας του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης με το Μουσείο Μπενάκη στην Ελλάδα.
«Είναι μια εξαιρετική έκθεση και είμαστε πραγματικά τυχεροί που παρουσιάζεται στη Μελβούρνη» είπε ο κ. Νάπθαϊν, παρουσία πολυάριθμων προσκεκλημένων στα επίσημα εγκαίνια της Τετάρτης. Από την Παρασκευή η έκθεση είναι ανοιχτή και στο κοινό.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου, Χάρης Σταμούλης, σημείωσε στα εγκαίνια πως το Μουσείο αυτό ήταν ένα όραμα του πατέρα του, Σπύρου Σταμούλη, και τόνισε πως είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Από τα εγκαίνια της έκθεσης. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Για την ιστορία και το ρόλο του Μουσείου Μπενάκη μίλησε η υποδιευθύντριά του, Ειρήνη Γερουλάνου και για τη συνεργασία των δυο Μουσείων ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου, Γιάννης Τατούλης.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι σύγχρονοι Έλληνες να κτίσουν πάνω σ’ αυτ

ά που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

Κατά την παραμονή του στη Μελβούρνη, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο που ουσιαστικά παρακολουθεί τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία από την προϊστορία ως σήμερα. Δεν θεωρεί ότι επειδή υπήρξε ο χρυσός αιώνας του Περικλή δεν υπήρξε τίποτα πριν ή μετά. Αντίθετα, δένει κάθε περίοδο του Ελληνισμού με όλους τους πολιτισμούς με τους οποίους ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε σε επαφή.
Πρόσθεσε, δε, πως αυτό που γίνεται στη Μελβούρνη είναι πάρα πολύ σημαντικό.

«Μια μικρογραφία του Μουσείου Μπενάκη στήνεται ουσιαστικά στη Μελβούρνη από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα και για να περιγράψουν τη διαχρονικότητα των Ελλήνων και για να κάνουμε κάθε Έλληνα περήφανο για τον πολιτισμό μας και γι’ αυτό που έχουμε να προσφέρουμε στον κόσμο» είπε.

Πηγή:Neoskosmos.com